Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové státy na mapě Evropy Vznik velmocí a vznik paktů
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Ukončení 1. světové války
REVOLUCE 1848.
Česká společnost na přelomu 19. a 20. století
Svět po 1. sv. válce.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
Sjednocení Itálie a Německa Nové státy na mapě Evropy
Svět po válce 5. část.
Světová hospodářská krize
Problémy poválečného světa
1.Světová válka.
Pařížská mírová konference
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
Vývoj v Rusku.
EVROPA VE 2.POL. 19.STOLETÍ.
První světová válka Cesta k válce.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Cesta k 1. světové válce 1. část
Válečné konflikty v Evropě
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
EVROPA Martin VRZALA.
Napoleon I..
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Sjednocení Německa.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
I. světová válka - předpoklady
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Francie v 2. pol. 19. století Lenka Ertlová.
Evropské právní dějiny
Obecné právní dějiny Vojáček.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
SJEDNOCENÍ NĚMECKA. Situace po roce 1848 * Pruský král odmítl přijmout císařskou korunu z rukou frankfurtského parlamentu * Obnoven Německý spolek * Neustálé.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Křížovka Britský admirál proti Napoleonovi 1 Královnina města 2 Proces poněmčování 4 Barokní malířská technika 2 Státní dohled nad informacemi 1 Ruský.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Soudobý svět Ekonomický pohled
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Vývoj v jednotlivých zemích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Evropské právní dějiny
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
REVOLUCE 1848.
Základní škola Čelákovice
Transkript prezentace:

Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století Francie Velká Británie Rusko Německo Rakousko – Uhersko USA

Francie, Velká Británie třetí republika (po porážce císařství Napoleona III.) úspěchy v dobývání kolonií solidní domácí podnikání značný kulturní vliv Velká Británie – pevné připoutání kolonií (výnosy z kolonií pokrývaly ztráty způsobené poklesem vývozu zboží) ztrácí suverénní postavení v oblasti průmyslu, které měla po celé století (do čela se dostávají USA) politika – tradiční dvě strany: konzervativní a liberální – rozšiřuje nově vzniklá Labour Party – dělnická strana práce

Rusko Velmoc z pohledu rozlohy a počtu obyvatel Vysoká negramotnost Hospodářská zaostalost (státní dluh v roce 1913 – 12,7 miliard rublů) Nízká výkonnost průmyslu (drtivá většina obyvatel žije na vesnici) Obrovské rozdíly v sociální oblasti (prudce se rozevírají „nůžky“ mezi bohatými a chudými) V čele Ruska car Mikoláš II. (Romanovci) Sociální demokracie se v Rusku dělila na bolševiky a menševiky (Tyto názvy dle 2.sjezdu sociální demokracie – menšina zde odmítla Leninův politický program – menševici)

Německo Sjednotitel: Otto von Bismarck Vysoká úroveň armády Vyspělé hospodářství Značný kulturní potenciál Národ byl zpracováván ideami nacionalismu Ze všech zemí nejvíce toužilo po válce (císař Vilém II.) s cílem získat další kolonie, ovládnout střední Evropu, pronikat na Balkán, získat převahu nad Velkou Británií zejména v oblasti světového obchodu

Rakousko-Uhersko Mnohonárodnostní monarchie, která měla permanentní problémy v národnostních sporech V čele František Josef I. Nastoupil na trůn v roce 1848 jako osmnáctiletý a vládl do své smrti v roce 1916. Stal se v podstatě posledním evropským monarchou staré školy. Rakousko – Uhersko ve válce vidělo příležitost k vyřešení národnostních sporů a k posílení svého vlivu na Balkáně 1.světová válka 1 (video)

USA Na přelomu 19. a 20. století dosáhly Spojené státy postavení nejsilnější světové velmoci Rychlá industrializace – rozvoj vědy a techniky, zavedení pásové výroby, poptávka po pracovní síle (přistěhovalci), slušné mzdy, vysoká koupěschopnost obyvatel, široké uplatnění strojů, moderní průmysl Před vypuknutí války držely Spojené státy americké linii nevměšování se do evropských záležitostí