Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.05 Téma: Chemické značky.
Kvantitativní analytická chemie
Analytická chemie KCH/SPANA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
Reakce anorganické Chemie I
CHEMICKÉ REAKCE.
Neutralizace.
Chemické výpočty – část 2
Typy chemických reakcí
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
CHEMICKÁ VAZBA.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Chemické rovnováhy ve vodách
Reakce anorganické chemie II.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Neutralizace Vznik solí
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
PaedDr. Ivana Töpferová
Protolytické reakce.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
Jak vznikají soli.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_37.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
EU peníze středním školám
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Roztoky - elektrolyty.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová slova: neutralizace, kyselina, zásada Anotace: Tato prezentace slouží učitelům ZŠ a SŠ při výuce reakce neutralizace pro 8. ročníky. Teorie kyselin a zásad při výuce na ZŠ se může vypustit a pokračovat pak příkladem neutralizační reakce, případně předvedením této reakce. Shrnutí na slidu č.9 lze použít jako zápis do sešitů.

Mgr. Ilona Sadílková Datum: 26/11/2010 Místo: Praha, Přf UK VY_52_INOVACE_PV18.03

Acidobazické reakce

o Arrheniova teorie: - nejstarší teorií kyseliny vůbec - kyselina je látka schopná odštěpit H + - zásada je látka schopná odštěpit OH - - nebere v úvahu částice rozpouštědla Ukázka štěpení: HCl  H + + Cl - NaOH  Na + + OH -

o Bronsted-Lowryho teorie: -Kyselina je schopna odštěpit proton -Zásada je látka schopná vázat proton - konjugovaný pár: dvojice tvořená kyselinou v reaktantu a zásadou v produktu; zásadou v reaktantu a kyselinou v produktu -Bere v úvahu částice rozpouštědla Ukázka štěpení: HCl + H 2 O  H 3 O + + Cl - K1 Z1 K2 Z2 Konjugované páry

 Lewisova teorie: - kyselina je látka s volným valenčním orbitalem schopná přijmout elektronový pár - zásada je látka s volnými elektronovými páry pro zaplnění valenčních orbitalů - nejobecnější teorie - princip koordinačně-kovalentní vazby Ukázka štěpení: AlCl 3 + Cl 2  AlCl Cl + Konjugované páry K1 Z1 Z2 K2

Reakce kyseliny chlorovodíkové s hydroxidem sodným H + Cl - + Na + (OH) - → NaCl + H 2 O VODA SŮL Na + OH - H+H+ H+H+ H+H+ H+H+ Cl - H+H+ H+H+ H+H+ H+H+ OH - Na + Cl - OH -  Neutralizace je chemická reakce kyseliny s hydroxidem za vzniku vody a soli kyseliny.  Neutrální vodný roztok může vzniknout pouze v případě stejného počtu kationtů H + a aniontů OH -.

Vzájemnou reakcí kationtů H + a aniontů OH - vznikají neionizované molekuly vody. obecná rovnice neutralizace: H + + OH - → H 2 O Toho lze využít např. při acidobazických titracích v odměrné analýze. K roztoku NaOH s několika kapkami fenolftaleinu přidáváme po kapkách za stálého míchání roztok HCl. Neutralizace je ukončena, jakmile poslední kapka HCl odbarví hydroxid sodný. Titrační křivka reakce silné kyseliny se silnou zásadou je charakteristická velmi strmým skokem v těsném okolí bodu ekvivalence. Bod ekvivalence leží při pH = 7 a změna pH vzhledem k přídavku odměrného roztoku je extrémně veliká.

Neutralizace je chemická reakce kyseliny s hydroxidem, při níž vzniká voda a sůl kyseliny. Kyselina + zásada  sůl + voda Při neutralizaci vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí pipetu a byretu např. při odměrné analýze. Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají leptavé účinky a při styku s pokožkou vznikají popáleniny.

Použité zdroje:  P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr: Základy chemie 2  P.Beneš, V.Pumpr: Minimum chemie  M.Bárta: Jak nevyhodit školu do povětří  M.Klečková, P.Los: Seminář a praktikum z chemie pro 2.stupeň ZŠ  Obrázky: /titrace/ucebnice.html /titrace/ucebnice.html 

Tato prezentace slouží učitelům ZŠ a SŠ při výuce reakce neutralizace pro 8.ročníky. Teorie kyseliny a zásad při výuce na ZŠ se může vypustit a pokračovat pak příkladem neutralizační reakce, případně předvedením této reakce. Shrnutí na slidu č.9 lze použít jako zápis do sešitů. Člověk a příroda, chemie, neutralizace