O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Trh a jeho zákonitosti.
(HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) charakterizuje z hlediska makroekonomie výkonnost národního hospodářství jako.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ekonomika životního prostředí
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
Inflace.
Světové hospodářství.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
1. HDP.
Role komoditních toků v národních účtech Ing. Marek Rojíček, Ph.D.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Systém I-O tabulek v národních účtech
Finanční výkazy obchodních společností
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomické agregáty
Statistické srovnávání
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP Marek Rojíček Český statistický úřad

Osnova prezentace Přístupy k měření HDP Co měří HDP? Production boundary Problémy při měření HDP Alternativy k HDP?

Přístupy k měření HDP Produkční metoda Výdajová metoda + Produkce + Výdaje na KS domácností - Mezispotřeba + Výdaje na KS vlády + Daně z produktů + Tvorba hrubého fix. kap. - Dotace na produkty + Změna stavu zásob (+/-) + Čisté pořízení cenností + Vývoz zboží a služeb - Dovoz zboží a služeb + důchodová metoda

Co měří HDP? HDP je pouze jedním z ukazatelů, i když nejčastěji používaným. Vypovídá o produkci finálních produktů na ekonomickém území daného státu. K měření ekonomického blahobytu má blíže ukazatel národního důchodu (HND), který se vztahuje k hodnotě důchodu, který získají rezidenti daného státu (HDP + saldo důchodových transakcí se zahraničím)

Co měří HDP? HDP neměří BLAHOBYT, ale PŘÍSPĚVEK produktivní lidské činnosti K BLAHOBYTU. Např. přírodní katastrofy nesníží HDP, ale projeví se v národních účtech jako pokles jmění. Vliv na HDP může být dokonce pozitivní, pokud převáží nové investice nad ztrátou produkce ze zničených výrobních zařízení

Hrubý domácí produkt v absolutním vyjádření nemá příliš velkou vypovídací schopnost, slouží hlavně jako srovnávací základna pro různé poměrové ukazatele (zadlužení, energetická náročnost, otevřenost ekonomiky, daňové zatížení, intenzita výzkumu a vývoje, atd.) Smysl pro měření dynamiky ekonomického vývoje má tempo růstu HDP v reálném vyjádření. Pro mezinárodní srovnání se využívá ukazatele HDP v PKS/obyvatele

„Production boundary“ Měření HDP je založeno na určitých konvencích: produkce pro vlastní spotřebu domácností (vaření, úklid, …) není do HDP započítána, s výjimkou SLUŽEB BYDLENÍ a SAMOZÁSOBENÍ veškerá produkce vlády je podle definice určena pro konečné užití, i když ve skutečnosti může sloužit i firmám (administrativa, policie) započítává se také skrytá ekonomika včetně nelegální (drogy, prostituce, pašování zboží)

„Production boundary“ výdaje na výzkum a vývoj jsou v současné době považovány za mezispotřebu, přestože jsou ekonomy považovány za určitou formou nehmotného kapitálu (reflektováno v rev. SNA) lidský kapitál není započítáván vůbec, přestože se nesporně jedná o (v dnešní době významnou) formu kapitálu. Důvodem je obtížná vyčíslitelnost. výdaje domácností na dům jsou považovány za tvorbu kapitálu, ale nákup auta za spotřebu.

Jsou směňovány za peníze nebo formou barterového obchodu? Jsou při produkci výrobků a služeb využity práce, kapitál nebo materiálové vstupy? Jsou směňovány za peníze nebo formou barterového obchodu? Zahrnuto do HDP ANO ANO ANO ANO NE Jedná se o zboží? NE NE Např. ropná ložiska, ryby v moři, přírodní prales Jedná se o netržní služby poskytované vládou nebo o imputované služby bydlení? Nezahrnuto do HDP Např. vaření, praní, péče o děti, domácí opravy NE

Problematické oblasti při měření HDP Úplnost zachycení (šedá ekonomika, modelování, odlišnost podnikového a národního účetnictví) Oceňování (zejména u netržních transakcí) Přepočet do stálých cen (kvalitativní očišťování, aplikace správných cenových indexů) Mezinárodní srovnatelnost (srovnatelnost metodiky, měření PKS)

Alternativy k HDP? Existují dimenze „bohatství“, jejichž vývoj nemusí korelovat s vývojem HDP (aktivity volného času, sociální nerovnost, bezpečnost, kvalita životního prostředí, atd.) Statistikové jsou si dobře vědomi omezené vypovídací schopnosti HDP, spíše než k vytváření „Super-HDP“ se přiklánějí k využívání širší škály ukazatelů

Alternativy k HDP? Někteří ekonomové se přiklánějí k vytvoření syntetického indikátoru („Super-HDP“). Výhodou by byla možnost snazšího komplexního srovnávání zemí (příkladem je Human Development Index) Problémem je, jakým způsobem jednotlivé faktory syntetizovat (stanovení váhy, stanovení „ceny“ sociální nerovnosti nebo enviromentálních faktorů, „měkká“ data, apod.)

Děkuji za pozornost marek.rojicek@czso.cz