Jak na to Část II – Přelet Mirek Burdych.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011 Relativnost pohybu 2. díl.
Advertisements

Co vzít na cestu a co raději nechat doma Doslovně i obrazně myšleno Plachtařský závod je skvělý podnik. Nemusím přemýšlet kam poletím. Ráno se probudím.
Vzdušný prostor ČR, SR a Polska
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Nonverbální úlohy - - pohyb Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
Just a Little Bit Faster...1 Just a Little Bit Faster … Být o něco rychlejší … Petr Koutný John Cochrane – Flying a Little Bit Faster Paul MacCready.
Testování statistických hypotéz
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Koupím družici, zn. Levně (projekt české amatérské nanodružice) Aleš Holub KNP2004 ( )
Co vás tady čeká??? V 1.ročníku získáte základní informace o všech druzích dopravy.
Ahojky, lidi ! Doufám, že se máte skvěle. Tak tu máme zase krutou zimu, ach jo !? Každý z nás ví, kdo z toho má největší radost. Že ? Mirku, už tě vidím.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Vysoké Mýto SELFBRIE FING. LKVM – HRANICE LETIŠTĚ.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
Automatizace řízení letového provozu Jakub Kolář SPŠ Stavební Liberec.
Orientační sporty a jejich aplikace
Specifická příprava na závod Aneb jak porazit stavitele a ne sám sebe.
Autor: Miroslav VÁLEK, Horní Bečva 2008 Vedoucí práce: Prof. RNDr. Vít Voženílek,CSc Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta / Katedra.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
První plachtařské závody … aneb postřehy pro začínajícího závodníka Marek Švancara.
ZAŘÍZENÍ A PROSTORY PRO DIVÁKY
Výtok otvorem, plnění a prázdnění nádob. Přepad vody, měrné přelivy.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SELFBRIEFING. CONTEST AREA + AIRSPACE !!! Postupy / Procedures !!! Soutěžní oblast je prostor, do kterého budou voleny tratě a jsou zde otočné body,
Problém padající kočky Václav Kurfürst
Letecká záchranná služba
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Víkendovka Radost 1 - úvodní informace leden 2012, RDD a JRD.
Hodnocení připravenosti na e-Learning Workshop Bohumil Havel Infinity a.s.
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Pravidla atletiky 2014/2015.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
zásady navrhování dopravních – silničních staveb
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Tramvajová vozidla.
Personální plán pro podnikatelský plán
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Rozhodnutí o kvalitě místa bydlení dle různých atributů Projekt do ISR Jaromír Hloch ARI.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Plachtařský seminář GAC 2016 Ondřej Dupal. 1) Jihoafrická republika „zimní sezona“ 2) Nejzajímavější/nejhodnotnější lety v ČR ) Srovnání podmínek.
GNSS Flight Recorder. Autoři Juraj Rojko (Software, Hardware) Jindřich Švorc (Hardware)
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
MAZUR, E. Peer Instruction: A User’s Manual. Prentice Hall.
Smartphone aplikace využitelné v oblasti pohybové aktivity
VYSOKOVSKÁ HVĚZDA 2016.
VYSOKOVSKÁ HVĚZDA 2017.
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
JAK SE RODÍ POČASÍ.
DENNÍ BRIEFING DEN 8 ( ).
DENNÍ BRIEFING DEN 1 ( ).
SŘ – ANNEX C OBECNĚ 1 Účel – pomoc, vysvětlování, doporučení ve vztahu k SŘ pro OO a piloty. Výklad případných nejasností a rady a pomoc méně zkušeným.
FIC Praha Ing. Michal Dvořák ŘLP ČR, s.p. vedoucí odd. FIC
DENNÍ BRIEFING DEN 2 ( ).
DENNÍ BRIEFING DEN 7 ( ).
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Jak na to Část II – Přelet Mirek Burdych

Vývoj pilota 2 4 1 3 3 Automatizace akcí, plynulost Zisk nových zkušeností Źádné Omezení akcí Zkušený pilot Hodně praxe, málo zkušeností 2 4 Začátečník 1 3 3 Málo praxe, hodně zkušeností Všeobecně nízká úroveň znalostí a zkušeností Omezení akcí Nutno přijímat instrukce Tréning pro zlepšení Tréning pro zlepšení Tréning pro zlepšení Tréning pro zlepšení praktických zkušeností

Témata Přelet – základy Plánování trasy přeletu Taktika přeletu Nastavení MacCready Oblet OB Krize Dokluz Elektronické hračky

Přelet – základy Aneb odlet, páska, otočný bod, sektor, cylindr, AAT, cílový kruh a jiné radosti Odletová páska Příletová páska Otočný bod 1 Otočný bod 2 Sektor

Přelet – základy Task může mít i zcela specifické vlastnosti – záleží na pravidlech soutěže Základy viz www.cpska.cz

Plánování trasy přeletu Zhodnocení počasí – internet (Flymet) - bezoblačná termika – lepší hory - možnost výskytu bouřek - lepší roviny Volné prostory (www.webriefing.cz) Jiné vlivy (např. časové možnosti)

Plánování trasy přeletu Plachtařský přelet představuje hledání energie

Plánování trasy přeletu Dobrý termický terén – hory – pozor na denní vývoj termiky Vítr – dokluz nejlépe po větru Kam nejdříve? - Matouškovo pravidlo: „Kde jsou nejdříve kumuly, tam nejdřív letím“ Kdy letět – záleží na délce trati a pravděpodobnému vývoji počasí

Taktika přeletu Volba pracovního pásma Pravidlo rozdělení pozornosti: Do ½ výšky základen určuji polohu stoupavých proudů dle terénu, výše podle mraků. Pracovní pásmo je dáno rychlostí stoupání/snadností ustředění v různých výškách. Pracovní pásmo je možné dynamicky měnit v závislosti na podmínkách.

