Statistika 5  Popisné ukazatele VY_32_INOVACE_21-20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Statistické charakteristiky variability
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
základní pojmy posloupností
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Charakteristiky variability
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
X. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Očísluj dopisy násobky čísla 2
Zábavná matematika.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (26. – 34. úloha) IX. označení digitálního.
KVANTILY OA a VOŠ Příbram.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tloušťková struktura porostu
Nejmenší společný násobek
Únorové počítání.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
* Graf přímé úměrnosti Matematika – 7. ročník *
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_111.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
POŽADAVKY NA ZÁPOČET Z MAEK1 Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Statistika 4  Korelace VY_32_INOVACE_ Korelace - teorie.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Geometrická posloupnost (1.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
STATISTIKA 3  Opakování základních pojmů VY_32_INOVACE_21-18.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Inferenční statistika - úvod
Induktivní statistika - úvod
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Induktivní statistika
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Statistika 5  Popisné ukazatele VY_32_INOVACE_21-20

Statistika 5 - teorie  Jestliže analyzujeme nějaké větší množství dat, bývá někdy užitečné rozložit tato data do určitých intervalů, zobrazit data do grafu nebo popsat vlastnosti dat pomocí vzorců.  Tyto postupy se nazývají popisné neboli deskriptivní ukazatele.

Statistika 5 – teorie Stan Giblisco, Statistika bez předchozích znalostí, Nakladatelství C- press, 2009  Pokud potřebujeme objektivní srovnání účastníků několika různě obtížných verzí testů a určení jejich celkového pořadí, přepočítáváme pořadí na percentily. ( viz Národní srovnávací zkoušky SCIO, protokol o výsledku maturitní zkoušky CERMAT )

Statistika 5 - teorie  PERCENTILY dělí celou množinu čísel na 100 intervalů, z nichž každý obsahuje 1 % prvků v množině.  Percentil je tedy HRANICE mezi jednotlivými intervaly.  Proto nemůže exitovat nultý a stý percentil, pouze první až devadesátý devátý percentil

Statistika 5 - teorie  DECIL je číslo, které dělí množinu dat na 10 intervalů, z nichž každý obsahuje 10% prvků množiny. Existuje tedy pouze devět decilů.  KVARTIL je číslo, které dělí množinu dat na 4 intervaly, z nichž každý obsahuje 25% prvků množiny. Existují tedy pouze tři kvartily.

Statistika 5 - teorie  Někdy potřebujeme znát pouze „střední polovinu“ dat v množině, neboli mezikvartilové rozpětí (označujeme také IQR).  IQR se rovná hodnotě bodu 3. kvartilu od něhož odečteme hodnotu bodu prvního kvartilu ( požaduje např. Fuchs, Kubát -Standardy a testové úlohy, str.36, př.9 )

Příklad 1 Stan Gibilisco, Statistika bez předchozích znalostí, str.83  Soubor 1000 žáků psal test se 40 otázkami, přičemž bylo dosaženo všech 41 možných výsledků, které jsou zaznamenány v tabulce.  První sloupec udává výsledek testu, druhý sloupec absolutní četnost a třetí sloupec kumulativní četnost.

Tabulka 1 výsledekabsolutní četnostkumulativní četnost

Tabulka 1/

Příklad 1  Práce s tabulkou – úkoly: - vysvětli pojem absolutní četnost - vysvětli pojem kumulativní četnost - vysvětli druhý řádek tabulky  jestliže jsem získal v testu 24 bodů kolikátý můžu být v absolutním pořadí ?  V kolikátém percentilu se nacházím?

Příklad 1  Kde je v tabulce 56 bod percentilu ?  56 percentil je hranice mezi 560 a 561 nejhorším výsledkem testu. Musí se nacházet mezi 25 a 26 správnými odpověďmi.  Na kolik bodů minimálně musím napsat test, abych byl na 90 percentilu?  Musím napsat aspoň na 35 bodů.

Příklad 2  Na základě předchozí tabulky vypočti mezikvartilové rozpětí.  První kvartil je mezi výsledky 16 a 17 bodů, třetí kvartil mezi výsledky 31 a 32 bodů. Proto je  IQR = 31 – 16 = 15

Příklad 2  Pokud bychom zadali podobný test se 40 otázkami, jehož výsledky by byly více soustředěny než u předchozího testu, IQR by se: a) nezměnilo b) zmenšilo c) zvětšilo ?  (zmenšilo, protože Q1 a Q3 jsou vzájemně blíže sebe )

Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Jan Bajnar