HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze 09-2014 H.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní jednotka PC Obr. 1.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
PC komponenty.
Výpočetní technika Břetislav Regner Centrum výpočetní techniky Lékařská fakulta Masarykova univerzita v Brně.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Struktura počítače - hardware Autor: Jaroslav.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Hardwarové vybavení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení. >Hardware Fyzické vybavení počítače Vše, na co si můžeme sáhnout (monitor, klávesnice, myš, tiskárna…)
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_221 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze 09-2014 H

Základní součásti počítače Skříň počítače Základní deska CPU – procesor RAM – operační paměť HDD – pevný disk Grafická karta Mechaniky Síťová karta většinou součástí desky, kvalitnější samostatně Napájecí zdroj Zvuková karta Přídavné karty

Počítačová skříň (case) - skříň, ve které jsou umístěny všechny ostatní součástky (komponenty). - na přední i zadní straně jsou konektory k připojení dalších zařízení. Desktop All in one PC Tower Speciální

Základní deska (motherboard) - umožňuje propojení všech dalších komponent - některé součástky připojeny přímo do desky, některé pomocí kabelu

Procesor (CPU) - je to „mozek“ počítače - zpracovává všechna data - vysoká pracovní teplota = potřeba chladit

Chladiče procesoru (CPU Fan) Aktivní část = ventilátor Pasivní část = hliníková žebra

Operační paměť (RAM) - slouží k dočasnému uchování dat, se kterými právě pracujeme - je mnohonásobně rychlejší, než HDD - po vypnutí PC zde nejsou žádná data

Grafická karta stará se o grafický výstup na monitor - může být součástí základní desky (nižší výkon)

Zvuková karta zpracovává zvuk v počítači připojujeme k ní reproduktory a mikrofon - bývá součástí základní desky, nebo samostatně

Síťová karta slouží k připojení PC do počítačové sítě (Internetu) bývá součástí základní desky

Přídavné karty: Wi-Fi karta umožňují bezdrátové připojení do počítačové sítě u notebooku standardně, do většiny stolních PC nutno dokoupit USB varianta Wi-Fi přijímače Wi-Fi karta do počítače

Přídavné karty: Televizní karta umožňuje přijímat v počítači televizní signál USB varianta televizní karty karta do počítače

Pevný disk (hard disk, HDD) slouží k trvalému uchování dat i po vypnutí PC kapacita HDD se udává v GIGABYTECH, dnes 500 GB – 2000 GB = 0,5 - 2 TB (TERABYTY)

Vnitřní stavba HDD plotny s magnetickým povrchem hlavičky pro čtení i záznam dat motorek pro pohyb hlaviček

Optické mechaniky využívají laserový paprsek pro zápis a čtení dat např.: DVD a BLU-RAY (větší kapacita než DVD) mechaniky

Zdroj napětí - napájí ostatní součástky v počítači pomocí napájecích konektorů