Velký třesk a co bylo před nim

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj vesmíru z hlediska fyziky
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Albert Einstein.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Mechanika kapalin a plynů
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Jádro atomu Předmět: Fyzika.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Vznik vesmíru.
Kosmologie Jiří Langer Ústav teoretické fyziky MFF UK.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vznětový a zážehový motor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_668.
KOF/FI – Gravitační síla Země
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Vesmír v koncích.
Dvouštěrbinový experiment
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Jak naskenovat člověka
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Rubensova trubice.
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1665 n. l. Londýn sužovaný dýmějovým morem Woolsthorp – rodný dům jednoho z největších fyziků v dějinách lidstva.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
Základy kvantové mechaniky
Kam zmizela antihmota.
Petra Kocábová, Petr Máj
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Vesmír hranice – pomezí - mezera Symposion, ± po V.T.
Astrofyzika – dálkové studium
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Současnost starých otázek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
STR Mgr. Kamil Kučera.
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Co o velkém třesku víme.
Elejská škola.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Hmota Částice Interakce
MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Velký třesk a co bylo před nim Nam Hyok Jin Michaelidesová Anna

Přehled Velký třesk a jeho historie Filozofie Co bylo před Velkým třeskem Teorie superstrun Závěr Poděkování Reference

Hlavní myšlenka: Obecná teorie relativity Velký třesk Anglicky Big Bang Kosmologická teorie Hlavní myšlenka: Obecná teorie relativity

Vysvětlení pojmů Reliktní záření: elektromagnetické záření, pozůstatek z období nedlouho po Velkém třesku. Teorie stacionárního vesmíru: vesmír – homogenní, izotropní v prostoru a čase. Singularita: gravitační a počáteční Rudý posuv: prodloužení elektromagnetického záření na straně přijímače na základě pohybu vysílače směrem od přijímače. Kvasar: vesmírné těleso s výrazným rudým posuvem spektra.

Historie teorie Georges Lemaître Carl Wilhem Wirtz Einstein Alexander Friedman Edwin Hubble George Gamowe

Dále… Stručný přehled Problémy teorie Velkého třesku Budoucnost podle teorie Velkého třesku (Velký krach?, Tepelná smrt?)

Jak vznikl vesmír podle filozofů Anaximandros (610 - 545 př.n.l.) Hérakleitos z Efesu (540-484 př.n.l.) Parmenides z Eleje (540-470 př.n.l.)

Papež 1981 „Věda nemůže sama od sebe odpovědět na takovou otázku… nade vše je třeba vědění, které přichází od Boha“

Teorie superstrun RELATIVITA KVANTOVÁ MECHANIKA Každá elementární částice se dá popsat jako jednorozměrné vlákno energie, které nazýváme strunou. Einstein o hmotě = dřevo Superstrunná teorie o hmotě = hudba SUPERSYMETRIE

Vesmír na počátku… rozlehlý a studený V následujícím období se prostor zakřivuje, ohřívá a jeho hustota roste. Velký třesk je lokálním „výbuchem“. Kvantová teorie = kvanta energie Relativita= hladké plochy Vesmír = symfonie strun Fyzikální zákony = souznění superstrun Supersíla = vznik všech síl

Historie teorie superstrun Vznik 1968-70 ve snaze porozumět silné interakci. Problém s nečekanou částici graviton, opuštění teorie. Použití teorie pro gravitaci a sjednocení 1974.

Závěr Možná jsme blízko ke konečné teorii VŠEHO. Uvidíme jak se to vyvine… symfonický orchestr ve vesmíru není zas tak špatný návrh. Proč nad tím vůbec trávíme čas? My víme, že nic nevíme, to nám asi stačí.

Děkujeme Vám, že jste to s námi vydrželi. Poděkování Děkujeme Vám, že jste to s námi vydrželi. Panu Svobodovi, za pořádání tyto přednášky, která nám umožňuje se zabývat zajímavými tématy. Velkému třesku.

Reference Wikipedie, otevřená encyklopedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_t%C5%99esk http://cs.wikipedia.org/wiki/Reliktn%C3%AD_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Vznik_a_v%C3%BDvoj_vesm%C3%ADru http://cs.wikipedia.org/wiki/Singularita http://cs.wikipedia.org/wiki/Rud%C3%BD_posuv http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasar Akademon http://www.akademon.cz/source/hist.htm#ro http://www.akademon.cz/source/hist.htm Dr. Bohuslav Novotný, Je pravda co říká kosmologie o stvoření světa Velkým třeskem?, Přehled dosažených výsledků, Praha 1997 Steven Weinberg, První tři minuty, edice Kolumbus 1993 cojevesmir,http://mujweb.cz/www/focus/ufo/cojevesmir.htm gravitacni vlny, http://utf.mff.cuni.cz/~podolsky/GraVlny/GraVlny.htm#QW Teorie superstrun - diskusní fórum, http://hyperkrychle.cz/strings.html Science World, http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/0/81D9A3AEC9B0B038C1256FF3003ED88E?OpenDocument&cast=1 Interkom: Elegantní vesmír očima nadšeného laika, http://www.ikarie.cz/interkom/2001/20010662.htm S Johnem Schwarzem o superstrunách, http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/RUZE/12/node20.html Albert Einstein | Životopisy online, http://zivotopisyonline.cz/albert-einstein.php Τι συνέβη πριν από το Big Bang;, http://www.physics4u.gr/faq/beforebb.html