Průvarové bodové svařování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie a vývoj průvarového bodového svařování.
Advertisements

KURS průvarového bodového svařování elektrickým obloukem s obalenou elektrodou D-E9.
VADY SVARŮ ČSN EN ČSN EN ISO 5817 D C B
Tato prezentace byla vytvořena
Page 1 © 3M All rights reserved. TS/Speedglas SL Představení produktu 3M ™ Speedglas ™ SL.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Řemenový dopravník Prezentace pro Den strojařů
Digitální učební materiál
Elektrické svařování Elektrické svařování Ing. Jaroslav Bernkopf Teplo.
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
strojů, přístrojů, spotřebičů
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Svařování ST29_005
SVĚRNÉ SPOJE, NÝTOVÉ SPOJE, SVARY,LEPENÉ A PRUŽNÉ SPOJE .
Tato prezentace byla vytvořena
Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Strojírenství Technologie Svařování (ST29) Svařování pod tavidlem
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Technologie Svařování (ST29)
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Technologie Svařování (ST29)
Opravář zemědělských strojů
Řezání na kotoučových pilách
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_09
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Svařování.
SVAŘOVÁNÍ.
Spoje potrubí-svařování potrubí z plastů1 VY_32_INOVACE_464.
Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
ŘEZÁNÍ A NAHŘÍVÁNÍ KYSLÍKEM 9. Svařování plamenem doprava - vzad OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Historie a vývoj průvarového bodového svařování. Průvarové bodové svařování je technologie spojování plechů vzájemně nebo k libovolně tlustému ocelovému.
Svařování elektrickým obloukem Definice Patří do svařování tavného Zdrojem tepla je elektrický oblouk, který vzniká mezi elektrodou a svařovaným materiálem.
Výhody WiseFusion Synergický pusní MIG & WiseFusion Jak zvýšit produktivitu a kvalitu?
TAVNÉ SVAŘOVÁNÍ - SVAŘOVÁNÍ PLAMENEM Vypracoval: Ing. Petra Janíčková Kód prezentace: OPVK-TBdV-METALO-STRS-2-STE-PJA-001 Technologie budoucnosti do výuky.
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ S MATERIÁLOVÝM STYKEM SVAŘOVÁNÍ 3. Svařování kovů el. obloukem v ochranném plynu metodou MAG OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ S MATERIÁLOVÝM STYKEM SVAŘOVÁNÍ 2. Svařování obalenou elektrodou OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U
Spoje potrubí-svařované spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_461.
1 FastMig M Nová generace průmyslových svařovacích zařízení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceSvařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_653_NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE-NÝTOVÁNÍ, LEPENÍ, PÁJENÍ A JINÉ Název školy Masarykova střední.
Technologie Spojování materiálů – Svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou.
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ S MATERIÁLOVÝM STYKEM SVAŘOVÁNÍ 4. Svařování plamenem a metodou WIG OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Svarové spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Nový zařízení ve třídě MasterTig MLS Řada zařízení MasterTig MLS byla doplněna novými třífázovými modely MasterTig MLS 3000 ACDC a MasterTig MLS 3003.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Elektrické stroje netočivé
Stroje a zařízení - spoje
ŘEZÁNÍ A NAHŘÍVÁNÍ KYSLÍKEM
Svařování plamenem 4 VY_32_INOVACE_22_437
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Svařování elektrickým obloukem
FastMig M Nová generace průmyslových svařovacích zařízení 1
Transkript prezentace:

Průvarové bodové svařování

Průvarové bodové svařování je technologie, umožňující bodové spojování ocelových plechů vzájemně nebo s libovolně tlustým ocelovým dílcem z jedné strany, průvarem. Průvarem se rozumí propálení otvoru elektrickým obloukem bez předvrtávání a následným jeho zatavením v jedné operaci. Svařovat lze i více plechů najednou. Za určitých podmínek lze svařovat také plechy pozinkované nebo opatřené ochranným nátěrem. Svařování lze provádět svařovacími agregáty metodou MIG-MAG s použitím ochranného plynu nebo obalenou elektrodou s použitím průvarové bodovací pistole.

