Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy Kuchyňská sůl, halit Sumární vzorec NaCl Vzhled Bílá krystalická látka Identifikace Registrační číslo CAS 7647-14-5 Vlastnosti Molární hmotnost 58,443 g/mol Molární koncentrace cM 5,326 mol/dm3 (20 °C, 26 % roztok) Teplota tání 801 °C Teplota varu 1 413 °C Hustota 2,163 g/cm³ 1,197 (20 °C, 26 %ní roztok) Dynamický viskozitní koeficient 1,38 cP (817 °C) 1,12 cP (867 °C) 0,95 cP (917 °C) 0,82 cP (967 °C) 1,99 (20 °C, 26 %ní roztok) Kinematický viskozitní koeficient 1,662 cS (20 °C, 26 %ní roztok) Tvrdost 2 (Mohsova stupnice) Rozpustnost ve vodě 35,63 g/100 ml (0 °C) 35,86 g/100 ml (20 °C) 36,7 g/100 ml (50 °C) 37,08 g/100 ml (60 °C) 37,97 g/100 ml (80 °C) 39,02 g/100 ml (100 °C) Rozpustnost v polárních rozpouštědlech Methanol 1,31 g/100 ml Ethanol 0,065 g/100 ml Glycerol 8,2 g/100 ml Kapalný amoniak 12,9 g/100 ml
Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy Kuchyňská sůl, halit Sumární vzorec NaCl Vzhled Bílá krystalická látka Identifikace Registrační číslo CAS 7647-14-5 Vlastnosti Molární hmotnost 58,443 g/mol Molární koncentrace cM 5,326 mol/dm3 (20 °C, 26 % roztok) Teplota tání 801 °C Teplota varu 1 413 °C Hustota 2,163 g/cm³ 1,197 (20 °C, 26 %ní roztok) Dynamický viskozitní koeficient 1,38 cP (817 °C) 1,12 cP (867 °C) 0,95 cP (917 °C) 0,82 cP (967 °C) 1,99 (20 °C, 26 %ní roztok) Kinematický viskozitní koeficient 1,662 cS (20 °C, 26 %ní roztok) Tvrdost 2 (Mohsova stupnice) Rozpustnost ve vodě 35,63 g/100 ml (0 °C) 35,86 g/100 ml (20 °C) 36,7 g/100 ml (50 °C) 37,08 g/100 ml (60 °C) 37,97 g/100 ml (80 °C) 39,02 g/100 ml (100 °C) Rozpustnost v polárních rozpouštědlech Methanol 1,31 g/100 ml Ethanol 0,065 g/100 ml Glycerol 8,2 g/100 ml Kapalný amoniak 12,9 g/100 ml
Otázky CHLORID SODNY´ Práce s odborným textem Práce s odborným textem S využitím dokumentu o chloridu sodném odpovězte na následující otázky 1. Vzorec sloučeniny, vzhled 2. Jaká je hmotnost jednoho molu této sloučeniny? 3. Uveďte teplotu tání a varu, pojmy vysvětlete 4. Zhodnoťte tvrdost sloučeniny 5. Jaká je hustota látky v pevném stavu, převeďte na kg/m3 ? 6. Porovnejte rozpustnost látky ve vodě a v polárních rozpouštědlech, vysvětlete 7. Jak se mění rozpustnost látky ve vodě s rostoucí teplotou? 8. Charakterizujte veličinu rozpustnost látky 9. Co to znamená – 26%-ní roztok? 10. Jakou hustotu má tento 26%-ní roztok? 11. S využitím uvedené rozpustnosti výpočtem ověřte, zda při 20°C je roztok skutečně 26%-ní 12. Vysvětlete tvrzení: 26%-ní roztok je při 20°C nasycený 13. Ověřte výpočtem, že 26%-ní roztok má při 20°C skutečně molární koncentraci uvedenou v dokumentu! S využitím etiket Dobré vody a Vincentky odpovězte na následující otázky 14. Hustoměrem změřte hustotu Dobré vody a Vincetky 15. Jaké je zastoupení iontů Na+ a Cl- v Dobré vodě a ve Vincentce? Vyjádřete v g/l roztoku 16. S využitím hustoty Dobré vody a Vincetky /viz otázka 14/ vyjádřete hmotnostní zlomky iontů Na+ a Cl- v každé z přírodních vod 17. Jaká je molární koncentrace iontů Na+ a Cl- v každé z přírodních vod? poznámka: Periodická tabulka je při výpočtu k dispozici