Pravidla, judikatura a vývoj v ČR a ES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí v ČR.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Veřejné podniky a státní monopoly
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Kvalita v sociálních službách jako proces
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Obecná část daňového práva procesního I
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Správní právo procesní
Obecná část daňového práva procesního I
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Pravidla, judikatura a vývoj v ČR a ES Služby obecného hospodářského zájmu a veřejná podpora Pravidla, judikatura a vývoj v ČR a ES Praha, 17. září 2009 1

Obsah prezentace Veřejná podpora versus veřejné zakázky Veřejná podpora ES: vývoj 2008-2009 Základ úpravy SGEI v právu ES Nejnovější judikatura ESD v oblasti SGEI SGEI a Česká republika SGEI a Lisabonská smlouva Závěr – výzvy zadavatelů VZ/koncesí v oblasti SGEI

Veřejná podpora versus veřejné zakázky (1/2) Veřejná podpora a veřejné zakázky – součásti pravidel hospodářské soutěže Jaké(á) z těchto tvrzení jsou pravdivá? Dodržím-li povinnosti v oblasti veřejného zadávání, nemohu dát základ pro neslučitelnou veřejnou podporu. Zadávání veřejných zakázek je samostatný proces, který nemá s problematikou veřejné podpory nic společného. Vztah k oblasti veřejné podpory není v pravidlech veřejného zadávání (ZVZ) vůbec řešen. Na výdaje z fondů ES se pravidla veřejné podpory nevztahují.

Veřejná podpora versus veřejné zakázky (2/2) Ž Á D N Á VŠECHNA TATO TVRZENÍ JSOU NEPRAVDIVÁ !!!

Veřejná podpora ES: vývoj 2008-2009 (1/3) Dynamický vývoj v období let 2008-2009 Procesní pravidla: zjednodušené postupy – OJ C 136 z 16.6.2009, str. 3 nejlepší praktiky čl. států v řízeních – OJ C 136 z 16.6.2009, str. 13 vynucování veřejné podpory národními soudy – OJ C 85 z 9.4.2009, str. 1 Základní pravidla a blokové výjimky obecné nařízení o blokových výjimkách – OJ L 214 z 9.8.2008, str. 3-47

Veřejná podpora ES: vývoj 2008-2009 (2/3) Dočasná pravidla jako odpověď na hospodářskou a finanční krizi horizontální pravidla – OJ C 83 ze 7.4.2009, str. 1 finanční sektor – OJ C 270 z 25.10.2008, str. 8 Horizontální pravidla podpora v oblasti školení – OJ C 188 z 11.8.2009. str.1 podpora v oblasti zaměstnávání znevýhodněných osob a osob se zdravotním postižením – OJ C 188 z 11.8.2009, str. 6 kritéria pro hloubkové posouzení regionální podpory velkým investičním projektům

Veřejná podpora ES: vývoj 2008-2009 (3/3) Podpora v oblasti životního prostředí nová „guidelines“ v oblasti životního prostředí – OJ C 82 z 1.4.2008 Záchranná a restrukturalizační podpora sdělení o prodloužení „guidelines“ v oblasti záchranné a restruktualizační podpory – OJ C 156 z 9.7.2009 Sektorová pravidla kritéria slučitelnosti veřejné podpory v oblasti kinematografie a audiovizuálních děl – OJ C 31 ze 7.2.2009 Specifická pravidla pravidla veřejné podpory ve formě záruk – OJ C 244 ze 25.9.2009

Základ úpravy SGEI v právu ES (1/8) Základní znaky SGEI: zájem veřejný – „musí být poskytovány“ (+zásady poskytování) povaha hospodářská – poskytování na tržním základě splněna obecná kritéria dle čl. 87 SES Střet cílů SGEI: splnit poslání těchto služeb poskytnout v určitých případech veřejnou podporu nenarušit hospodářskou soutěž

Základ úpravy SGEI v právu ES (2/8) Čl. 16 a 86 odst. 2 Smlouvy o ES - ostatní kategorie služeb: běžné služby služby obecného zájmu nehospodářské povahy (SGI) Judikát ve věci Altmark Trans (C-280/00) – čtyři pravidla: jasně definovaný závazek veřejné služby výpočet vyrovnávací platby: předem, objektivně, transparentně a subsidiarně náklady + přiměřený zisk = příjmy + vyrovnávací platba v rámci SGEI efektivní zadávací řízení / řádně řízený podnik

