Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnická měření Osciloskop
Advertisements

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
 Sklad zařízení  Zařízení  Závěr Sklad zařízení a pracovních pomůcek se nachází v místnosti mezi učebnami číslo 3 a 2. Všechny tři místnosti jsou.
Vedení elektrického proudu v plynech
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický proud ve vakuu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Obvody střídavého proudu
Roman Kysel Obrazovky.
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Elektromagnetické vlnění
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
MAGNETICKÉ POLE.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY CRT monitor Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ladislav Chytka, Pavel Linhart
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Elektrické stroje a zařízení
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Generátory elektrického napětí
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
TRANSFORMÁTOR.
Zobrazovací zařízení.
4. DISPLEJE.
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
Elektromagnetické záření 2. část
WEHNELTOVA TRUBICE.
Druhy monitorů.
Displeje.
Cvičení z techniky a technického vzdělávání
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Tato prezentace byla vytvořena
TELEVIZOR.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Monitory Plazma – OLED - SED
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRONIKA Název školy
Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2
VY_32_INOVACE_B3 – 04 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektrické měřící přístroje VY_32_INOVACE_Tomalova_ Osciloskopy_mereni Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Informatika Obrazová technologie Pro: ISŠ SEMILY
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Elektrotechnická měření Osciloskop
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrický proud v plynech
Elektrické měřící přístroje
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektrické měřící přístroje
Osciloskopy.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Měrný náboj elektronu Borovec O. Jarosil L. Stejskal J.
WEHNELTOVA TRUBICE.
Transkript prezentace:

Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka

Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce je vysoké vakuum (10 -4 Pa ).

Princip Katoda K obrazovky je rozžhavena žhavícím vláknem a uvolňuje elektrony tepelnou emisí. Povrch katody je pokryt vrstvou BaO, čímž se snižuje výstupní práce elektronu z katody. Elektrony vystupují malým otvorem v řídící elektrodě W (Wehneltův válec).

Princip Potom jsou soustavou anod A 1, A 2 urychlovány a soustřeďovány do elektronového paprsku, který prochází dvěma páry vychylovacích destiček D 1, D 2 a dopadá na stínítko S, pokryté vrstvou ZnS. G označuje grafitový povlak obrazovky. V místě dopadu elektronu na stínítko vzniká svítící stopa.

Schéma obrazovky

Typy Obrazovek 1. obrazovky s elektrostatickým vychylováním - používají se v osciloskopech, které umožňují sledovat časový průběh proměnných elektrických napětí. Na destičky, které vychylují paprsek ve svislém směru, je přivedeno sledované harmonické napětí s periodou. Na destičky D 1, které vychylují paprsek ve směru svislém, je přivedeno harmonické napětí, s periodou T y.

Typy obrazovek Na destičky D 2, které vychylují paprsek ve vodorovném směru, je přivedeno pilové napětí časové základny, jehož perioda T x je přirozeným násobkem periody Ty. Stopa elektronového paprsku pak koná složený pohyb, který je hledaným časovým diagramem napětí. Při zpětném chodu paprsku po obrazovce je jas stopy potlačen řídící elektronkou.

Typy obrazovek 2. televizní obrazovky - katodový paprsek se vychyluje pomocí magnetického pole soustavy cívek. Vychylovací destičky chybí.

Zdroje ge=284 ge=284 Učebnice – Fyzika pro gymnázia (Elektřina a magnetismus)