Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
• Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
X EXEL.
Metody plánování údržby. Úvod Tento popis je věnován různým metodám plánování údržby v programu STROJEW. Existuje několik vhodných metod a pro výběr té.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu UCTO - obsluha Prezentace - powerpoint ing. Květoslava Plechatá.
Evidence a inventury majetku
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Popis zadání úlohy v komínu. Po spuštění programu vybrat zjednodušené zadání.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Excel – editace ( formát ) buněk
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor.
Hromadná korespondence, makro
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Hromadná korespondence
Práce s tabulkou vytvořenou ve Wordu 2010.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Administrativa ve výrobním středisku
Základní prvky internetového prohlížeče
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Databáze MS ACCESS 2010.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál
Vypracoval-Matěj Šmíd
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

autor Alena Stolaříková Modul M5 Inovace výuky odborných předmětů a odborného výcviku o moderní technologie s využitím ICT (Objednávkový systém a Recepturní systém) autor Alena Stolaříková

RECEPTURNÍ A SKLADOVÝ SYSTÉM MAGDALENA Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik

1 ÚVOD Recepturní systém Magdalena umožňuje: využívání zadaných nebo vlastních receptur tak, aby vyhovovaly výrobě jídel pro cílený okruh strávníků nebo určení jídelny sestavit jídelníček, jehož struktura je navržena tak, že na jeho základě je možné provést normování, objednávku nebo orientačně stanovit nutriční hodnotu kalkulovat cenu vybraného jídla na základě skladových cen vynormovat pokrm na zadaný počet porcí

2 RECEPTURY 2.1 Využívání zadaných receptur Program používá Receptury teplých pokrmů od autora Jaroslava Runštuka. Z těchto uvedených receptur je možné také používat nové recepty kopírováním a následnou úpravou nově vytvořeného receptu

2 RECEPTURY 2.1.1 Vyhledání receptury Receptury jsou řazeny podle základního seznamu ve stromové struktuře. Výhodou je rychlá orientace.

2 RECEPTURY 2.1.1.1 Vyhledávání receptur podle počátečního písmena názvu receptury označit tlačítko Všechny receptury umístit kurzor do pole Název receptury napsat počáteční písmena názvu receptury počítač sám vyhledá a najede na hledanou recepturu šipkami pohybem nahoru nebo dolů se upřesní hledaná receptura

2 RECEPTURY 2.1.1.2 Vyhledání receptur podle suroviny obsažené v receptuře do pole Hledat recepturu podle suroviny napíšeme hledané klíčové slovo v pravé části tabulky se zobrazí všechny receptury obsahující zadanou surovinu šipkami následně vybereme hledanou recepturu

2 RECEPTURY 2.1.1.3 Vyhledávání receptury podle textového řetězce kurzor umístíme do pole Název receptury zadáme část textu, který zadaná receptura obsahuje stiskneme tlačítko F3 dohledáme šipkami klávesnice směrem dolů tlačítkem Enter otevřeme hledanou recepturu

2 RECEPTURY 2.1.1.4 Dále recepturu můžeme vyhledat podle přesného číselného označení dle čísla zadané receptury

2 RECEPTURY 2.2 Vkládání vlastních receptur 2.2.1 Vložení nové receptury ručně Stiskneme tlačítko „+“ nebo klávesu Insert Vytvoříme číselné zařazení do seznamu v poli Struktura receptur (provedeme myší, potvrdíme tlačítkem Enter) Do pole Název receptury zapíšeme název naší nové receptury

2 RECEPTURY 2.2.2 Pořízení nové receptury kopírováním a následnou úpravou Výše uvedeným způsobem vybereme vlastní mateřskou recepturu Provedeme kopírování klávesou F10 nebo tlačítkem F10 – Kopy Vytvoří se nová receptura, program ji automaticky přidělí číslo, receptura má status „používaná“

2 RECEPTURY 2.2.2 klávesou F2 se nám otevře zelené pole, ve kterém lze provést úpravu názvu receptury uložíme opět stisknutím klávesy F2

3 JÍDELNÍČKY 3.1 Struktura jídelníčku Je důležité vědět pro jakou cílovou skupinu strávníků sestavujeme jídelní lístek Písmeno za názvem pokrmu nám udává věkovou hranici pro kterou je receptura určena: A – 1. stupeň 7 – 10 let B – 2. stupeň 11 – 14 let C – dospělí D – mateřinky

