VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Advertisements

důkaz nenasycených uhlovodíků odbarvení bromové vody = adice bromu na dvojné vazby.
Reakce organické chemie
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF203 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMProsinec.
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF206 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Reakce alkanů a cykloalkanů.
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Uhlovodíky (Cyklo)Alkeny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_151.
Alkeny, cykloalkeny.
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_18_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách jsme se zabývali názvoslovím uhlovodíků s jednoduchými vazbami. Alkeny jsou uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALKENY Chemie 9. třída.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Příprava a izolace arenů.
Základní typy organických reakcí
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.
VY_32_INOVACE_10_2_7 Ing. Jan Voříšek
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek Reakce alkenů. VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek

Alkeny ve srovnání s alkany patří mezi sloučeniny, které poskytují velký počet reakcí. Který typ reakcí by mohl být pro alkeny typický? Typické pro alkeny jsou adiční reakce, které probíhají na dvojné vazbě. Mezi nejvýznamnější adiční reakce patří: - adice kyselin a vody, - adice halogenů, - oxidace, - hydrogenace, - polymerace.

Adice kyselin a vody. Reakce probíhá iontovým způsobem a řídí se tzv. Markovnikovovým pravidlem. Toto pravidlo říká, že při adici HX na alken se atom vodíku připojuje k atomu uhlíku nesoucímu méně alkylových substituentů a X vytváří vazbu s více substituovaným atomem uhlíku. Jednodušeji řečeno: atom vodíku z HX se váže na ten atom uhlíku dvojné vazby, na kterém je více vodíků.

Příklad adice HX na propen s užitím Markovnikovova pravidla: CH2=CH-CH3 + H-X CH3-CH-CH3 X X = halogen (F,Cl,Br,I)

Při adici vody na alkeny vznikají alkoholy Při adici vody na alkeny vznikají alkoholy. Tato reakce probíhá za přítomnosti H2SO4. CH2=CH2 + H2O H2SO4 CH3CH2OH Touto hydratací je možné získat 100 % ethanol.

Adice halogenů. Reakce alkenů s halogeny probíhají v závislosti na vnějších podmínkách mechanismem iontovým nebo radikálovým. U iontového mechanismu se uplatňují jako katalyzátory hlinité halogenidy (např. AlCl3). U radikálového mechanismu se adice katalyzuje UV zářením. Příklad adice chloru na propen: CH3-CH=CH2 + Cl2 AlCl3 CH3-CH-CH2 Cl Cl

Oxidace alkenů. Oxidační reakce alkenů vedou podle použitých činidel a reakčních podmínek ke vzniku alkoholů, etherů, aldehydů nebo karboxylových kyselin. (Reakce budeme probírat u jednotlivých typů derivátů). Při spalování alkenů za dostatečného přístupu vzduchu vzniká oxid uhličitý a voda.

Vzpomíná si někdo co to je hydrogenace? Tuto reakci jsme probírali v souvislosti s alkany.

Hydrogenace alkenů. Adice vodíku na dvojnou vazbu alkenů probíhá velmi dobře za katalytického působení speciálně upravených kovů. Jedním je např. Raneův nikl. CH2=CH2 + H2 Ni CH3-CH3

Polymerace. Polymerace je zvláštní typ adice, při kterém dochází ke spojování velkého počtu nízkomolekulárních látek tzv. monomerů za vzniku tzv. polymerů s vysokou molekulovou hmotností (někdy se označují jako makromolekuly). Polymery se také často vyskytují v přírodě např.: - celulosa je polymer vystavěný z glukosových jednotek, - bílkoviny jsou polymery vystavěné z jednotek aminokyselin, - nukleové kyseliny jsou vystavěné z jednotek nukleotidů.

Mnoho jednoduchých alkenů působením radikálových katalyzátorů rychle polymeruje. Např. ethen (ethylen) vytváří polyethylen (PE), obrovský alkan, v jehož řetězci mohou být až stovky tisíc monomerních jednotek. n(CH2=CH2) H+ CH3- CH2CH2-n n = polymerační stupeň, počet jednotek ovlivňuje fyzikální a chemické vlastnosti polymeru.

Vedle adice alkeny vstupují také do substituce. Důležitou substituční reakcí alkenů je syntéza vinylchloridu, který je výchozí látkou pro výrobu PVC. CH2=CH2 + Cl2 500 oC CH2=CH-Cl + HCl

Zdroj informací: McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, 2007. Počet stran 1260. ISBN 978-80-214- 3291-8 (VUT v Brně). VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, 1996. Počet stran 368. ISBN 80-85937-08-5. HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, 1998. Počet stran 232. ISBN 80-7182-056-3.

Téma sady: Studium uhlovodíků Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Organická chemie   Autor: Ing. Jan Voříšek Rok vytvoření materiálu: 2012 Název materiálu: Reakce alkenů. Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák popíše typické reakce jednoduchých alkenů. Klíčová slova: organická chemie, alken,reakce, adice, substituce, hydrogenace, polymerace. Druh učebního materiálu: prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: gymnaziální vzdělávání Typická věková skupina: 16 -19 let Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.