Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Ivana Brožová
Advertisements

NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽK Ů pro školní rok 2012/2013.
NÁVRH ÚPRAVY SOUČASNÝCH OSNOV A UČEBNÍCH PLÁNŮ PRO ZUV.
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Projekt V. C.
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Druhy výtvarného umění
ČESKÁ REPUBLIKA Můj erb Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
MALÍŘSTVÍ DRUHY ZNAKY.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
FIGURÁLNÍ KRESBA Figurální kresba Co je figurální kresba?
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
GRAFICKÉ TECHNIKY 9. ročník
Výtvarné setkání v MŠ II.
Výtvarné umění.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Sochařství Giotto – Andrea Pisano, Sochař při práci, reliéfní výzdoba kampanily dómu ve Florencii, po 1334.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tiskové techniky Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Office I. Miroslav Lorenc.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výtvarná výchova Ročník.
Základní výtvarné vyjadřovací prostředky Hledáme možnosti linky
Západočeská univerzita v Plzni
Pomůcky pro zrakově postižené
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Výuka 21. století Tvorba a implementace moderních způsobů výuky za podpory ICT a e-learningu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jana Zelená, Klára Jašková,
Graffiti Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
INSPIRAČNÍ ZDROJE KNIHY A ČASOPISY.
Design Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vedení našich speciálních pedagogů pořádá pro naše klienty aktivity prostřednictvím výtvarné a pracovní výchovy Tématika se zaměřením na podzim a zimu.
ČLOVĚK V PROSTORU Tematická oblast
Teplé a studené barvy Název školy
SOCHA DO VEŘEJNÉHO PROSTORU
Geografická kartografie
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Návrhové skici-použití výtvarných technik
18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1.
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
„Jak ji vidím…“ Mgr. Alena Ščuková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Textilní a oděvní materiály
Stylizace kresby figury a detailů
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Malba Martina Lietavcová.
KRESBA Martina Lietavcová.
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
Výtvarné umění starověkého Egypta
Transkript prezentace:

Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP

Charakteristika: Výtvarný obor je určen všem dětem ve věku od 5 do 18 let, které mají zájem aktivně, výtvarně tvořit. Vyučovací hodiny strávené tvorbou jsou určitě vhodnou alternativou k pasivnímu trávení volného času. Žáci si vyzkouší pracovat různými technikami. V plošné tvorbě při kresbě (tužkou, tuší, uhlem, suchými pastely, olejovými pastely apod.), v malbě (akvarelovými či temperovými barvami, akrylovými barvami) a v grafických technikách – (linoryt, suchá jehla, tisk z koláže). V prostorové tvorbě pracujeme s keramickou hlínou, se sádrou, drátem, textilem, papírem. Žáci se naučí kombinovat nejrůznější techniky, seznámí se s netradičními materiály. Pracujeme nad tématickými celky při kterých se děti spontánně dovídají informace z dějin umění. Rozvíjí své kreativní myšlení. Výuka probíhá jednou týdně ve třech vyučovacích hodinách. Připravujeme žáky k talentovým zkouškám na střední a vysoké umělecké školy.

Tabulka učebních plánů: I. ročník: názvy předmětů1.roč2.roč3.roč4.roč5.roč6.roč7.ro č Plošná tvorba50 Prostorová tvorba21 Objektová a akční tvorba16 Výtvarná kultura I.******* Volitelná náplň výuky * počet není vymezen

Tabulka učebních plánů: II. ročník: názvy předmětů1.roč2.roč3.roč4.roč Plošná tvorba42 Prostorová tvorba18 Objektová a akční tvorba15 Výtvarná kultura II.12 Volitelná náplň výuky

Poznámky k učebnímu plánu: výuka probíhá v rozsahu 3 vyučovacích hodin týdně výtvarná kultura prolíná celou výukou a doplňuje ostatní předměty, a učitel si ji přizpůsobuje k daným tématům, tematickému plánu, a potřebám žáků

Osnovy: I. stupeň 1.ročník: témata vedoucí k barevnému cítění, základním znalostem míchání barev, učí se rozlišovat základní a doplňkové barvy, využívat je v tvorbě 2.ročník: učí se vyjadřovat pomocí výtvarných prostředků – bod, linie, stopa, otisk… 3.ročník: práce s obrazovou plochou, její členění 4.ročník: světelné vlastnosti, vliv světla na objekty, různé využití světla ve výtvarných tématech 5.ročník: úkoly zaměřené na reliéfní, strukturální témata, zpracování reliéfu od plochy k prostoru 6.ročník: vnímání tvaru, kombinování tvarů, vepisování předmětů do jednotlivých geometrických tvarů 7.ročník: prostor, objem – prostorovost objektu a jeho barevné zpracování, dojem prostoru pomocí linie, barvy

Osnovy: II. stupeň 1.ročník: zátiší – práce s objekty, jejich vztahy, kombinování, zpracování tématu různých výtvarných technikách 2.ročník: portrét – základy anatomie, proporce těla k poměru hlavy…,konstruování 3.ročník: figura – zásady konstrukce lidského těla, statická i dynamická poloha 4.ročník: současnost v umění, design, architektura, příprava na střední školy….dle požadavků žáka

Poznámky k učebním osnovám: Jednotlivá témata se prolínají, důležitá je schopnost každého učitele vnímat učební osnovy jako celek, jehož části se prolínají. Témata nelze striktně rozdělovat do spolu nesouvisejících kapitol, proto je námi navrhovaná osnova jen vodítkem, které by si měl učitel být schopen přizpůsobit, podle potřeb žáků a aktuálních událostí (soutěže, výstavy, výlety…)

Děkujeme za pozornost ! Vypracovaly: Lucie Konvičková, Dagmar Jahodová