Poruchy sluchu praktický přístup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Lidské ucho Alžběta Svobodová.
Otoakustické emise, ing. Petr Doleček 5. Celostátní odborná konference audiologických sester.
SCREENING SLUCHU PO 6 LETECH
Nemocnice České Budějovice, a.s. ORL oddělení – foniatrická ambulance
Audiologická vyšetření u poruchy vývoje řeči
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Kochleární implantát.
Audiologická problematika senia
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Kvalita sluchu - centrální poruchy zpracování sluchového signálu
Moderní koncepce sluchadel
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Diagnostika a terapie tinnitu Ivan Šejna ORL klinika UK 3. LF a FNKV
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Kochleární implantáty
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Akustika.
Etiologie vad a poruch sluchu novorozenců a dětí
Mgr. Vendula Baboučková
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Fyziologie smyslových orgánů
Screeningové vyšetření sluchu u novorozenců
Multifrekvenční tympanometrie Kopřivová, Marečková,Jurovčík ORL klinika UK, 2 LF a FN v Motole ORL klinika UK, 2 LF a FN v Motole.
MUDr. Petr DOŠEL MUDr. Miloš SÁZEL, CSc. Ing. Ludvík CETTL, CSc.
Vyšetřovací metody v ORL
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
Úvod do biomedicínské informatiky
Dítě se sluchovým postižením
Akustika.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Smyslové vnímání Sluch
Jednostranná nedoslýchavost Doc MUDr M. Lejska, CSc, MBA Brno Myslivna AUDIFON.
Úskalí v diagnostice stavu sluchu pomocí kmenových evokovaných potenciálů u nejmenších dětí Weberová,P., Lejska,M., Havlík, R., Bártková, E. AUDIO-Fon.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Hodnocení kompenzovaného sluchu u nejmenších sluchove postižených detí Lejska, M., Havlík,R., Smisitelová,J, Jíra, T.
Otoneurologie Doc MUDr Mojmír Lejska, CSc
Patofyziologie poruch a vad sluchu systematika. Systematika patofyziologie poruch sluchu I. vývojová existence vady sluchu congenitální (vrozený) II.
VRA = Visual Reinforcement Audiometry Smisitelová, J., Lejska, M., Havlík, R., Jíra, T. AUDIO-Fon centr. Brno Praha
Problematika vyšetření sluchu u mnohočetně vrozeně postižených dětí Lejska,M., Havlík,R., Bártková,E., Weberová, P., Vacuška,M* AUDIO-Fon centr. Brno AUDIO-Fon.
1.zevní ucho = AURIS EXTERNA (boltec,zvukovod,bubínek) 2.střední ucho = AURIS MEDIA (sluchové buňky, Eustachova trubice) 3.vnitřní ucho = AURIS INTERNA.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Úskalí korekce sluchové vady u nejmenších dětí XX.celostátní foniatrické dny E.Sedláčkové a 7. česko-slovenský foniatrický kongres Liberec,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
Auditory neuropathy kazuistika M. Lejska AUDIO-Fon centr Brno.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Problematika hluku z pohledu audiologie
Korekce lehké vady sluchu
Možnosti vyšetření sluchu nejmenších dětí pomocí ABR Limity BERA
Diagnostika sluchových vad
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Korekce velmi těžkých senzorineurálních vad sluchu
12. Česko-Slovenský foniatrický kongres Praha 2014
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Korekce sluchové vady u nejmenších dětí
Úloha foniatra v péči o dítě s rozštěpovou vadou
Korekce lehké vady sluchu
Principy korekce těžkých sluchových vad
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Základní principy pro posuzování hlukařů
Sluchový Analyzátor.
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
Bártková,E., Lejska,M., Weberová,P., Havlík, R., AUDIO-Fon centr. Brno
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

Poruchy sluchu praktický přístup Prim. MUDr.Ivan Šejna, CSc

Úvod Vyšetření sluchu: Vždy předchází: Otoskopie Metody subjektivní Metody objektivní Vždy předchází: Otoskopie Otoskopem Mikroskopem Cíl vyšetření: stanovení tíže a místa postižení Výsledek: léčba nebo rehabilitace sluchu

Anatomie ucha

Schéma sluchového analyzátoru a typy nedoslýchavosti Část převodní = nedoslýchavost převodní - ucho zevní - ucho střední – bubínek, sluchové kůstky - tekutiny vnitřního ucha Část percepční = nedoslýchavost percepční (senzorineurální) - Cortiho ústrojí = nedoslýchavost kochleární - vlákna sluchového nervu = nervová - neurony sluchové dráhy = suprakochleární - mozková kůra = centrální Převodní+percepční = smíšená (kombinovaná)

Metody vyšetření sluchu subjektivní Klasická sluchová zkouška Vyšetřování sluchu šepotem a hlasitou řečí Vyšetření sluchu ladičkami Zkouška Weberova Zkouška Rinného Schwabachova, Gellého