3 JÍDELNÍČEK 3.2 Sestavování jídelníčku jídelní lístky se sestavují v týdenní blocích, následně se archivují. Po nějaké době je lze opět použít při sestavování je nutné dodržet gastronomická pravidla

3 JÍDELNÍČEK 3.2 program umožňuje tyto možnosti v zadávání jídelníčků: - výběr mezi obědem, snídaní, přesnídávkou, svačinou a večeří - volba více druhů jídel (Menu) v jednom dnu - možnost zadávat polévku, zákusek a nápoj i mimo hlavních jídel - zadat dva druhy přílohy ke každému z hlavních jídel (menu)

3 JÍDELNÍČEK 3.3 Vkládání fotografií Ke zvolenému jídlu lze přiřadit fotografie, které jsou umístěny v adresáři C:\gastro\data\foto následujícím způsobem: Stisknout tlačítko Foto Vybrat snímek Stisknout tlačítko Otevřít Doporučený formát obrázku je 300 pxl

3 JÍDELNÍČEK 3.4 Stanovení nutriční hodnoty U dětí ve školním stravování musí být respektováno i plnění spotřebního koše. Sleduje se spotřeba deseti až dvanácti vybraných skupin potravin, které jsou pro dětský organismus důležité (např. luštěniny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina, ovoce), ale skupiny potravin, které je možné omezit (cukry , tuky).

3 JÍDELNÍČEK 3.4 Spotřební koš slouží k orientaci jak dokážeme poskytovat žákům dostatečnou výživu podle doporučení zdravotníků. Programy Magdalena umožňují na počítači současně s vedením skladu i průběžně sledovat skutečné hodnoty potravin sledovaných ve spotřebním koši.

5 NORMOVÁNÍ 5.1 Normování pokrmů Komplexní normování v programu Magdalena je umožněno propojením modulů Receptura – Jídelníček – Sklad Suroviny receptur, které se používají v jídelníčcích jsou propojeny se skladovými kartami

5 NORMOVÁNÍ 5.1 Modrá barva názvů skladových karet znamená, že bylo provedeno automatické propojení a suroviny budou při normování přiřazovány tímto způsobem To rovněž umožňuje provádění kalkulace nákladů v recepturách

5 NORMOVÁNÍ 5.1.1 Jídelníček pro normování Do formuláře Jídelníček – normování přejdeme z obrazovky Jídelníček přímo klávesou F7 nebo z nabídky Receptury – Jídelníček - normování

5 NORMOVÁNÍ 5.1.2 Normování – počty jídel Návrh na vyskladnění surovin se kalkuluje podle množství strávníků v příslušné normě (věková kategorie A, B, C, D) dle receptury Počty strávníků se mohou zadat: Ručně, při sestavení jídelníčku po stisknutí klávesy F4 Ručně do formuláře Jídelníček – normování (editace klávesou F2) Ručně nebo automaticky z objednávkové jídelny

5 JÍDELNÍČEK 5.1.2 Počty lze vyplňovat a opravovat i ručně do té doby než začneme normovat (po normování se text podbarví tyrkysovou barvou)

5 NORMOVÁNÍ 5.2 Návrh výdeje potravin ze skladu Výsledkem normování je návrh výdeje potravin pro vedoucího kuchaře/kuchařku Recepturní položky druhu „S“ jsou skladové a normují se Položky s označením „P-poznámka“ a „N-nenormovat“ se při normování nepárují

5 NORMOVÁNÍ 5.3 Převedení zboží do výdejky Po provedení aktualizace normovaných položek na základě stavů zboží na skladě a provedení náhrad je možné ukončit normování a převést zboží Do výdejky. Červeně jsou zvýrazněny položky, kde oproti normě vydáváme menší množství, modře položky, kdy vydáváme oproti normě větší množství

5 NORMOVÁNÍ 5.3 Normodoklady lze tisknout samostatně nebo k tisku slučovat dohromady více normování v jednom dni. Tisknuto podle jednotlivých jídel jídelníčku.

POUŽITÁ LITERATURA: Manuál k recepturnímu a skladovému programu Magdalena.