Základ úpravy SGEI v právu ES (3/8) Zásady 3E - Čl. 27 nařízení č. 1605/2002, o souhrnném rozpočtu ES: zásada řádného finančního řízení: zásada účinnosti (effectiveness) zásada efektivity (efficiency) zásada hospodárnosti (economy) Pravidla fondů EU - Obecné nařízení o fondech ES 2007-2013 – 1083/2006: čl. 2 odst. 4 (definice „příjemce“) čl. 54 odst. 4 (stropy veřejné podpory) čl. 55 odst. 6 (projekty vytvářející příjem)

Základ úpravy SGEI v právu ES (4/8) Komise 2005 – Altmarkský balíček (účinnost od 28.5.2007): Rámec Společenství (2005/C 297/04): „slučitelná veřejná podpora ve SGEI ANO/NE“ Rozhodnutí Komise (2005/842/ES): „případy povinné notifikace veřejné podpory ve SGEI Komisi“ Směrnice Komise 2005/81/ES – změna směrnice 80/723/EHS (Směrnice o průhlednosti): pravidla účetního výkaznictví veřejného sektoru o finančních vztazích ve SGEI“ Nařízení 1191/1969 (doprava) – nové nařízení 1370/2007 (účinnost od 3.12.2009)

Základ úpravy SGEI v právu ES (5/8) Čl. 2 Rozhodnutí – příklady SGEI: služby v oblasti sociálního bydlení zdravotní služby nemocničního charakteru, pohotovostní služby, případně doplňkové služby služby leteckých a lodních spojů služby v oblasti letištních a přístavních služeb služby v oblasti námořní dopravy ostatní SGEI

Základ úpravy SGEI v právu ES (6/8) Čl. 17 odst. 1 Směrnice 2006/123/ES o službách na vnitřním trhu - příklady SGEI: poštovní služby dle směrnice 97/67/ES služby v odvětví elektřiny dle směrnice 2003/54/ES služby v plynárenském odvětví dle směrnice 2003/55/ES služby distribuce a dodávek vody a služby související s odpadními vodami služby zpracování odpadů

Základ úpravy SGEI v právu ES (7/8) Zásada subsidiarity Zásada přednosti Zásada omezeného působení Zásada odpovědnosti veřejné moci Zásada volnosti způsobu zajištění SGEI Výběr externího poskytovatele – dle pravidel VZ Oddělené vedení náklady a výnosů za SGEI a jiné služby Zásada kontroly členským státem

Základ úpravy SGEI v právu ES (8/8) Základní požadavky na pověřovací akty: povaha a délka trvání závazků veřejné služby (také zásada proporcionality) označení dotčeného podniku a území povaha případných výhradních nebo zvláštních práv udělených dotčeným podnikům ukazatele pro výpočet, kontrolu a hodnocení vyrovnávací platby – přiměřený zisk vypočtený na základě míry návratnosti vlastního kapitálu (možnost zahrnout přírůstky produktivity) opatření směřující k vyloučení a vrácení jakéhokoli nadměrné vyrovnávací platby – vyrovnávací mechanismy

Nejnovější judikatura ESD v oblasti SGEI (1/1) Hospodářská povaha služeb a splnění podmínek Altmarku (např. Freistaat Sachsen v. Komise (Věc T-215/09) - (2009/C 180/107) Výše vyrovnávacích plateb ve smlouvách o správě (např. La Poste (Věc C 20/09 (ex N 763/02) a v rámci zajišťování dopravní obslužnosti Jižní Morava a Postbus) Implementace Směrnice o průhlednosti (např. Belgie a UK –řízení začaly v 6/2009) Otázka povinnosti externalizace SGEI - Sociedade Independente de Communicacao SA (SIC) v. Komise (Věc T-442/03)

