Pročtěte se pátou třídou!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Černoch Michal Školoudová Lenka
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Města ČR – orientace na mapě
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Chemie.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Tréninkový deník Kondiční trénink Jaroslava Chovancová Učo:191699APAK/PR33.semestr.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Výměna oken na SB VŠE 3MA382 projekt Výměna oken na SB VŠE 3MA382 – Lubas, Gemrich Cíl projektu??
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Hra je určená pro dvě družstva nebo dva žáky – červené x modré Po kliknutí na tlačítko s číslicí se zobrazí otázka, s otázkou se zároveň zobrazí napovídající.
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
Elektrický obvod a jeho části
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Počítání s řemesly II. MALÍŘKA LÉKAŘKA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKA PRODAVAČKA
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.

Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Podpora poradců Podpora poradců
PYRAMIDA Práce a energie

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Výlet do české literatury
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Karel.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
ÚŘEDNÍ HODINY OBECNÍHO ÚŘADU
Rodičovská schůzka 25. dubna 2013.
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
KTV Pržno Září Program KTV Informace k zahájení nového školního roku Informace k zahájení nového školního roku Naši oslavenci Naši oslavenci Co.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
2. pololetí v V. A. 2. pololetí začalo velkou personální změnou ve vedení školy paní učitelka Veronika Studená.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Urči autora 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_16_CJ_DOPLŇKOVÁ ČETBA.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Literatura pro děti 3 VY_32_INOVACE_12
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mark Twain.
Transkript prezentace:

Pročtěte se pátou třídou! Návrh projektu na podporu čtenářství Michaela Bitarovcová

Cílová skupina: 5. ročník ZŠ Délka projektu: 5 měsíců Předpokládaný pořadatel projektu: Knihovna města Hradec Králové (dětské oddělení)

Představení projektu Žáci 5. ročníku ZŠ budou mít za úkol přečíst během stanovené doby 10 knih v rámci výuky předmětu Český jazyk a literatura Na prvním semináři se žáci rozdělí do 4 skupin, v nichž budou po celou dobu pracovat. Rozmístění žáků necháme zcela na nich (je důležité vybrat si skupinu, se kterou se jim bude dobře pracovat). Na každou skupinu připadá na 14 dní jedna kniha.

Skupiny si určí svůj název týmu Skupiny si určí svůj název týmu. Výměna účastníku ve skupině nebude po zapsání jména možná. Projekt začíná 1. říjnový týden a bude pokračovat každý sudý týden až do poloviny března (poslední týden, kdy se koná seminář je 9.-13. 3. 20..)

Počet seminářů: 11 (včetně úvodního) Délka semináře: 2 hodiny Počet přečtených knih: 10 Místo konání semináře: dětské oddělení Knihovny města Hradec Králové (oddělení bude i v době pořádání seminářů přístupné pro veřejnost).

Učitelé se domluví s knihovnou, který den v týdnu a kterou hodinu bude jejich třída docházet na semináře konající se v budově Knihovny města Hradec Králové v dětském oddělení. Na semináři žáci prokazují, že četli knihu, kterou měli na daný termín přečíst.

Jak to prokážou? A. Skupina představí dalším skupinám děj knihy (aby se zabránilo tomu, že si žáci přečtou děj na internetu, knihovník jim bude pokládat otázky, týkající se knihy a ověří si, zdali opravdu každý ze skupiny knihu přečetl).  za tuto disciplínu získá skupina 5 bodů

B. Skupina předá knihovníkovi obraz (týkající se knihy), který nakreslila (velikost se nechává zcela na žácích).  za tuto disciplínu získá skupina 3 body

Nad tímhle visí otazník…! C. Skupina zmíní ještě dvě další autorovy knihy. ( za 1 knihu = 1 bod) -2 body

Na každém semináři může skupina získat 10 bodů. Tyto body bude knihovnice zaznamenávat do excelové tabulky (ta bude sdílena s třídní učitelkou dané třídy). Žáci si knihy obstarají samostatně (čímž se rozvíjí jejich orientace v knihovně).

Práce na projektu je součástí školní výuky literatury, tudíž k této aktivitě může učitel přihlížet ve známkování. Nejlepší obrazy budou vystaveny v knihovně. Skupina, která na konci získá nejvíce bodů, získává diplom „nejlepšího čtenáře“.

Žáci si knihy čtou ve svém volném čase. Skupinová práce a příprava na seminář probíhá ve volném čase žáků. Škola může (nemusí!) žákům vymezit jednu hodinu (třídnická hodina), kdy budou pracovat na projektu. Je důležité žákům připomenout, že skupinová práce je velmi důležitá, proto je vhodné volit s kým budou ve skupině.

Následující tabulky ukazují plán toho, co mají skupiny přečíst včetně termínů seminářů. Tento harmonogram se rozdá do skupiny (více výtisků) na prvním semináři. Pokud se seminář nebude z nějakého důvodu konat, žákům četba plánované knihy odpadá a dále se řídí podle harmonogramu. (Příklad: má-li první skupina na 2. seminář dílo Stínadla se bouří, znamená to, že na tento týden - bude mít přečtenou tuto knihu a připravené body a, b, c).

