DĚJINY BIOLOGIE (pro 1. ročník gymnázia)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GENETIKA MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vznik a vývoj litosféry
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Teorie o vzniku života na Zemi
Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Možná se dozvíte i něco nového, navíc. Možná se dozvíte.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Obecná biologie.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
III/2 XV A
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Z HISTORIE BAKTERIOLOGIE
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Genetika jako věda, její vývoj, historie
Historický vývoj biologie
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Vypracoval: Hronek Milan Aprobace: AMVT
Biologické vědy, slavní biologové
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Zkoumání a ochrana přírody
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Biologie 1.ročník.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: září 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Vznik živých organismů – přehled teorií
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Test určování a zařazování členovců
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Test určování a zařazování hmyzu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Věda a technika konce 19.st.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
 Biologie 19. století má dvě hvězdy první velikosti : Darwina a Mendela.
ZÁKULISÍ OBJEVU DNA Andrea Kovácsová.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Významní vědci, jednobuněčné a mnohobuněčné organismy
Názory na vznik a původ života
Základy biologie člověka
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Starověké lékařství.
Systém a evoluce rostlin
Úvod do systému rostlin
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Struktura lidského genomu Historický úvod Základní poznatky o struktuře lidského genomu (DNA, nukleosomy, chromatinové vlákno) Metodické přístupy Chromosomy.
P ŘEHLED VÝZNAMNÝCH OSOBNOSTÍ BIOLOGIE Mgr. Michal Střeštík.
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 PASTEUR VY_32_INOVACE_F08 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Rozmanitost a stavba buněk Poznáte o jaké jde buňky na mikrofotografiích? Co mají společného a co odlišného?
Historie genetiky Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Věda, vynálezci, objevitelé
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Rozdělení biologických věd
VY_32_INOVACE_
Genetické zákony.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Transkript prezentace:

DĚJINY BIOLOGIE (pro 1. ročník gymnázia) Hlavní etapy vzniku a vývoje BIOLOGIE jako vědy. Význační biologové.

1. Období biologických poznatků ve starověku a středověku Pozorování přírody. Poznatky o přírodě se stávají součástí filosofie. Získané poznatky se využívají především v zemědělství a v lékařství.

Význační filosofové a lékaři starověku a středověku Hippokrates (5. – 4. stol. př. n. l.) – slavný lékař, Hippokratova přísaha lékařů Aristoteles (4. stol. př. n. l.) – všestranný filosof, poznatky o přírodě začleněny do jeho filosofických děl Theofrastos (4. – 3. stol. př. n. l.) starověký botanik, zakladatel botaniky Galenos (2. stol. n. l.) – slavný řecký lékař v Římě, zkoumal lidské tělo Avicena (10. – 11. stol. n. l.) – význačný arabský filosof a lékař

Universální řecký filosof. Vychovatel Alexandra Makedon-ského Universální řecký filosof.Vychovatel Alexandra Makedon-ského. Napsal mimo jiné spisy o přírodě (9 knih). Popsal 520 druhů živočichů, učinil první pokus o jejich systém. Byl autorem teorie samoplození. Jeho myšlenky a poznatky o přírodě převzala středo-věká křesťanská církev. Aristoteles (384 – 322 př. n. l.)

2. Období formování biologie jako samostatné vědy (16. – 18. století) Hlavní metody zkoumání přírody: pozorování a pokus. Pitvy zvířat i člověka, objev mikroskopu. Systém živé přírody, odborná nomenklatura aj.

Význační biologové a lékaři 16. – 18. století P. Matthioli (16. stol.) – italský botanik, Matthioliho herbář T. Hájek (16. stol.) – lékař, český překlad Matthioliho herbáře A. Vesalius (16. stol.) – belgický lékař, pitvy člověka, zakladatel anatomie člověka J. Jesenský (17. stol.) – lékař, veřejné pitvy člověka v Čechách W. Harvey (17. stol.) – angl. lékař, objevil krevní oběh člověka, zakladatel fyziologie člověka A. Leeuwenhoek (18. stol.) – holand. optik, zdokonalení mikroskopu, mikroskopická pozorování C. Linné (18. stol.) – švéd. přírodovědec, systém živé přírody, binomické odborné názvosloví přírodnin

Anglický anatom. Objevil velký krevní oběh Anglický anatom. Objevil velký krevní oběh. Zkoumal vývoj embryí živočichů. William Harvey (1578 – 1657)

Anthony van Leeuwenhoek (1632 – 1723) Holandský optik. Se svým mikroskopem objevil a pozoroval nálevníky, kvasinky, baktérie a červené krvinky. Anthony van Leeuwenhoek (1632 – 1723)

Švédský přírodovědec. Jeho klasické dílo Systém přírody rozlišuje říši minerálů, rostlin a živočichů. Linné v tomto díle pojmenoval všechny druhy rostlin a živočichů rodovým a druhovým vědeckým jménem. I když jeho systém byl umělý, jeho binomické názvosloví se používá dodnes. Carl von Linné (1707 – 1778)

3. Období moderních biologických věd 19. – 20. století Vznik mikrobiologie, cytologie, ekologie, molekulární biologie aj. Evoluční teorie, teorie evoluční abiogeneze aj. Základy genetiky a moderní genetika.

