Charakteristika kontinentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Opakování Afrika.
Od vigvamů k mrakodrapům.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vodstvo ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Evropa-jeden ze světadílů
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
AMERIKA.
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
SEVERNÍ AFRIKA.
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VODSTVO AFRIKY.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
ASIE.
Afrika - poloha.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Vodstvo Afriky.
AFRICKÉ REGIONY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
AMERIKA Poloha světadílu III2-Z7-I-01
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
VÝCHODNÍ AFRIKA.
Afrika – poloha, rozloha
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
Registrační číslo projektu
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Přírodní podmínky Asie
Afrika.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika.
Afrika – celkový přehled
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
20. AFRIKA - VODSTVO VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Afrika.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Afrika Poloha a Povrch.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Charakteristika kontinentu Afrika Charakteristika kontinentu

Popiš jednotlivé světadíly a oceány

třetí největší kontinent po Asii a Americe 30 221 532 km² 20,3 % celkového povrchu souše Africké geografické rekordy Nejvyšší hora: Kilimandžáro(Uhuru) 5895 m v Tanzanii Nejdelší řeka: Nil (–Kagera/Nilů) – 6671 km Největší ostrov: Madagaskar – 586 690 km² Největší jezero: Viktoriino jezero (Ukerewe) – 69 485 km² Největší činná sopka: Kamerunská hora 4095 m (Kamerun) Největší poloostrov: Somálský poloostrov – 850 000 km² Nejlidnatější stát: Nigérie – 126 635 626 obyvatel Největší stát: Súdán - 2 505 810 km2 (15. místo na světě) Úkol: Na mapě najdi tyto rekordy.

Regiony Afriky Charakteristika Afriky Rozkládá se jižně i severně od rovníku z většiny na východní polokouli. Z větší části je obklopena oceány, na východě Indickým oceánem a na západě Atlantickým oceánem. Na severu se nachází Středozemní moře, které odděluje Afriku od Evropy. V oblasti Suezské šíje je Afrika spojena s Euroasijskou deskou. Velkou část Afriky tvoří pouště (Sahara, Kalahari), polopouště a savany. V centrální části Afriky se pak nachází deštný prales

Povrch Afrika převážně leží na africké litosférické desce a menší východní část na somálské litosférické desce. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule obklopené pánvemi a na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek (s nejvyšším horským masívem sopkou Kilimandžáro). Hranice mezi deskami tvoří středoafrická příkopová propadlina a v ní jezera Malawi a Tanganika. Nejsevernější bod: Bílý mys Nejjižnější bod: Střelkový mys Nejvýchodnější bod:mys Hafun Nejzápadnější bod:Zelený mys

Vodstvo Třetina povrchu Afriky jsou bezodtokové pánve. Nejdelší řeka je Nil, ale nejvodnatější a zároveň druhá nejdelší řeka je Kongo. Další velké řeky jsou Niger a Zambezi. Jsou zde i velká jezera, např. Viktoriino jezero (řeka Ukerewe), Malawi a Tanganika. Jsou zde koryta řek, které jsou po většinu roku vyschlé a až v období dešťů se zaplňují. Takovým korytům říkáme vádí.

Nejvíce rozšířeno je křesťanství a islám Nejvíce rozšířeno je křesťanství a islám. Islám vyznává nejvíce Afričanů (přibližně 45 %) a asi 40 % obyvatel vyznává křesťanství. Zbylých 15 % Afričanů vyznává tradiční domorodá náboženství a ostatní náboženství (judaismus, bahá'í, hinduismus)

Sahara na jihu Alžírska

Údolí Nilu poblíž Luxoru

Úkoly: Na mapě Afriky si najděte všechny regiony. Vyhledejte a zapište do sešitu velké africké řeky a jezera. Vyhledejte a zapište do sešitu africké národní parky. Které živočišné druhy žijí v těchto národních parcích a v ostatních částech Afriky. Na mapě podnebí vyhledejte podnebné oblasti Afriky.

http://mapasveta.info/svet/images/svet_slepa_mapa2.gif http://www.afrikaonline.cz/image/picture/201001201441_afrika_fyzicka_mapa.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Afrika http://mzs-obecnice.webnode.cz/materialy-ke-studiu/vypis-clanku/zemepis/mapy/ http://www.afrikaonline.cz/mapa_afriky/afrika_mapa.html http://www.imrahil.prodejce.cz/afrika/foto/sahara.jpg http://www.imrahil.prodejce.cz/afrika/foto/delta.jpg http://4zscheb.cz/elearning/zemepislearning/afrika6/obrazky/nabozenstviafriky.jpg http://4zscheb.cz/elearning/zemepislearning/afrika6/obrazky/mapanegramotnosti.jpg