Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaký je poločas rozpadu této látky?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Role fyziky v radiodiagnostice Interakce záření s látkou, výpočet stínění, vznik RTG záření, spektrum RTG záření Mgr. David Zoul 2013.
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Skalární součin Určení skalárního součinu
Interakce ionizujícího záření s látkou
Hloubka průniku pozitronů
CHEMIE
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Fyzika atomového obalu
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Elektromagnetické vlnění
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
1 Registrovaná (detekovaná) intenzita Polarizační faktor  22  z =  /2-2   y =  /2 x z Nepolarizované záření.
Pohyb relativistické částice
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Homogenní elektrostatické pole
Vnitřní energie II. část
EU – F:\VY_32_INOVACE_ICT2.2_3-41
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Gama záření z přírodních zdrojů
Jaderná energie Radioaktivita.
Jaderná energie.
Studium struktury amorfních látek
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
2.4 Zdroje záření.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Charakteristiky Dolet R
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Měkké rentgenové záření a jeho uplatnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Fyzikální metody a technika v biomedicíně
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Elektromagnetická indukce Transformátor
VY_32_INOVACE_C3 – 13 Polotloušťka © Petr Špína 2012.
Biologické účinky ionizujícího záření
Přednášky z lékařské biofyziky pro stomatologický směr Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální centrum Úvod.
Optické metody spektrofotometrie.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
7 Jaderná a částicová fyzika
Přednášky z bioenergetiky Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální ústav Úvod.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Částicový charakter světla
Časový průběh radioaktivní přeměny
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Chemiluminiscence, fluorescence
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Seminář z jaderné chemie 1
Kvantová fyzika.
podzim 2008, sedmá přednáška
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Transkript prezentace:

Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaký je poločas rozpadu této látky? Jaká část radioaktivní látky zůstane po uplynutí času 9 dní?

Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaká část radioaktivní látky zůstane po uplynutí času 9 dní? Přímý výpočet: 3 dny ... zeslabení faktorem 0,87 6 dní ... zeslabení faktorem 0,87. 0,87= 0,872 9 dní ... zeslabení faktorem 0,87. 0,87 . 0,87 = 0,873 =0,658

Aktivita látky Aktivita vzorku radioaktivního rubidia Rb-76 o hmotnosti 3,4 g poklesla během 15 hodin od přinesení do laboratoře o 10%. Jaký je poločas rozpadu vzorku? Jaká byla aktivita vzorku v okamžiku přinesení do laboratoře? Předpokládejte, že v okamžiku přinesení vzorku do laboratoře byly všechny atomy radioaktivní.

Aktivita látky Aktivita vzorku radioaktivního rubidia 76Rb o hmotnosti 3,4 g poklesla během 15 hodin od přinesení do laboratoře o 10%. Jaký je poločas rozpadu vzorku? zbylo 90% radioaktivního materiálu !

Aktivita látky Aktivita vzorku radioaktivního rubidia 76Rb o hmotnosti 3,4 g poklesla během 15 hodin od přinesení do laboratoře o 10%. Jaká byla aktivita vzorku v okamžiku přinesení do laboratoře? Předpokládejte, že v okamžiku přinesení vzorku do laboratoře byly všechny atomy radioaktivní.

Aktivita látky Aktivita vzorku radioaktivního rubidia 76Rb o hmotnosti 3,4 g poklesla během 15 hodin od přinesení do laboratoře o 10%. Jaká byla aktivita vzorku v okamžiku přinesení do laboratoře?

Absorpční zákon Jaký je lineární absorpční koeficient olova pro fotony o energii 0,15 MeV, jestliže třímilimetrová vrstva olova zeslabí záření 1500-krát?

Absorpční zákon Jak silná musí být vrstva materiálu o lineárním koeficientu zeslabení = 529,83 m-1, aby zeslabil dopadající záření na 1/200? Přímo ze vzorce získáme logaritmováním (hledáme x) .

Absorpce záření  Lineární součinitel zeslabení 

Absorpce záření  Jaká část záření g o energii 0,2 MeV projde 2 mm olověného plechu? Jaká část záření g o energii 0,2 MeV projde 2 mm železného plechu? Jak silný musí být železný plech, aby zeslabil fotony stejně, jako 2 mm olova?

Absorpce záření  Jaká část záření g o energii 0,2 MeV projde 2 mm železného plechu?

Absorpce záření  Jak silný musí být železný plech, aby zeslabil fotony stejně, jako 2 mm olova? Tloušťka materiálu potřebného k dosažení požadovaného zeslabení je nepřímo úměrná absorpčnímu koeficientu m (přímo úměrná polotloušťce materiálu)

Vysoká hodnota zeslabení v cm2/g  silné pohlcování Absorpce RTG záření Vysoká hodnota zeslabení v cm2/g  silné pohlcování m/r E E l l

Absorpce záření  Jaká část RTG záření o energii 17,4 keV projde 1 mm titanového plechu? Ze znalosti poměru m/r a hustoty titanu spočteme lineární absorpční koeficient

Absorpce záření  Jak silný musí být olověný plech, aby zeslabil elektromagnetické záření o vlnové délce 1,54 Å na milióntinu? Ze znalosti poměru m/r a hustoty olova spočteme lineární absorpční koeficient