Teorie atletické přípravy dětí a mládeže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Požadavky k získání známky
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Dlouhodobý rozvoj sportovce
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA ATLETIKY Název kreditní práce Název práce v angličtině Kondiční atletika Kreditní práce.
“IAAF KIDS’ ATHLETICS” DOPLŇKOVÉ DISCIPLÍNY KINDERIÁDY
Trénink pro plaveckou část moderního pětiboje - mládež
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Trénink atletických skoků
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Základy sportovního tréninku
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Kondiční příprava hráče baseballu
Těhotenství, dětství a dospívání
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
ATLETIKA přednáška. Požadavky na ukončení studia atletiky 1.Ústní zkouška 2.Praktické splnění vícebojů a metodických výstupů 3.Splnění všech praktických.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
STAVBA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
ATLETIKA přednáška.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Aplikace metodiky sportovního tréninku v Taekwon-do ITF
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Běh a chůze v základní etapě atletické přípravy
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
ATLETIKA přednáška.
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kondiční příprava ve sportu
ATLETIKA přednáška.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Pohybové hry Kdo si hraje, nezlobí.
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

Teorie atletické přípravy dětí a mládeže

Atletický trénink Atletický trénink je složitý, účelně organizovaný proces rozvoje specializované výkonnosti atleta ve vybrané disciplíně.

Fyziologie dítěte Kromě kalendářního věku, který je dán datem narození, hraje ve sportu také roli tzv. věk biologický. Rozdíly v biologickém věku mezi stejně starými jedinci mohou být v některých obdobích až 3 roky. Rozvoj tělesných proporcí (výška, váha, obvody, šířky) k určitému věku…

Etapy atletického tréninku Etapa všestranné sportovní výchovy Etapa základního tréninku Etapa specializovaného tréninku Etapa výkonnostního tréninku (maximální sportovní výkonnosti)

Charakteristika tréninku v jednotlivých etapách atletické přípravy Atletická předpřípravka - atletická školka (5 – 6 let) MINIPŘÍPRAVKA (6 – 9 let) Atletická přípravka (6 – 11 let) PŘÍPRAVKA (10 – 11 let) Cíl: obecná všestrannost, tréninkové prostředky na rozvoj rychlosti a koordinace

Etapa všestranné sportovní výchovy Zájemci o atletiku a sportování 6 – 11 let OBSAH CVIČENÍ: Všestranné pohybové činnosti, které přispívají k zabezpečení optimálního tělesného, psychického a sociálního rozvoje, upevňování zdraví a zvyšování tělesné a psychické odolnosti dětí. Zásady: přiměřenost, všestrannost FORMY CVIČENÍ: Pomocí drobných her se děti učí běhat, házet, skákat. Napodobivá cvičení využíváme pro správné držení těla a pro získání optimálního rozsahu pohybů. Vědomě se zaměřujeme na rozvoj koordinace. VÝCHOVNÉ DOPADY: Snažíme se vyvolat u dětí kladný vztah k pravidelnému cvičení. Soutěživost rozvíjíme pomocí drobných závodů a soutěživých forem přípravy (Nejstarší a vyspělejší soutěží někdy společně s mladšími žáky).

Základní etapa atletické přípravy Žactvo MLADŠÍ ŽACTVO (12 – 13 let) STARŠÍ ŽACTVO (14 – 15 let) Cíl: atletická všestrannost Cíl: širší specializace ve skupině disciplín

Předškolní věk I. Nejdříve ukončuje růst a vývoj mozek, je v podstatě ukončen už na konci předškolního věku. Dítě ovládá základní pohybové činnosti typu lezení, běh, skok, hod. Podpora a upevnění již získaných pohybových dovedností Zejména rozvoj koordinace a rychlosti Vytrvalostní složka – s přihlédnutím k fyzickým možnostem dítěte

Předškolní věk II. Forma hry a různých soutěží Štafetové závody bez překážek i s překážkami Závody na čas Účast na soutěžích Soutěže dvojic s rodiči „Opičí dráhy“ Důležitá je MOTIVACE

Mladší školní věk Výrazné psychosomatické změny Možný přiměřený rozvoj silových schopností formou dynamických cvičení nezatěžujících příliš páteř a nosné klouby První základy atletických disciplín… Rozvoj techniky běhu, překážkového běhu

Mladší školní věk Skupinové hry Míčové hry Speciální běžecká cvičení „SBC“ Štafetové běhy Odrazová cvičení Člunkový běh Kids sady (raketky, dětské překážky, střížky, míčky…)

Starší školní věk Období puberty – akcelerace X retardace Stále preferujeme všestrannost…prohloubení základů techniky atletických disciplín Atletické soutěže družstev i jednotlivců Stále individuální přístup Nezapomínáme na kompenzační cvičení a doplňkové sporty Závody typu přespolních běhů

Dorostový věk 16 – 17 let Diferenciace chlapeckého a dívčího tréninku Běhy….rozvoj rychlosti, vytrvalosti…již více stereotypní – formou úseků Intervalové tréninky??? – intenzita X čas odpočinku Možnost regenerace…

Zásady tréninku mládeže 1. dodržování individuálního přístupu 2. zařazování všeobecně působících cvičení rozvíjejících všestrannost před specializací 3. zvyšování motivace a pestrosti cvičení 4. dodržování správné tréninkové metodiky a přípravy na výkon 5. pravidelné kontrolování stupně vývoje, zdravotního stavu a zdatnosti spoluprací trenérů a lékařů 6. dodržování životosprávy.