Fórum cestovního ruchu 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Systém řízení cestovního ruchu ve Spolkové republice Německo
Jan Chroust Pavel Sleza
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r. o.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Světová náboženství.
stručná historie cestování
Služby.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Dominikánské misie Martin Rosenbaum. To jsou oni.
OBLAST 5: KULTURNÍ CESTOVNÍ RUCH A UDRŽITELNÝ ROZVOJ KULTURY Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Náboženský cestovní ruch- shrnutí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_97.
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
RISK Náboženství.
CESTOVNÍ RUCH.
CESTOVNÍ RUCH.
Sportovní zařízení a akce
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_65.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Didaktické metody pro výuku cestovního ruchu na školách.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Materiálně technické předpoklady
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_01.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Číslo materiálu klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Package, Programming.
OSTATNÍ FORMY CESTOVNÍHO RUCHU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_02.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Cestovní ruch podle motivace účastníka Motivace v CR = souhrn vnitřních a vnějších podnětů vedoucích k účasti na CR. Rozlišujeme : Rekreační CR (motiv:
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Služby.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Právní úprava cestovného ruchu v ČR
Co se stane s mou vírou, až už si nebudu nic pamatovat
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
Sociální skupiny a role
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Společenská výchova – Kultůra cestování
Postavení CR v hospodářství
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
„Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země“
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
Transkript prezentace:

Fórum cestovního ruchu 2011 Náboženský a poutní cestovní ruch – terminologie Ing. Petr Studnička Pardubice 22. 11. 2011

Náboženský a poutní cestovní ruch UNWTO Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO) řadí náboženský (religion) a poutní (pilgrimages) cestovní ruch v klasifikaci motivačních důvodů na 5 místo. 1. Volný čas, rekreace, dovolená 2. Návštěva známých a příbuzných 3. Obchod a profesionální zájmy 4. Zdravotní cestovní ruch 5. Náboženský a poutní cestovní ruch 6. Ostatní

Terminologie v cestovním ruchu Náboženský, sakrální, religiózní, církevní, poutní Náboženský – dochází k návštěvě posvátného místa konkrétního náboženství spojené s vykonáváním určitých náboženských obřadů (bohoslužby, náboženská setkání, připomínání určitých událostí) Sakrální – slouží k bohoslužbám Religiózní – nábožensky založený, oddaný náboženské víře Církevní – komunita duchovenstva a věřících určité náboženského vyznání Stejný významový obsah jako „náboženský“ Poutní – cestování za účelem návštěvy posvátného místa v době, kdy se na něm koná jedna z řady specifických náboženských událostí (pouť) Je určitou součástí náboženského cestovního ruchu Zdroj: NEJDL, K. 2006. Náboženský a poutní turismus. [Přednášky na EF UMB v Banské Bystrici]

Motivace k účasti Náboženský a poutní cestovní ruch návštěva míst s významnými atraktivitami (přírodní, antropogenní) spojenými s určitým náboženstvím duchovní prožitek spojený s touto návštěvou duchovní přiblížení se k vrcholné církevní autoritě a komunikace s ní (modlitba) meditace, touha po duševním odpočinku (načerpání duchovní energie) zamyšlení se nad sebou samým, dosažení pocitu pokory pro některé dosažení pocitu úlevy, požehnání, odpuštění v poutních místech zdravotní motiv (navrácení ztraceného zdraví prostřednictvím zázraku)

Způsoby naplnění motivace Náboženský a poutní cestovní ruch návštěva míst náboženského významu účast na náboženských akcích a událostech (poutě) účast na náboženských obřadech v rámci uvedených akcí (poutní) nebo mimo jejich konání nebo na obřadech konaných na místech nespojených s náboženskými událostmi (náboženský) účast na vzdělávacích akcích

Charakteristika destinace poutního typu Památné pro náboženství Přitažlivé a inspirativní pro věřící (církevní budovy, místo v přírodě připomínající náboženskou událost – křížová cesta, místo, kde žila osobnost významná pro náboženství, místo v přírodě, kde došlo k nějaké nadpřirozené události – Lurdy, Czestochowa, Medugorje)  Poutním místem nejsou jen církevní stavby. Ne všechny církevní stavby jsou poutními místy. Poutní místa se mohou stát i cílovými místy ostatních forem cestovního ruchu (např. kulturně-poznávací). (Nejdl, 2006)

Děkuji Vám za pozornost! Ing. Petr Studnička tajemník katedry cestovního ruchu Vysoká škola hotelová v Praze Svídnická 506 181 00 Praha 8 T: +420 283 101 138 E: studnicka@vsh.cz