Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled na svět dalekohledem
Advertisements

Sestava White Knight a SS1. Montáž SS1 – tepelná izolace nosové části a náběžných hran.
Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
aneb S baťohem na oběžnou dráhu a dál
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
V E S M Í R.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Historie lidského poznávání
VZHŮRU DO VESMÍRU.
Přistání na Měsíci Luboš Balek.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum kosmu současnost.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Výzkum Marsu v poslední době.
VESMÍR A HVĚZDY.
Jak seskočit z oběžné dráhy Jaroslav Kousal léta - pilotované lety, projekty velkých stanic, vojenské projekty málo spolehlivá technika.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
 Dílna 5.  Téma: Kosmonaut  Návštěva unikátní výstavy v Praze.
1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Kosmonautika.
Informační technologie-prezentace
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Realizace – leden 2013 ZŠ KUJAVY 4., 5. ročník
Rakety.
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Národní úřad pro letectví a kosmonautiku  Tato vládní agentura vznikla 29. července 1958  Zodpovídá za americký.
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XVII-C-11. VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XIII-A-04.
ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.
Přistání člověka na Měsíci
Průzkumní sonda Autor: Martin Hampl IX.A
Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Název materiálu: Výzkum vesmíru
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Vesmírné závody.
Umělá kosmická tělesa.
Boeing Dreamliner.
Transkript prezentace:

Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133 Mise STS-133 byla zahájena 24.února 2011 startem k mezinárodní vesmírné stanici ISS. Raketoplán tak dopravil svůj úplně poslední náklad - víceúčelový modul Leonardo. Byl to 39. a poslední let Discovery z celkem 133. letů programu Space Shuttle, který začal 12. dubna 1981. Steven Lindsey Stephen Bowen Eric Boe Michael Barratt Benjamin Alvin Drew Nicole Stottová Hudba: Il Silenzio Trumpeta - Nino Rosso Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133

Zleva: Benjamin Drew, Nicole Stottová, Eric Boe, Steven Lindsey, Michael Barratt a Steve Bowen

Přesun raketoplánu Discovery k poslednímu startu ve své historii. Hlavní americký kosmodrom - používaný NASA nese název John F. Kennedy Spaceport Center (KSC) - Florida - USA.

Start: 24. 2. 2011 21:53:23 SEČ. Přistání: 9.3.2011 17:57:17 SEČ.

Nejprve absolvovali pozemní předletovou přípravu, start po kterém proběhla jejich 14. denní mise ve vesmíru, přistání a na závěr tisková konference o průběhu letu.

Samotný raketoplán je dlouhý 37,25m, rozpětí křídel má 23,8m a prázdný váží 68 tun. Celý komplex s přídavnými nádržemi a nosnými raketami při startu váží více než 2000 tun.

velitel Eric Boe Tim Kopra později nahrazen Steve Bowenem pilot Tim Kopra později nahrazen Steve Bowenem Michael Barratt letový specialista Steven Lindsey velitel Benjamin Alvin Drew letový specialista Nicole Stottová letový specialista

Michael Barratt Eric Boe Steven Lindsey velitel Alvin Drew Tim Kopra Nicole Stottová

Steven Lindsey

Eric Boe

Benjamin Alvin Drew

Stephen Bowen

Michael Barratt

Nicole Stottová

Tréninky a další zdokonalování na různých trenažérech.

Předletová příprava a trénink

Trénink a předletová příprava na trenažéru

Nový pomocník - Robonaut

Poslední společná snídaně před startem.

Externí palivová nádrž hlavních nosných raket na cestě k odpalovací rampě.

Připojování a montáž externí palivové nádrže na odpalovací rampě.

Poslední rozloučení a pózování pro fotoreportéry před startem.

Připravený raketoplán Discovery na odpalovací rampě.

Raketoplán Discovery čekající a připravený ke startu.

Start raketoplánu Discovery na svoji poslední misi.

Začátek poslední cesty raketoplánu Discovery do vesmíru.

Jedna minuta a patnáct vteřin od startu

Společná snídaně na oběžné dráze.

Společná fotografie posádek STS-133 a Expedice 26 na ISS (03.03.2011)

Poslední společná fotografie obou posádek před rozloučením a návratem na Zem.

Poslední pohled přes propojovací průchod mezi raketoplánem a mezinárodní vesmírnou stanice ISS.

Poslední pohled na mezinárodní vesmírnou stanici ISS a návrat na domovskou planetu Zem.

a nalétal cca 238 milionů km. Raketoplán Discovery úspěšně přistál na KSC ve středu 09.03.2010 v 17:57:17 SEČ. Skvělá kariéra tohoto konkrétního stroje se tak uzavřela. Discovery během téměř 27 roků služby od roku 1984 absolvoval 39 misí, při kterých strávil v kosmu přes 355 dní a nalétal cca 238 milionů km.

24. 02. 2011 Čtvrtek 21:53:23.980 hod. SEČ Vzlet - start. Závěrečná tisková konference, kde členové posádky raketoplánu Discovery, informovali média a novináře o právě zakončené a úspěšné - poslední misi raketoplánu. 24. 02. 2011 Čtvrtek 21:53:23.980 hod. SEČ Vzlet - start. 09. 03. 2011 Středa 17:57:17 hod. SEČ Přistání - raketoplán se zastavil.

Celkový čas strávený ve vesmíru byl - 1 hodina a 48 minut. 12. duben - Den D, kdy první člověk vyletěl do vesmíru. Právě dnes 12. 4. 2011 je tomu 50 let - výročí, kdy Jurij Alexejevič Gagarin vyletěl jako první člověk v historii - do vesmíru. Celkový čas strávený  ve vesmíru byl - 1 hodina a 48 minut. Ráno 12. dubna 1961 ověsili Gagarina lékařskými senzory, oblékli jej do kombinézy, skafandru a odvezli na Bajkonur, kde již stála připravena raketa s kosmickou lodí Vostok 1. Před nástupem do rakety ještě Gagarin přednesl krátký pozdrav. Dlouhou předstartovní přípravu mu krátili vysíláním písniček. Několik minut před startem byl Gagarin povýšen z poručíka na majora. Start. Gagarin stihl ještě říci "Nu pajechali!", čili Tak pojďme. Přistání - kabina lodi Vostok po přistání. Po třech minutách se dostal na oběžnou dráhu Země s výškou 181 km až 327 km. Jeho jediný oblet Země trval cca 90 minut. Gagarin zaznamenával své dojmy na magnetofon. Zajímavým zjištěním bylo, že dokázal na povrchu rozeznávat i malé detaily, jako domy a pole. Nad Atlantským oceánem se jeho loď pomocí manévrovacích trysek otočila, aby při sestupu byl otočen zády ke směru letu. Takto může kosmonaut lépe snášet velké, až osminásobné přetížení při průletu atmosférou. Ve výšce 7 000 m se podle plánu katapultoval a přistál na vlastním padáku. Takto přistávaly kosmonauti na všech lodích Vostok, protože ještě nebyl dokončen přistávací systém. Prázdná kabina přistála na padáku opodál. Gagarin přistál na poli u obce Smelovka, zakrátko se sem seběhli místní obyvatelé, kteří se o letu člověka do vesmíru již dozvěděli z rádia. Ještě v tento den zde vztyčili dřevěnou tabuli. Později postavili malý kamenný památníček. Dnes se na místě přistání prvního člověka z vesmíru tyčí obrovský 40 metrový kolos z titanu. Jurij Alexejevič Gagarin

Klik do obrázků - pro další informace o misi - STS -133.