Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Advertisements

ŽAHAVCI kmen.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast:
Slunce, souhvězdí, galaxie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Život ve vodách tropického oceánu
ZOOLOGIE PARYBY.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Tsunami Radka Prokopová.
RYBOLOV Jan Chytil, OA.
Whale shark (žralok obrovský).
Adriana Janáčová Zš Ilji Hurníka 6.A 2009/2010
Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
PARYBY.
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Vypracoval: Marek Trefil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 2.12.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Autor: Martin Pivnička
Mořští žahavci Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Téma Předmět: Biologie Třída: 1L
Mnohobuněční živočichové.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera
Elektronická učebnice - I
Nejjedovatější mořští živočichové
Žahavci.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Ročník: 1L (Technické lyceum) Školní rok: 2013 / 2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Milan Štajgr.
Rozmanitost přírody Oceány. Rozmanitost přírody Oceány.
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Využití energie přílivu
Atlantský a Severní ledový oceán
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
První podvodní bar na korálovém útesu láká na panoramatická okna První bar pod mořskou hladinou na světě se otevřel začátkem října na Maledivách -
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Fenomény neprokázaných forem života
Medúzy Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 1L
zpracování ve dvojicích
Moře a oceány obratlovci.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Anakondy.
Hydrosféra základní složka života
Žahavci mořští – žahaví dravci
Mnohobuněčné organismy
Žahavci mořští – žahaví dravci
Život v oceánech a mořích.
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VY_32_INOVACE_32_Žahavci - 2.část Šablona Identifikátor školy:
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
Žahavci – žahaví dravci
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Vypracoval: Viktor Andrianov
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
Tajemná čtyřhranka.
Transkript prezentace:

Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Hlubokomořské medůzy Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Antonín Lindner Třída: 1L Školní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Mořská vosa (čtyřhranka smrtelná) Dá se o ní říct že je jedna z nejnebezpečnějších. Je to smrtelně jedovatý druh mořské medúzy z čeledi Chirodropidae obývající příbřežní vody okolo Austrálie. Je asi asi 25 cm velká a je průhledná tudiž je ve vodě lehce přehlédnutelná a její chapadla můžou být dlouhé až 3 metry. Při kontaktu těchto žahavých buněk s lidskou kůži následuje silná palčivá bolest doprovázená otokem a ve velkém množství případů i šokem, což často vede k utonutí plavce.

Obří medúzy ohrožují japonské rybáře Medúza Stomolophus nomurai byla v Japonském moři zaznamenána už ve dvacátých letech 20. století. Letošní invaze živočichů, kteří jsou domovem ve Žlutém moři, je zatím největší. Mořské proudy tyto medúzy přinášejí ve velkém množství už od roku 2005, což je zřejmě dáno zvyšující se teplotou vody. Může to však být i důsledkem znečištění vod u pobřeží Číny a také tím, že z něj mizí potrava tohoto živočicha.

Medúzy nemají velký problém přizpůsobovat se stále více znešičtěným oceánům – naopak, šíří se i do míst, kde je ještě před několika desítkami let prakticky nikdo neznal.  

Bájná medúza obřích rozměrů V dubnu roku 2010 nafilmovali biologové obrovskou medúzu talířovou bájnou. Až metrový klobouk hnědé barvy působí ve vodě jako obrovský – a to ještě není všechno. Z něj vycházejí čtyři ramena, každé dlouhé až šest metrů. Za posledních 150 let byla pozorována jen stokrát, její první video vzniklo až roku 2009. Stalo se to 19. května, kdy ji nafilmovala miniponorka v Mexickém zálivu. Video vzniklo v rámci programu Serpent, což je projekt zaměřený na výzkum podmořského života. Kromě několika vládních a vládních organizací se na něm podílí také ropné společnosti BP, Shell, Chevron a Petrohrad, které v Mexickém zálivu působí.

Nepodařilo se mi najít lepší obrázky

Zdroje http://media.novinky.cz/665/276656-free1-keflj.jpg http://cryptozoologie.xf.cz/5_more/16_meduz.htm http://i.lidovky.cz/pes/08/061/pgal/DRU23a2b4_0610sve3.jpg http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/174186-obri-meduzy-ohrozuji-japonske-rybare.html http://vtm.e15.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_big/upload/story_press/2755/ka_d__z_ob__ch_med_z_v_s_ti_japonsk__ryb__sk__lodi_4b2a219f20.jpg http://www.national-geographic.cz/detail/video-nejzahadnejsi-tvorove-morskych-hlubin-obri-meduzy-giganticke-ryby-i-zralok-sotek-19378/ http://www.libornovotny.cz/Lipari/Lipari031.jpg