Jan Kvapil a Michal Bureš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Patologie srdce a cév.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Krev.
Hypolipidemika.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nemoci oběhové soustavy
Opakování - krev a krevní cévy
Akutní koronární syndrom
Oběhová soustava člověka
Patologie oběhového ústrojí
Ischemická choroba srdeční
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
07.1 Stavy ohrožující život
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Kardiovaskulární systém
Onemocnění srdce Hypoteneze Angina pectoris Infarkt myokardu
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Název Nebezpečí kouření
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Srdce (Cor).
Oběhová soustava- srdce
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Ateroskleróza.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
vypracoval-Martin Vítů
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Cévní systém lidského těla
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Oběhová soustava srdce a cévy
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Srdce a jeho funkce v těle
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Stres a jeho zvládání.
Ischemická choroba srdeční
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Jan Kvapil a Michal Bureš Choroby srdce Jan Kvapil a Michal Bureš

Honza Kvapil a Michal Bureš Školní rok: 2008/2009 Třída: VIII.B Choroby srdce Honza Kvapil a Michal Bureš Školní rok: 2008/2009 Třída: VIII.B

Ischemická choroba srdeční Ischemická choroba srdeční končící infarktem je ve Velké Británii příčinou třetiny úmrtí mezi 45. a 65. rokem a je nejčastější příčinou smrti v severní Evropě a v severní Americe. Riziko infarktu v jiných rozvinutých zemích je mnohem nižší. Rizikovými faktory jsou kouření, vysoký krevní tlak, atd. V poslední době se počet úmrtí snížil, hlavně díky omezení kouření a zlepšení zdravotní péče. Avšak počet infarktů stoupá v těch rozvojových zemích, které se více přizpůsobují západnímu životnímu stylu.

Jak ji poznáme Příznaky ischemické choroby srdeční závisí jak na rozsahu oblasti, která je věnčitou tepnou vyživována. Pokud dochází ke zužování věnčité tepny postupně a dlouhodobě, projeví se choroba poprvé při zvýšené námaze. Rozběhneme se prudce do kopce, naše srdce zatouží po zvýšené dodávce kyslíku, ale zúžená tepna více okysličené krve nepustí. Srdce začne volat o pomoc. Pocítíme pálivou svíravou bolestí na hrudi a náhlý nedostatek dechu.

Jak poskytnout první pomoc Pokud se u Vás objeví náhlé bolesti na hrudi vyzařující někdy do zad nebo do levé paže, pocit dechové tísně a úzkosti, okamžitě vyhledejte nejbližší lékařskou pomoc! Při záchraně života i prevenci pozdějších následků rozhodují často vteřiny. Laickou pomocí může být v počáteční fázi podání nitroglycerolu ve formě tablety nebo spreje.

Tabulka úmrtí na ischemickou chorobu srdeční za období od roku 1970 do roku 1984 Země Muži – 1970-1974 Ženy – 1970-1974 Muži – 1980-1984 Ženy – 1980-1984 Austrálie 309 143 215 98 Kostarika 76 57 100 70 Finsko 314 115 238 Itálie 124 66 109 49 Japonsko 28 41 22 Velká Británie 259 239 99 Uruguay 188 131 64 USA 316 156 205

Infarkt myokardu Infarkt myokardu je náhlé odúmrtí části srdeční svaloviny, obvykle je způsobeno trombózou věnčitých tepen. Často končí smrtí. Trombóza= Jedná se o sražení krve. V tepnách má za následek nedokrevnost postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve.

Další nemoc Ateroskleróza neboli kornatění cév je degenerativní onemocnění tepen. Vzniká v důsledku postupného ukládání tuků a dalších látky cévní stěny. Tím jak narůstá objem tohoto ložiska dochází k zužování vnitřního průsvitu cévy. Při náhlém zvýšení spotřeby kyslíku pak není možné dostatečně zvýšen průtok tepnou a poměr mezi nároky a dodávkou kyslíku se kriticky zvýší. Tato situace nastává typicky při fyzické námaze. Ateroskleróza brání normálnímu průtoku krve orgány, ve kterých jsou cévy poškozené.

Závěr a hodnocení Tato práce se mi líbila, protože mě informace o srdci zajímají. A pracovalo se mi dobře s Honzou, protože jsme se doplňovali a dobře si rozdělili práci jak na textovou část tak na prezentaci. Pracovalo se mi dobře s Michalem, protože jsme si dobře rozdělili práci. Informace se mi scháněly dobře a nejhůř se mi scháněli obrázky na dané nemoci. Překvapilo mě, jak se v některých zemích zvyšoval počet úmrtí na ICHS a v některých snižoval počet úmrtí. (viz. Tabulka)

Zdroje http://www.ordinace.cz/clanek/ischemicka-choroba-srdecni/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Srdce http://cs.wikipedia.org/wiki/Tromb%C3%B3za