Taktika přeletu Volba pracovního pásma Dolní hranici pracovního pásma mohu posunout dolů pokud: - Letím k místu s jasnou termickou aktivitou – dobře vyvinutý mrak, kroužící ptáci a větroně a kupky sena a cihly atd... - Opouštím horský terén Dolní hranici pracovního pásma posouvám vzhůru pokud: - Letím do horského terénu - Přilétám pod řadu kumulů

Taktika přeletu Odbočky z kurzu Pro odbočku z kurzu větší než 30° musím mít dobrý důvod.

Taktika přeletu Odbočky z kurzu Průměr 36km/h vs 95km/h

Nastavení MacCready MacCready hodnota představuje cenu získaného času vyjádřená výškou Richmanovo pravidlo: Počáteční stoupání v následujícím stoupavém proudu = nastavení MacCready = finální stoupání v současném stoupavém proudu. Na průměrnou rychlost má největší vliv rychlost stoupání, ne přeskoková rychlost.

Nastavení MacCready Nízká rychlost, velký akční rádius Vysoká rychlost, malý akční rádius Silné stoupání – vysoká rychlost Slabé stoupání – velký akční rádius

Oblet OB Oblet po větru Vítr

Oblet OB Oblet proti větru Vítr

Krize Jsem ve 400m nad terénem a stoupání nikde. Co teď? Nejdůležitější je bezpečnost!!!

Krize Pokud ještě nemám vyhlédnutou nouzovou plochu, tak teď je nejvyšší čas. Po větru doletím dále Letím rychlostí největšího doletu, tj. pomalu (až na vyjímky) Letím k ploše a na zemi hledám vhodné místo, kde by mohla fungovat termika Létám čistě a jsem trpělivý

Krize Pokud jde všechno špatně, přistávám na plochu kterou mám dobře prohlédnutou. Vždy mám záložní plán Na finále není vhodná doba měnit své rozhodnutí.

Krize Pokud jde všechno dobře získávám výšku Pokud je aktuální stoupání slabé, po záchraně ze psí výšky přeskočím do lepšího stoupání. Po překonání krize se vetšinou dostaví zlepšení počasí. Přistání na blízkém letišti nebo práškařské ploše je na konci dne lepší rozhodnutí, než dokluz na krev domů. (To neplatí na závodech).

Dokluz Dokluz začínejte konzervativně a finišujte agresivně Dokluz proti větru vychází hůře (i když počítač hlásí, že to vyjde) Dobrá stopa vytváří rezervu Pokud není stoupání, není ani klesání Dobrý výkon nedělá dokluz, ale výběr stoupáků na trati

Dokluz Mc=3 20:1 Mc=0, 35:1 Výpočet dokluzoměru: stoupání = klesání

Elektronické hračky Výborný pomocník, ale zlý pán MUSÍM TO UMĚT OVLÁDAT!!! (→ Condor) Přístroj by měl být dostatečně spolehlivý (napájení, konektory, ovládání, viditelnost). Nejdůležitější není obrazovka IPAQu, ale pohled z kabiny. I počítač může ukazovat kraviny, je důležité je rozpoznat.

Elektronické hračky Záznam svého plachtařského letu pro přihlášení do soutěže (CPS) mohu použít: FAI homologované GNSS zařízení (logger) – - zapnu, deklaruji, letím, stáhnu, pošlu, mám výkon Nehomologované GNSS zařízení (std. GPS) - deklaruji na papír, ten nechám podepsat komisařem, musím mít báro, všechno zapnu, letím, stáhnu, vyplním zbytek deklarace, pošlu, nechám ověřit komisařem, mám výkon

Elektronické hračky Fotoaparát + báro Vyplním papírovou deklaraci, tu vyfotím, zapnu báro, letím, start + finiš + všechny OB vyfotím, po přistání vyplním zbytek deklarace, opět vyfotím, předám komisaři k vyhodnocení, on pošle, mám výkon Pozor, záznam z plachtařského sw (SeeYou Mobile, SoaringPilot aj. není většinou akceptován.

Doporučená literatura Knihy pro dlouhé zimní večery: Metodika výcviku na kluzácích, Díl II Pokračovací výcvik Metodika výcviku na kluzácích, Díl III Sportovní výcvik Petr Dvořák, Termika, aneb vyšší škola plachtění Leo and Ricky Brigliadori, Competing in glider/winning with your mind Ale hlavně létat, létat, létat (třeba i v Condoru)