SKUPINA A: Číslo semináře Týden Plán 1 6. – 10. 10. 20.. Rozdělení do skupin, seznámení s programem semináře 2 20. – 24. 10. 20.. Stínadla se bouří (Jaroslav Foglar) 3 3. – 7. 11. 20.. Tajuplný ostrov (Jules Verne) 4 17. – 21. 11. 20.. Klapzubova jedenáctka (Eduard Bass) 5 1. – 5. 12. 20.. Hanýžka a Martínek (Jindřich Šimon Baar) 6 15. – 19. 12. 20.. Mauglí (Rudyard Kipling) 7 29. 12 20.. – 2. 1. 20.. SEMINÁŘ ODPADÁ Z DŮVODU VÁNOČNÍCH PRÁZDNIN 8 12. – 16. 1. 20.. Vlčák Kazan (James Oliver Curwood) 9 26. – 30. 1. 20.. Lovci mamutů (Eduard Štorch) 10 9. – 13. 2. 20.. Staré pověsti české (Alois Jirásek) 11 23. – 27. 2. 20.. Petr Pan (James Mathew Barrie) 12 9. – 13. 3. 20.. Jakákoliv pohádka bratrů Grimmů (dle vlastního výběru skupiny)- skupina sehraje pohádku formou divadla

SKUPINA B Číslo semináře Týden Plán 1 6. – 10. 10. 20.. Rozdělení do skupin, seznámení s programem semináře 2 20. – 24. 10. 20.. Hoši od Bobří řeky (Jaroslav Foglar) 3 3. – 7. 11. 20.. Dobrodružství Toma Sawyera (Mark Twain) 4 17. – 21. 11. 20.. O dobré a zlé moci (Karel Šiktanc) 5 1. – 5. 12. 20.. Obr Dohl (Roald Dahl) 6 15. – 19. 12. 20.. Uzly a pomeranče (Iva Procházková) 7 29. 12 20.. – 2. 1. 20.. SEMINÁŘ ODPADÁ Z DŮVODU VÁNOČNÍCH PRÁZDNIN 8 12. – 16. 1. 20.. Devatero pohádek (Karel Čapek) 9 26. – 30. 1. 20.. Pekelná třída (Vojtěch Steklač) 10 9. – 13. 2. 20.. Staré řecké báje a pověsti (Eduard Petiška) 11 23. – 27. 2. 20.. Příběhy statečných (Otakar Batlička) 12 9. – 13. 3.20.. Jakákoliv pohádka bratrů Grimmů (dle vlastního výběru skupiny)- skupina sehraje pohádku formou divadla

SKUPINA C Číslo semináře Týden Plán 1 6. – 10. 10. 20.. Rozdělení do skupin, seznámení s programem semináře 2 20. – 24. 10. 20.. Záhada hlavolamu (Jaroslav Foglar) 3 3. – 7. 11. 20.. Dobrodružství Huckleberryho Finna (Mark Twain) 4 17. – 21. 11. 20.. Bylo nás pět (Karel Poláček) 5 1. – 5. 12. 20.. Slon a mravenec (Daisy Mrázková) 6 15. – 19. 12. 20.. Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry) 7 29. 12 20.. – 2. 1. 20.. SEMINÁŘ ODPADÁ Z DŮVODU VÁNOČNÍCH PRÁZDNIN 8 12. – 16. 1. 20.. Seznam přání (Eoin Colfer) 9 26. – 30. 1. 20.. Metráček (Stanislav Rudolf) 10 9. – 13. 2. 20.. Robinsonka (Marie Majerová) 11 23. – 27. 2. 20.. Středa nám chutná (Iva Procházková) 12 9. – 13. 3.20.. Jakákoliv pohádka bratrů Grimmů (dle vlastního výběru skupiny)- skupina sehraje pohádku formou divadla

SKUPINA D Číslo semináře Týden Plán 1 6. – 10. 10. 20.. Rozdělení do skupin, seznámení s programem semináře 2 20. – 24. 10. 20.. Bílý Tesák (Jack London) 3 3. – 7. 11. 20.. Dva roky prázdniny (Jules Verne) 4 17. – 21. 11. 20.. Robinson Crusoe (Daniel Defoe) 5 1. – 5. 12. 20.. Sísa Kyselá (Martina Drijverová) 6 15. – 19. 12. 20.. Tibet- tajemství červené krabičky (Daisy Mrázková) 7 29. 12 20.. – 2. 1. 20.. SEMINÁŘ ODPADÁ Z DŮVODU VÁNOČNÍCH PRÁZDNIN 8 12. – 16. 1. 20.. Z deníku Adriana Molea (Sue Townsendová) 9 26. – 30. 1. 20.. Z časů dávných i nedávných (Jindřich Spáčil) 10 9. – 13. 2. 20.. Kluci, holky a Stodůlky (Eva Bernardinová) 11 23. – 27. 2. 20.. Říkali mi Leni (Zdeňka Bezděková) 12 9. – 13. 3.20.. Jakákoliv pohádka bratrů Grimmů (dle vlastního výběru skupiny)- skupina sehraje pohádku formou divadla

Finance Diplomy - vyrobí knihovnice pro dětské oddělení. Na začátku každé dítě zaplatí 20 KČ – úhrada minimálních nákladů ( barva + papír z tiskárny- diplomy).