Při svařování zdrojem MIG-MAG s ochranným plynem je nutno : použít časový spínač bodování, kterým musí být zdroj vybaven. Bez časování svařovacího procesu nelze zaručit kvalitu opakovatelnosti průvaru. doplnit svařovací hubici s nastavitelným dorazem, kde vzdálenost keramické části svařovací hubice od svařovaného materiálu má být 10 násobek průměru použitého svařovacího drátu. svařovací proud (posuv drátu)nastavit podle tloušťky svařovaného plechu a tak aby hlava průvaru nebyla příliš vypouklá ani propadlá. Provádí se zkouškou. zvýšit svařovací napětí, aby došlo k dostatečnému propálení materiálu. Provádí se zkouškou. při svařování pozinkovaných plechů, mít masku s přívodem čerstvého vzduchu. Metodu MIG-MAG a průvarem, je možno svařovat i materiály nerezové.

svařovací hubice pevná hubice nastavitelná Nedostatky Svařované plechy nelze vzájemně stlačit hubicí. Svařovací kabely mohou mít délku 3, maximálně 5m. Musí se používat ochranné pomůcky proti oslnění svařovacím obloukem. Nelze svařovat pozinkované plechy bez ožehnutí širokého okolí svaru. Svařovací zdroje s metodou TIG jsou nevhodné pro dosažení opakované kvality průvarového spoje.

Průvarové bodové svařování S použitím obalovaných elektrod a průvarové bodovací pistole, odstraňuje nedostatky svařování v ochranné atmosféře a současně snižuje náročnost na kvalifikaci obsluhy, které postačuje pouze zaškolení (D-E9). Další výhodou je práce bez ochranné masky a pracovní okolí není oslňováno elektrickým obloukem. Pro průvarové bodové svařování je nutno: používat vybrané druhy elektrod včetně nerezových svařovací zdroje MIG-MAG vybírat podle potřebných parametrů.

Průvarová bodovací pistole STIME-091 je přídavným zařízením ke zdroji svařovacího proudu. Do pistole se upevní elektroda a po nastavení všech potřebných parametrů se provádí svařování bez potřeby ochranných pomůcek proti ozáření elektrickým obloukem. Na průvarové pistoli se nastavuje pouze délka posuvu elektrody (maticí 6). Poz. Název 1 Měděná hubice s keramickou vložkou 2 Pojistka z pružinového drátu 3 Chladič 4 Vodicí trubka 5 Šroub kleštiny k upevnění elektrody 6 Matice nastavení posuvu elektrody 7 Páčka spouště 8 Šroub regulace mikrospínače spouště 9 Ovládací šňůra pistole 10 Svařovací kabel 11 Rukojeť 12 Držadlo Koncovka k připojení na zdroj MIG-MAG

S průvarovou bodovací pistolí STIME a obalenými elektrodami, se pracuje bez ochranných pomůcek (masky) proti ozáření el. obloukem, plechy lze vzájemně pistolí přitlačit a je možno svařovat i plechy POZINKOVANÉ tloušťky od 0,8 do 3 mm. Úpravou hubice lze provádět bodové svary koutové, tupé, spojovat trubky a jiné tvary tenkostěnných materiálů. Možnosti různých úprav měděných hubic pistole. Při svařování bez úpravy hubice může dojít k ozáření elektrickým obloukem a rozstřiku roztaveného kovu.

Příklady průvarových spojů Při svařování tenkých pozinkovaných nebo lakovaných plechů, je vhodné používat krycí podložku kruhovou nebo čtvercovou z černého plechu. Pro dosažení vyšší únosnosti dvou tenkých plechů je možno použít krycí podložku z obou stran. Jiná možnost zlepšení průvaru u dvou tenkých plechů je použití měděné podložky, která se po svaření odstraní.

Při průvarech tupých stehů se může používat vodící lišta jako opěrka hubice. Pistolí lze také provádět průvary jako koutových stehů. Při svařování méně přístupných míst lze svařovat se sklonem elektrody.