Příroda a společnost. Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Objektivní faktory.
Příroda ovlivňuje člověka
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Světové obyvatelstvo.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Společenské a hospodářské prostředí
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sídla.
Socioekonomická sféra 1. Obyvatelstvo na Zemi
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MIGRACE.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Člověk a společnost.
Společnost a příroda VY_32_INOVACE_ZSV3r0118 Mgr. Jaroslav Knesl.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Krajina a životní prostředí
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Společenské a hospodářské prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Společenské a hospodářské prostředí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Základní principy geografického výzkumu
Rozmístění obyvatelstva
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
Znečišťující faktory ŽP a dopady činnosti člověka na ŽP
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SPOLEČNOST
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Vítejte na marketingu.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Příroda a společnost

Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským => Čl. je produktem přírodních a společenských podmínek.

Přírodní faktory dělíme : a)DEMOGRAFICKÉ = hustota obyvatel, rozmístění ob., struktura spol., typy rodin, migrace b)BIOLOGICKÉ = individuální rozdíly mezi lidmi(pohlaví, rasa, věk …) c)GEOGRAFICKÉ = klima, reliéf krajiny, surovinová základna

Funkce přírodních faktorů : 1.Příroda je nevyhnutelný předpoklad pro vznik, fungování a rozvoj spol. (přehrady- voda). 2.Přír. faktory jsou součástí souhrnné příčiny (voda= hory  pánve-úroda). 3.Přír. faktory ovlivňují formu, tempo a varianty histor. procesu (Lipno ). 4.Upravené a přeměněné faktory jsou výsledkem histor. procesu vývoje spol. (budování po 2. SV).

Mezníky oddělující kvalitativně odlišné etapy vzájemných vztahů přírody a společnosti 1.Vznik člověka 2.1. spol. dělba práce (ne čl. sběrač a lovec, ale zemědělec a pastevec) 3.Vznik organizované spol.= vznikaly 1.městské státy 4.Průmyslová revoluce- 19.stol= modernismus 5.Surovinové (ropné) krize léta 20. století ( ) => obrat: Příroda je naším partnerem a ne otrokem!!

Nebuď jako motyka, pořád jen k sobě! Buď jako pila: jednou k sobě, jednou od sebe!

Štěstí nezávisí na tom, kolik toho máme, ale na tom, kolik radosti nám to přinese. Ch.H. Spurgeam