SGEI a Česká republika (1/3) Zpráva ČR o SGEI za rok 2008 (první pravidelná zpráva - viz www.compet.cz) Zákon o volném pohybu služeb – zákon č. 222/2009 Sb. (§ 3 písm. e)) – definice SGEI univerzální způsob poskytování trvalý způsob poskytování zvláštní právní akt uděluje zvláštní práva a povinnosti Zpráva EK o SGEI ve vztahu ke všem členským zemím – na konci roku 2009

SGEI a Česká republika (2/3) Vládní návrh novelizace zákona o cenách č. 526/1990 Sb. – sněmovní tisk č. 693 – přijato PS dne 10.9.2009 (nyní Senát) § 2 odst. 3: „Prodávající ani kupující nesmí zneužít svého výhodnějšího hospodářského postavení k tomu, aby získal nepřiměřený majetkový prospěch.“ § 2 odst. 4: definice „výhodnějšího hospodářského postavení“ § 2 odst. 5: definice „nepřiměřeného majetkového prospěchu“ § 2 odst. 6: definice „obvyklé ceny“ § 2 odst. 7: definice „ekonomicky oprávněných nákladů“ a „přiměřeného zisku“

SGEI a Česká republika (3/3) § 3 odst. 1: přesnější definice regulace cen: „Regulací cen se rozumí stanovení cen, mezí, ve kterých mohou být sjednávány, usměrňování výše cen nebo i stanovení postupu při sjednávání, uplatňování a vyúčtování cen nemovitostí, jejich částí a služeb spojených s jejich užíváním, cenovými orgány.“ § 6 odst. 1, písm. c) širší definice věcného usměrňování: včetně zahrnování přiměřeného zisku do ceny V § 6 odst. 2: pravidla věcného usměrňování – povinnosti neplatí pro kupujícího § 11 odst. 2: důkazní břemeno poskytovatele služeb o souladu s cenotvorbou (podrobnosti specifikuje vyhláška):

SGEI a Lisabonská smlouva (1/2) Úprava vlastního textu SES: Čl. 14 (ex čl. 16 SES): „pečují Unie a členské státy v rámci svých pravomocí a v oblasti působnosti Smluv o to, aby zejména hospodářské a finanční zásady a podmínky pro fungování těchto služeb umožňovaly naplnění jejich úkolů. Tyto zásady a podmínky stanoví řádným legislativním postupem formou nařízení Evropský parlament a Rada, aniž je dotčena pravomoc členských států poskytovat, zadávat či financovat tyto služby v souladu se Smlouvami.“ Čl. 106 odst. 1 (ex čl. 86 odst. 1: „Pokud jde o veřejné podniky a podniky, kterým členské státy přiznávají zvláštní nebo výlučná práva, tyto státy nepřijmou ani neponechají v platnosti opatření odporující pravidlům Smluv, zejména pravidlům stanoveným v článcích 18 a 101 až 109.“

SGEI a Lisabonská smlouva (2/2) Zvláštní protokol č. 26 o službách obecného zájmu – společné zásady Unie ke SGEI ve smyslu čl. 14 SES (příkladný výčet): zásadní úloha a široké rozhodovací pravomoci celostátních, regionálních a místních orgánů při poskytování, pořizování a organizování služeb obecného hospodářského zájmu – služby mají co nejlépe odpovídat potřebám uživatelů; rozmanitost různých služeb obecného hospodářského zájmu a rozdíly mezi potřebami a preferencemi uživatelů, vysoká úroveň kvality, bezpečnosti a dostupnosti, rovné zacházení a podpora univerzálního přístupu a práv uživatelů.“

Závěr – výzvy zadavatelů VZ/koncesí v oblasti SGEI (1/1) Dodržovat zásady 3E – dle významu nařízení o souhrnném rozpočtu (koncesní projekt či obdobná studie: správná alokace rizik) Jasně definovat služby – kvantitativní a kvalitativní vymezení (výkonové ukazatele, monitoring, sankce) Platební mechanismus – ex ante nastavení a ex post korekce (vyrovnání) a dodržení pravidel přiměřeného zisku Důsledná kontrola souladu předcházejících pověřov. aktů Uplatnění dodržování zásad pravidel SGEI

Děkuji Vám za pozornost www.mottmac.com Mgr. Petr Dovolil E-mail: petr.dovolil@mottmac.com Mobil: +420 602 382 380