Metody vyšetření sluchu subjektivní Prahová tónová audiometrie – vyšetření spočívá ve stanovení sluchového prahu pro jednotlivé tóny vzdušným a kostním vedením monoaurálně. Provádí se v tiché komoře pomocí audiometru (tónový generátor produkující čisté tóny a šum na frekvenci 125 – 8000 Hz v intenzitách 0 – 110 dB Výsledek: Prahový tónový audiogram a možnost základní diagnostiky vady převodní, senzorineurální (percepční) nebo smíšené. Možnost výpočtu procentuální ztráty dle Fowlera na frekvencí 0,5, 1, 2, 4 KHz vzdušného vedení pro posudkové účely.

Metody vyšetření sluchu subjektivní Slovní audiometrie – stejně jako sluchová zkouška hlasitou řečí a šepotem nás informuje o činnosti celého sluchového analyzátoru: slyšení i rozumění. Podstata vyšetření spočívá v reprodukci vybraného jazykového materiálu, který reprodukujeme do sluchátek nebo do volného pole různou intenzitou, nyní většinou z CD. Pak určujeme procento rozuměných slov. Práh srozumitelnosti v dB = rozumí a správně opakuje 50 % slov 100 % srozumitelnost = správně opakuje všech 10 slov (dané intenzity v dB)

Metody vyšetření sluchu objektivní Impedanční audiometrie Tympanometrie = akustická impedance (odpor proti přenosu akustické energie) bubínku a řetězu kůstek Výsledek: tympanometrická křivka A - vzdušné středouší, B – sekret, C – podtlak - Testování funkce Eustachovy tuby Vyšetřování stapediálního reflexu: Výbavnost x nevýbavnost Práh reflexu - Únavnost

Metody vyšetření sluchu objektivní Akusticky evokované potenciály – ERA Podstatou metody je registrace akčních potenciálů, které vznikají ve vláskových buňkách hlemýždě, neuronech sluchového nervu, sluchové dráhy i kůry mozkové během slyšení. Jejich registraci umožňuje proces zprůměrnění a kumulace velkého počtu odpovědí počítačem, vhodné zesílení, eliminace artefaktů a filtrace vstupních signálů. Podle latence která uplyne od začátku signálu do dosažení vyšetřovaného úseku na sluchové dráze rozlišujeme: Elektrokochleografii, BERA potenciály a CERA.

Metody vyšetření sluchu objektivní Otoakustické emise – OAE Jsou zvuky mající původ v zevních vláskových buňkách hlemýždě a lze je citlivým mikrofonem registrovat ve zvukovodu. Vzdušné středouší prokážeme tympanometricky, je podmínkou pro vyšetření. V době narození jsou přítomny u 80 % dětí, metoda se užívá pro screeningové vyšetření rizikových novorozenců

Možnosti léčby Cerumen: v současnosti preferujeme mechanické odstranění pod mikroskopem (nejčastější příčina nedoslýchavosti) Sekretorická otitida: v dětském věku - endoskopická adenotomie transtympanální drenáž - Chronický středoušní zánět, otoskleróza: jednoznačně chirurgické metody s výbornými výsledky

Možnosti léčby Senzorineurální patologie: Hluchota kochleárního typu s dobrou funkcí sluchového nervu: kochleární implantát Náhlá nedoslýchavost kochleární i retrokochleární: infuzní léčba v co nejkratším možném termínu vasoaktivními preparáty, kortikoidy ve vysokých dávkách (možná i hyperbarická oxygenoterapie) Pomalu progredující senzorineurální sluchová vada: medikamentozní léčba i infuzní, vitamíny, nootropika – vše bez většího léčebného efektu, mohou však někdy zpomalit progresi. Projeví-li se problémy v rozumění, je na místě rehabilitace pomocí sluchadel, při oboustranném postižení by měla být binaurální.

Presbyakuze Komunikační problémy: podílí se změny periferní i centrální: Posun prahu sluchu + vyrovnání hlasitosti Přenos na sluchové dráze Psychologické faktory: čilost, bdělost, zájem o akustickou informaci, okamžitá paměť Obtížná korigovatelnost léčbou i rehabilitací

Souhrn Pokroky jsou patrné v diagnostice, léčbě i rehabilitaci nedoslýchavosti či hluchoty. Po zhodnocení otoskopického nálezu, klasické sluchové zkoušce praktický lékař odesílá pacienta na audiologické vyšetření k otolaryngologovi či foniatrovi. Základem zůstává prahová tónová audiometrie, důraz je kladen na slovní audiometrii. Rutinní se stala objektivní audiometrie, novinkou je kochleární implantát v léčbě hluchoty kochleárního typu a užití digitálních sluchadel v rehabilitaci.