Historie a současnost absintu Jitka Novotná Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
ROPA Pavel Kratochvíl.
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Alkoholy a fenoly.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
PEPŘOVNÍK OPOJNÝ Piper methysticum
Portál eVIM.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Tradiční Ruské výrobky.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
..a co jste o nich nevěděli
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
IMPRESIONISMUS.
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Vincent van Gogh.
TETANUS.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Uhlík, síra, fosfor.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Země původu: Švýcarsko. Léčivé účinky kolagenu jsou prokázané klinickými a vědeckými studiemi Měsíční kúra 30 x 3g čisté bílkoviny Nejlepší poměr cena/výkon.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Rostliny - význam a jejich dělení.
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Historie a současnost absintu Jitka Novotná Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích 2009

Absint je tvrdý alkoholický nápoj, který se vyrábí především z pelyňku, anýzu a dalších bylin obsahuje přibližně 70 % alkoholu má halucinogenní účinky díky přítomnosti neurotoxického thujonu

Thujon chemická sloučenina, nacházející se v některých alkoholických nápojích, převážně pak v absintu. Jeho přítomnost zbarvuje tekutinu do zelených odstínů. nachází se v mnoha rostlinách: u túji, jalovci, šalvěji lékařské, vratiči obecném a nejvíce v pelyňku pravém ve většině zemí je zakázáno přidávání thujonu do alkoholu. Výjimku tvoří Velká Británie a Česká Republika. Podle českých směrnic nemůže být v nápoji o obsahu alkoholu 25 % a výše obsaženo více jak 10 mg/l thujonu má silné psychotropní účinky

Složení absintu Hlavní složkou je rostlina Artemisia absinthium – PELYNĚK PRAVÝ ANÝZ HEŘMÁNEK MEDUŇKA FENYKL KORIANDR BADYÁN ALKOHOL VODA

Pelyněk pravý rostlina s dřevnatým stonkem a stříbřitě ojíněnými, plstnatými listy, dorůstající až 1-1,5 metru. Kvete drobnými žlutými kvítky a má výrazné, nezaměnitelné aroma v přírodě ho můžeme najít i u nás, ale roste hlavně v Evropě na západním a jižním pobřeží je známý už několik tisíc let, zmínky o něm najdeme dokonce i v Bibli v lékařství se používal například na vyhánění střevních parazitů byl lékem v době morových epidemií a úplavice kvůli svým antiseptickým účinkům. Používá se také jako lék na trávicí potíže.

Pelyněk pravý

Historie absintu jedna z legend tvrdí, že si ho do Evropy přivezli francouzští vojáci z Alžíru druhá tvrdí, že byl prvně vyráběn ve Francii jako medicína proti kašli další zmínky o absintu pocházejí ze Švýcarska, kde se traduje, že lékař Pierre Ordinaire používal pro léčbu svých pacientů zelený elixír, který sám vyráběl podle receptu zkušené bylinářky

Historie slavným se ale nápoj stal až v roce 1805, kdy začal být průmyslově vyráběn Francouzem Pernodem absint se stal v 19. století symbolem Francie a zdejších umělců, kteří jej hojně konzumovali a tvořili pod jeho vlivem rozmach absintu byl umocněn celkovou neúrodou vinné révy v 80. letech 19. století, která měla za následek růst ceny vína nad cenu absintu

Absint a slavní lidé Mnoho malířů a básníků spojilo svůj umělecký život s pitím absintu, o němž byli přesvědčeni, že jim pomáhá rozvíjet fantazii Oscar Wilde, Pablo Picasso, Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Ernest Dowson, Paul Verlaine, Alistair Crowley, Guy de Maupassant, Edgar Degas, Eugene Henri, Paul Gaugin, Edouard Manet, Vincent van Gogh, Ernest Hemingway

Historie V srpnu roku 1905 došlo k tragédii, která byla využita pro zákaz absintu ve většině zemí světa Jednatřicetiletý švýcarský rolník dělnického původu Jean Lanfray brutálně zavraždil celou svojí rodinu (údajně před vraždou vypil dvě skleničky absintu) Lidé ve městě sepsali petici proti konzumaci absintu, podepsalo ji usedlíků.

Historie Švýcarsko jako jedna z prvních zemí zakazuje výrobu a prodej absintu Inspekce pro potraviny v americe zakazuje absint Francie jako jedna z posledních zemí přijímá zákaz výroby a konzumace absintu

Současnost Absint se může vyrábět v těchto zemích Evropy: Česká republika, Slovensko, Švýcarsko, Velká Británie, Španělsko a Portugalsko

Účinky absintu absint je obestřen mnohými legendami o účincích v dřívějších dobách trvali hygienici a zdravotníci na tom, že absint vyvolává epilepsii, schizofrenii a tuberkulózu, způsobuje halucinace a působí degenerativně na centrální nervovou soustavu

Účinky absintu V dnešní době jsou nežádoucí účinky díky modernímu způsobu přípravy odstraněny. Podle českých směrnic nemůže být v nápoji obsaženo více jak 10 mg/l thujonu, což je zhruba desetina původního množství. To by mělo zamezit halucinogenním účinkům a vážným duševním onemocněním, které měl absint způsobovat.

Rozlišujeme dva druhy Francouzský (pravý) nazelenalý až žlutý po přidání vody se mléčně zakalí Český (východoevropský) modravé barvy

Výrobní postup Pelyněk pravý se nechá vylouhovat v horké vodě, uvolní se aroma a typická barviva pro absint, ale thujon je málo rozpustný ve vodě a tak se nevylouhuje a jeho koncentrace v nápoji jsou extrémně nízké a nebo žádné. Absint se dá také vyrábět louhováním pelyňku pravého v alkoholu. Thujon se tak snáze dostává z rostliny do nápoje, kde je pak jeho koncentrace vyšší než při extrakci vodou.

Pití absintu k absintu se dolévá voda, a jeho barva se změní ze smaragdově zelené v barvu mléka ve sklence absintu se namočí lžička s kostkou cukru, cukr se zapálí a vznikající karamel se nechá pomalu kapat do nápoje. Až plamen klesne, zbytek cukru se rychle smíchá s obsahem skleničky a vypije

Sklenka a lžička Účinky absintu

Absint

Závěr Absint, který se dnes prodává na našem trhu, by měl odpovídat všem právním předpisům a normám EU. Je v něm jen malé množství thujonu, takže hlavní riziko u dnešního absintu spočívá hlavně v "síle" alkoholu.