KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Analýza Centra ProEquality
1 Zdroj: GfK SIS, ČR 2001, n = respondentů Hypermarkety: Kvalitní zboží (34%) Blízko domova (26%) Tento obchod vyhovuje (24%) Nízké ceny (23%) Příjemné.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Výroční zpráva za rok 2008: stav drogové problematiky v Evropě MUDr. Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti,
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Výsledky z exkluzivního výzkumu pro MMR – 1. pololetí 2008 Příjezdový cestovní ruch ČR Září 2008 / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Josef Keder Hana Škáchová
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
„Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel fax
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Alkohol a mladiství situace v Plzni
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Mobile Internet Fórum října Ekosystém internetové reklamy Cílení dle kontextu (klíčová slova, sekce) Reklamní formáty (bannery, text,
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Projekt pro  ŘO OP Rybářství Realizace  říjen – listopad 2013 Hlavní cíl  poskytnout analytický podklad pro nastavení finančních alokací.
Pojmy a interpretace.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Technické kreslení.
Imigranti na trzích práce v EU
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Přednost početních operací
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Rizikového chování v dospívání
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Alkoholem a tabákem vše začíná
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Běláčková, V. Centrum Adiktologie Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK

PREVALENCE UŽITÍ KONOPNÝCH DROG

4 Prevalence užití marihuany v ČR Celopopulační studie užívání psychotropních látek v ČR (CS 2008) NMS, INRES-SONES, Centrum Adiktologie, reprezentativní vzorek 4200 respondentů, navýšeno o let celoživotní prevalence užití konopí 34,3% versus Evropské výběrové šetření o zdraví 2008 Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) celoživotní prevalence užití konopí 15% → rozdílné výsledky, CS 2008 vyšší prevalence než EHIS

5 a/ Užití konopných látek 2002, 2004 a 2008 rostoucí tendence ve všech třech indikátorech EHIS 2008 uvádí výrazně nižší prevalence X jiná metodika sběru studie ve školní populaci (ESPAD) ukazují mírně rostoucí trend (ze 43,65 na 45% 16- letých, kteří užili konopí mezi 2003 a 2007)

6 b/ Celoživotní prevalence v ČR a EU Celoživotní prevalence: 34,3% vyšší než Ø EU x není nejvyšší (Dánsko) Prevalence v posledním roce: v ČR je s 15,2% nejvyšší Prevalence v posledních 30 dnech: 8,5% vyšší než Ø EU x není nejvyšší (Španělsko)

7 C/ Celoživotní prevalence 15 – 34 v ČR a EU kategorie mladí dospělí věk 15 – 34 let: ČR je na průměru EU → uživatelé marihuany v ČR převážně ve věkové kategorii

8 d/ Celoživotní prevalence 15 – 24 v ČR a EU kategorie velmi mladí dospělí v roce 2004 ČR nejvyšší prevalence v kategorii v EU (43,9%) x 2006 až po Dánsku (44,2%) nyní 58,7% → patrně nejvyšší v EU novější evropská data budou zveřejněna tento čtvrtek

9 Rizikové užívání konopí v ČR užívání konopné látky (1) o samotě (2) před polednem (3) potíže s pamětí v důsledku konzumace (4) někdo blízký doporučil respondentovi přestat nebo omezit konzumaci (5) neúspěšný pokus přestat nebo omezit konzumaci (6) potíže kvůli užívání konopných látek 1-0 žádné riziko 62% 2-3 střední riziko 26% 4 a více vysoké riziko 12%

KONOPNÉ TRHY

11 Zdroje dat – CS 2008 EMCDDA modul marihuanových trhů způsob získání zdroj a vztah místo získání „nabízení“ marihuany CS modul podle National Household Survey on Drug Use and Health (USA) jak s marihuanou naložili množství, cena a riziko zpřesnění EMCDDA otázek ti, co užili KD v posledních 12 měsících, dotázáni dále respondentů, kteří užili marihuanu v posledních 12 měsících (67% muži, Ø věk 27 let, všechny kraje ČR)

12 a/ Cena marihuany na trhu často uváděná cena za gram indoor marihuany je 250 Kč, někdy i 200 Kč X celá řada respondentů si dokáže marihuanu opatřit za lepší cenu, nejčastěji Kč (viz. osobní vazby) nekomerční způsoby získávání

13 b/ Nejčastěji zakoupené množství nejčastější zakoupené množství je jeden gram x prodejce za jeden gram může vydávat i menší množství

14 c/ Druh marihuany na trhu větší podíl outdoor marihuany na trhu outdoor marihuana se méně prodává, hašiš více 62% pěstitelů uvedlo indoor, 38% outdoor pěstování (n=53)

15 d/ Způsob získání marihuany otázka v EMCDDA i CS modulu: různé chápání „zdarma“ např. v USA (NSDUH) jen 1% pěstitelů X v ČR 8%

16 e/ Místo nákupu a sdílení „pouliční prodej“ tvoří maximálně 1/3 transakcí místa prodeje a sdílení se výrazně neliší

17 f/ Vztah mezi nakupujícím a prodávajícím černý trh má podobu přátelských vazeb – 2/3 nákupů probíhají mezi přáteli a známými

18 Implikace pro primární prevenci popis situace pro navržení účinných intervencí teorie marihuany jako vstupní drogy na ústupu X rizika intenzivního užívání konopí diskutována ČR specifická v kontextu EU různé způsoby získávání (zdarma a sdílení) a různé vzorce a rizika užívání trh s marihuanou není před školou, ale ve škole X je to vůbec trh?