Význační biologové a lékaři 19. – 20. století J. E. Purkyně (19. stol.) – lékař a přírodovědec, buněčná teorie, fyziologie člověka, daktyloskopie, časopis Živa aj. Ch. Darwin (19. stol.) – angl. přírodovědec, evoluční teorie L. Pasteur (19. stol.) – franc. chemik a biolog, zakladatel mikrobiologie, pasterizace, očkování proti vzteklině aj. J. G. Mendel (19. stol.) – zakladatel nauky o dědičnosti I. P. Pavlov (20. stol.) – rus. fyziolog, objev vyšší nervové činnosti aj. A. Oparin (20. stol.) – rus. chemik, teorie evoluční abiogeneze J. Watson, F. Crick (20. stol.) – amer. a angl. chemik, objev struktury DNA M. Nirenberg (20. stol.) – amer. biolog, objev genetického kódu

Jan Evangelista Purkyně (1787 – 1869) Slavný český lékař a přírodovědec. Je spoluautorem buněčné teorie. Zkoumal oko člověka, rovnovážné ústrojí, mozeček, papilá-rní linie rukou aj. Založil první fyziologický ústav v Evropě (Vratislav). V roce 1853 založil český přírodovědecký časopis ŽIVA. Byl profesorem na Karlově universitě. Jan Evangelista Purkyně (1787 – 1869)

Anglický přírodovědec Anglický přírodovědec. V letech 1831 – 1836 se zúčastnil plavby kolem světa. Poznatky z této plavby uplatnil ve svém nejvýznamnějším díle O vzniku druhů přírodním výběrem (r. 1859). Toto dílo obsahuje učení o postupném vývoji – evoluci druhů působením přírody. Jeho evoluční teorie představovala zcela nový pohled na přírodu a platí dodnes. Charles Darwin (1809 – 1882)

Slavný francouzský geolog Slavný francouzský geolog. Prováděl rozsáhlé vykopávky a sběry zkamenělin trilobitů v prvohorních (silurských) vápencích v oblasti mezi Prahou a Plzní (Barrandien). Své rozsáhlé paleontolo-gické dílo a sbírky věnoval Národnímu muzeu. Joachim Barrande (1799 – 1883)

Johan Gregor Mendel (1822 – 1884) Moravský rodák, opat kláštera v Brně. V útlé publikaci Pokusy s rostlinnými hybridy zveřejnil výsledky svých pokusů s křížením rostlin. Zjistil, že se nedědí znaky, ale pouze vlohy pro ně. Svými pravidly o dědič-nosti znaků z rodičů na potomstvo položil základy nauky o dědičnosti. Johan Gregor Mendel (1822 – 1884)

Slavný francouzský chemik a zakladatel mikrobiologie Slavný francouzský chemik a zakladatel mikrobiologie. Objevil úlohu kvasinek a bakterií při kvašení. Navrhl způsob konzervace a sterilizace potravin. Ověřil úlohu mikro-organismů při vzniku nakažlivých nemocí a navrhl způsob očkování (imunizace) proti nim. Louis Pasteur (1822 – 1895)

Německý lékař. Zkoumal původce mnoha nakažlivých nemocí a zaváděl aplikaci očkování proti nim. V r. 1905 obdržel NC. Robert Koch (1843 – 1910)

Ivan Petrovič Pavlov (1849 – 1936) Slavný ruský fyziolog, první nositel Nobelovy ceny za fyziologii(1904). Zabýval se studiem srdce, jater, krevního oběhu a především činností trávicích žláz. Jeho práce o fyziologii vyšší nervové činnosti patří k nejvýz-namnějším vědeckým objevům dvacátého století. Ivan Petrovič Pavlov (1849 – 1936)

Český lékař, psychiatr, profesor UK Český lékař, psychiatr, profesor UK. Byl spoluobjevitelem krevních skupin člověka. Na jeho počest se zasloužilým dobrovolným dárcům krve uděluje Janského plaketa. Jan Janský (1873 – 1921)

Ruský biochemik, který v r Ruský biochemik, který v r. 1924 formuloval teorii vzniku života na Zemi. Podle této teorie vznikl život na Zemi zákonitě z neživé hmoty v raném období jejího vývoje (hypotéza evoluční abiogeneze). Později byla jeho teorie rozvinuta dalšími vědci. Alexandr Oparin (1894 – 1980)

© RNDr. Miroslav TURJAP, 2009