Rozhraní PC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikační rozhraní počítače
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Základní jednotka PC Obr. 1.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 4. část.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY USB Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Základy informatiky.
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Universal Serial Bus - USB
Základy informatiky. 2 Stavba PC PC stolní x přenosné Zdroj: Mironet.
USB Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Komunikace v PC.
Základní struktura počítače
HARDWARE.
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_20.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Zapojení PC NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sériové rozhraní RS 232.
Mgr. Miroslava Telingerová
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

Rozhraní PC

Pole rozhraní integrovaných na základní desce Co je rozhraní? Pomocí rozhraní připojujeme k počítači vnější zařízení - periférie (myš, klávesnici, monitor, tiskárnu, fotoaparát…). Jde o periférie umístěné mimi skříň počítače. Rozhraní je realizováno elektronickými obvody, z nichž jsou na zadní stranu skříně vyvedeny konektory (některé konektory – hlavně USB najdeme také na přední straně skříně) Konektorem rozhraní bývají také často zakončeny rozšiřující karty Rozhraní na rozšiřující kartě

Základní typy používají se normovaná rozhraní. Norma popisuje způsob přenosu dat, použitá elektrická napětí, tvar konektorů, počet pinů atd. V principu jsou komunikační rozhraní dvě: sériové, v němž proudí bity jednoho slova sériově (jeden za druhým), paralelní, které přenáší bity slova paralelně (současně).

Paralelní rozhraní (LPT) Paralelní rozhraní bylo původně určeno pro připojení tiskárny, později přibyly i další periférie. Dnes ho však na nové tiskárně téměř nenajdeme (místo něho zde bude konektor USB). Význam paralelního portu výrazně klesá,ale kvůli zpětné kompatibilitě (spolupráci se staršími tiskárnami) ho na počítačích ještě najdeme. Konektor je 25pólový, na počítači má zdířky (dírky) a bývá červený. (Typ Canon) Konektor na tiskárně má jiné uspořádání kontaktů (na tiskárně tedy najdeme jiný konektor než na počítači) Kabel spojující počítač s tiskárnou má tedy rozdílné koncovky

Sériové rozhraní – RS 232 Je nejstarším rozhraním, známé je i pod označením V.24. Kvůli sériovému přenosu (bit za bitem) je pomalejší než rozhraní paralelní, je však univerzálnější, je totiž poměrně snadno programovatelné a připojit tak lze i nestandardní periferie. Dříve sem běžně připojované periferie (myši, mobilní telefony, tiskárny) se sem dnes téměř nepřipojují, rozhraní je opět nahrazováno sběrnicí USB. Na stolních počítačích jej však stále najdeme. Používá se opět konektor typu Canon, ale dvou velikostí: 25pólový sériový konektor je stejného provedení jako paralelní, pro odlišení má na počítači kolíky. 9pólový konektor je menší, na počítačové zásuvce má také kolíky. Oba typy sériového konektoru bývají modré

PS/2 PS/2 je konektor použitý IBM u počítačů řady PS/2, který se stal standardním konektorem na osobních počítačích Dnes bývá zásuvkou PS2 připojena k počítači myš (zelený konektor) a klávesnice (fialový konektor). Pro myš Pro klávesnici

Logická jména rozhraní Počítač používá více vstupně-výstupních konektorů. Požadujete-li akci po periferii připojené přes rozhraní, je nutné vyrozumět operační systém o tom, jakým konektorem je periferie připojena. Proto mají rozhraní svá logická jména: první paralelní rozhraní LPT1 nebo PRN, druhé paralelní rozhraní LPT2, třetí paralelní rozhraní LPT3, první sériové rozhraní COM1, druhé sériové rozhraní COM2, třetí sériové rozhraní COM3, čtvrté sériové rozhraní COM4.

Univerzální sériová sběrnice USB (Universal Serial Bus) ▼ podpora Plug and Play; ▼ používá tři přenosové rychlosti: Low Speed – 1,5 Mb/s pro pomalá zařízení (mohou se použít i nestíněné kabely o maximální délce 3 m), Full Speed – 12 Mb/s pro zařízení rychlá (kabel musí být stíněný, max. délka 5 m), normou USB 2 byla doplněna rychlost High Speed – 480 Mb/s (kabel je stejný jako u Full Speed); ▼ podpora více současných operací na několika zařízeních; ▼ možnost připojení až 127 zařízení; ▼ možnost připojení zařízení za chodu počítače; ▼ podpora power managementu (pro automatické „uspávání“ momentálně nepracujících periferií).

Konektory USB USB používá tři typy konektorů: „typ A“ je dnes obsažen v každém PC, nebo na rozbočovači. (jak na rozbočovači, tak počítači bývá několik USB konektorů). „typ B“ najdeme na periferních zařízeních. Pro některé periferie je konektor B příliš velký (např. fotoaparáty, mobilní telefony). Pro ně se používá zmenšený konektor Mini-B (někdy také označovaný jako „typ C“).

Kabely USB Rozeznáváme pak 3 typy kabelů USB: A – B, jímž se propojuje počítač (nebo HUB) s periférií, A – Mini-B (A – C), jímž se propojuje počítač s periférií, A – A, pro spojení PC a HUBu.

PS2 pro klávesnici Shrnutí USB PS2 pro myš Vnější periférie připojujeme k PC prostřednictvím standardizovaných rozhraní důležité jsou také barvy konektorů! Pro paralelní rozhraní LPT1 Pro sériové rozhraní COM1 Pro sériové rozhraní COM2 pro zvukovou kartu