Veličiny pro hodnocení zvuku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transparentní akustická ochrana SGG Stadip Silence
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Mechanické kmitání a vlnění
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvuk Mechanické vlnění vzduchu.
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Mechanické kmitání a vlnění
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Elektroakustický řetězec
FY_082_Zvuk_ Vlastnosti zvuku
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Akustika 4 (Hlasitost).
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Samohlásky a souhlásky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Akustika.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Veličiny pro hodnocení zvuku Nela Havrdová

Mezi základní veličiny užívané při hodnocení zvuku patří: akustická intenzita hladina akustické intenzity akustický tlak hladina akustického tlaku akustický výkon hladina hlasitosti hlasitost

AKUSTICKÁ INTENZITA ZVUKU Zvuková vlna představuje periodické stlačování a rozpínání pružného prostředí, v němž se šíří (vzduch, voda, …). Ve vzduchu např. dochází k periodickým změnám atmosférického tlaku, které uchem vnímáme jako zvuk určité hlasitosti. Hlasitost je veličina subjektivní a závisí na citlivosti sluchu. Pro objektivní hodnocení zvuku byla zavedena intenzita zvuku I: INTENZITA ZVUKU JE DEFINOVÁNA PODÍLEM VÝKONU ZVUKOVÉHO VLNĚNÍ A PLOCHY , KTEROU VLNĚNÍ PROCHÁZÍ. I=P/S; [I]=W.m-2

AKUSTICKÁ INTENZITA ZVUKU Intenzita zvuku je přímo úměrná energii kmitání, které zvukové vlnění v daném bodě vzbuzuje. Tato energie pak závisí na druhé mocnině amplitudy výchylky a na druhé mocnině frekvence. Intenzitu zvuku tedy určují nejen změny tlaku vzduchu v daném místě, ale také výška tónu. Citlivost lidského ucha je největší při frekvencích zvuku 700 až 6 000 Hz.

V souvislosti s tím se zavádějí dvě hranice intenzity zvuku: 1. práh slyšení - charakterizován intenzitou zvuku (resp. akustickým tlakem ), která je nejmenší intenzitou, od níž zvuk vnímáme 2. práh bolesti - charakterizovaný intenzitou zvuku (resp. akustickým tlakem 130 Pa); zvuky větších intenzit než je práh bolesti mohou v uchu vyvolat bolestivý pocit

HLADINA AKUSTICKÉ INTENZITY Poměr nejmenší a největší intenzity zvuku v oblasti největší citlivosti ucha je 1012. Hladinu intenzity (hlasitost) zvuku je proto vhodné vyjadřovat pomocí logaritmické stupnice; jednotkou hlasitosti zvuku je bel (značka B). Tato jednotka byla nazvána podle vynálezce telefonu, Američana Alexandra Grahama Bella (1847 - 1922). Jedná se o jednotku velkou, proto se v praxi používají jednotky nižší - decibel dB. Rozlišovací schopnost lidského ucha je řádově právě 1 dB. Použití funkce logaritmus je velmi vhodné: tato funkce totiž „výrazným způsobem snižuje řády“. Pokud bychom chtěli rozsah prahových intenzit zobrazit v grafu, bylo by nutné stupnici rozdělit na 1012 dílků. S využitím funkce logaritmus stačí dílů 12 resp. 120 při vyjádření v decibelech.

HLADINA AKUSTICKÉ INTENZITY MÁ-LI ZVUK INTENZITU I, PAK V LOGARITMICKÉ STUPNICI LZE VYJÁDŘIT HLADINU INTENZITY (HLASITOST) ZVUKU L VZTAHEM L=10log*(I/I0), KDE I0 JE INTENZITA PRAHU SLYŠENÍ; [L]= dB. Analogicky lze vyjádřit tuto veličinu vztahem , kde p je akustický tlak daného zvuku a je akustický tlak odpovídající prahu slyšení.)

Tabulka některých intenzit zvuku: Decibely příklad 0 hranice slyšitelnosti 10 šelest listí, ticho na venkově 20 šum listí, knihovna, tikot hodinek 30 pouliční hluk v tichém předměstí 40 tlumený rozhovor 50 normální pouliční hluk, ruch v kanceláři 60 hlasitý (normální) rozhovor, ruch v davu 70 hluk na silně frekventovaných ulicích velkoměsta, vysavač 80 hluk v tunelech podzemních železnic, křik, symfonický orchestr 90 hluk motorových vozidel 100 maximální hluk motorky, pneumatická vrtačka 110 hlasité obráběcí stroje, rocková kapela 120 startující letadlo (z 1 m) 130 hluk působící bolest

AKUSTICKÝ TLAK Akustický tlak LP (Intenzita zvuku, tedy jak to řve) se měří buď v Pascalech nebo v decibelech, poměrové veličině vztažené k akustickému tlaku 2.10-5 Pa při 1 kHz. Práh slyšitelnosti je přibližně 0 dB, 0 dB přitom odpovídá minimálnímu výkonu Po = 1.10-12 W/m2. Intenzita hluku v tiché místnosti je asi 35 dB, 80 dB v obýváku již může vydráždit sousedy k bušení do ústředního topení a na koncertech a diskotékách je dosaženo 100 až 110 dB. 130 dB je práh bolestivosti. Citlivost reproduktoru SL se udává také v dB a vyjadřuje akustický tlak zvuku v ose reproduktoru ve vzdálenosti 1 metr při vybuzení reproduktoru elektrickým výkonem 1 W. Intenzita zvuku ve volném prostoru klesá se čtvercem vzdálenosti. Akustický tlak LP ve vzdálenosti l pro dodaný výkon P , vzdálenost l a citlivost reproduktoru S spočítáme: LP = SL + 10log(P/l2) [dB; dB/VA/m, W, m]

HLADINA AKUSTICKÉHO TLAKU Hladina akustického tlaku je Hodnota p0ef je referenční (vztažná) hodnota, které odpovídá průměrnému prahu slyšení lidského ucha pro kmitočet 1 kHz.To je p0ef = 2.10-5 Pa.

AKUSTICKÝ VÝKON [jednotka: Watt (W)] Množství zvukové energie, kterou vyzáří akustický zdroj za jednu sekundu.

HLADINA HLASITOSTI [jednotka: fon (Ph)] Odpovídá hladině akustického tlaku vyjádřené v dB pouze na referenčním kmitočtu 1 kHz, bere však v úvahu různou citlivost sluchu v celém akustickém pásmu

HLASITOST [jednotka: son; 1 son = 40 Ph] Umožňuje, na rozdíl od hladiny hlasitosti, jednoduše určit hlasitost několika zvuků najednou a tudíž lépe vystihnout míru subjektivního hodnocení zvuku.