Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Příprava jednoduchých pokrmů a nápojů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy nápojů Klíčová slova: Káva, čaj, kakao, čokoláda, kávoviny Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 8. srpna 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Roste na kávovníku (zrna) Obsahuje kofein (povzbuzuje) Zrnka kávy se melou a spařují vodou Příprava se liší podle druhu Podává se v šálku Druhy: český turek, expreso, alžírská, turecká, mražená, …
Jsou to lístky čajovníku Obsahují thein (povzbuzuje) Čaj se spařuje a louhuje Může být porcovaný nebo sypaný Podává se v šálku, hrníčku Druhy: pravý (černý, zelený) nepravý (ovocný, bylinný )
Roste na kakaovníku (boby) Obsahuje theobromin (povzbuzuje) Kakao se zalévá horkým mlékem Podává se v šálku, hrníčku Druhy: holandské, Granko, instant
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni Přidáme horké mléko Krátce povaříme Podáváme v šálku Zdobíme šlehačkou Můžeme použít i porcovaný nápoj
Jsou to náhražky kávy Získávají se pražením obilovin Neobsahují kofein Spařují se vodou Přidává se mléko a cukr Podávají se v šálku, hrníčku Druhy: melta, Karo, žitovka
Které nádoby na obrázcích můžeme použít k podávání teplých nápojů?