Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_17 Tematická oblast: Biologie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: 14.9.2012 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s funkcí trávicí soustavy Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová
TRÁVICÍ SOUSTAVA
Funkce = účast na metabolismu A) trávení – mechanické a chemické zpracování potravy B) vstřebávání – převod látek do vnitřního prostředí C)odstraňování nestrávených zbytků
Trávicí trubice 1. dutina ústní 2. jícen 3. žaludek 4. tenké a tlusté střevo 5. trávicí žlázy 6. konečník
Stavba trávicí trubice Sliznice Podslizniční vazivo Svalové vrstvy Zevní povlak
Dutina ústní Tvrdé a měkké patro Mandle patrové Dásně Zuby Jazyk
Mandle patrová (tonsila palatina) Útvar s rozbrázděným povrchem Jamky vyplněny leukocyty a bakteriemi Ochranný val proti infekci Když zduří, zúží vchod a ztíží polykání
Sliny Navlhčují a rozmělňují potravu 99% voda 0,7 % organické látky 0,3 % anorganické látky Enzymy: ptyalin,mucin, lysozym
Zuby (dentes) Stavba 1. korunka 2. krček 3. kořen A) sklovina B) zubovina C) dřeň
Zuby podle tvaru korunek 1. řezáky I - řežou 2. špičáky C - trhají 3. zuby třenové P - drtí 4. stoličky M - drtí Mléčný chrup: 20 zubů (nejsou třenové a pouze 2 stoličky)
Zubní vzorce Trvalý chrup: M3M2M1P2P1CI2I1 Mléčný chrup: m2m1ci2i1
Jazyk (lingua) Svalnatý orgán Obrací a posouvá potravu Tvoří řeč Zadní část = kořen – připojen k jazylce Chuťové pohárky – rozeznávají chuti (4 základní) – hořko, sladko, slano, kyselo
Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části: 1. nosohltan 2. ústní část 3. hrtanová část
Jícen (oesophagus) Asi 32 cm Prochází bránicí Horní část – příčně pruhované svalstvo Dolní část – hladké svalstvo Peristaltika – stahování svaloviny a posouvání sousta
Žaludek (ventriculus, gaster) Objem 2 – 3 l, může pojmout až 5l V horní části – trocha spolykaného vzduchu česlo vrátník
HCl – vytváří kyselé prostředí (pH = 1), ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje NR minerální soli na R v H2O, mění neúčinný pepsinogen na pepsin Pepsin – enzym, štěpí ve vodě NR bílkoviny na R polypeptidy
Mucin – součást zásaditého hlenu, ochrana žaludeční sliznice před natrávením vlastní šťávou
Vyměšování žal. šťáv: řízeno nervově a chemicky sousta vyvolávají tvorbu gastrinu – do krve, ke žlázám vyvolá sekreci žal. šťávy stahy – rozmělnění potravy, posun tráveniny k vrátníku
Tenké střevo (intestinum tenue) 3 cm široké Sliznice bohatě zřasená klky (300m2) A) dvanáctník – ústí sem žlučový vývod a ze slinivky B) lačník C) kyčelník
Střevní šťáva Peptidázy – štěpí bílkoviny na AK Lipázy – štěpí tuky Amylázy – štěpí cukry Horní část střeva obs. buňky Ty po střetu s potravou produkují hormon sekretin a pankreozymin – do slinivky (ta pak produkuje pankreatickou šťávu)
Slinivka břišní – smíšená žláza (vnější i vnitřní sekrece) 14 – 18 cm v ohbí dvanáctníku Z lalůčků – trubičky do hlavního vývodu Mezi – shluky drobných buněk – Langerhansovy ostrůvky – insulin, glukagon (hormony)
produkuje pankreatickou šťávu, která obsahuje enzymy pro trávení živin Trypsin – bílkoviny Lipázy – tuky Amylázy - cukry
Játra (hepar) Největší žláza (1,5kg) V pravé brániční klenbě Pravý a levý lalok Z lalůčků (1-2mm) z jaterních buněk
Seřazeny v trámečky (2 řady buněk – do štěrbiny mezi vylučují jaterní buňky žluč – žlučovody) Z každého laloku 1 vývod Spojují se ve vývod jaterní – připojen žlučník – do 12níku
Žlučník Žluč = vazká kapalina, žlutohnědá 0,8 – 1 l/den Žlučové barvivo (bilirubin) – vzniká rozkladem krevního barviva Obsahuje Na+ soli žlučových kyselin – hořká chuť Způsobuje jemné rozptýlení (emulgaci) tuků ve střevě
Funkce jater Ukládání nadbytečné glukozy ve formě glykogenu Znovutvoření glukozy z necukerných složek Tvorba tuků ze sacharidů Nadbytečný dusík – močovina Syntéza plazmatických bílkovin Zásobárna vitamínů B12, A, D K, E, F Odbourávání hemoglobinu Syntéza protrombinu Tvorba tělesného tépla
Onemocnění jater Hepatitidy A) virová A B) virová B C) Alkoholická Žlučové kameny
Tlusté střevo (intestinum crassum) Délka 1,5m Šířka 5 – 7cm 1. část – slepé střevo Tvoří kapsu, ze strany vyúsťuje tenké střevo Vespod červovitý přívěsek (appendix)
2. část – tračník Vzestupný Příčný Sestupný + esovitá klička Sliznice bez klků Obsahuje žlázové buňky, tvoří hlen – klouzání houstnoucího obsahu střeva
Plní se 4 – 8 hodin po jídle Hromadění nestrávených zbytků Zpětná absorpce Bakterie (hnilobné, kvasné) 3.část esovitá klička + konečník - hromadění výkalů Vláknina – podněcuje pohyby střev, vyprazdňování tlustého střeva Celuloza, lignin, pektiny Brání rozmnožování hnilobných bakterií Podporuje činnost kvasných bakterií
Metabolismus Přeměna látek a energií Neustále ve všech buňkách 1. Syntéza látek tělu vlastních z látek jednoduchých 2.Reakce katabolické – část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší (energie) 3.Ukládání látek do zásoby – v případě potřeby uvolněny a použity
Zdroje Všechny použité zdroje jsou z archívu autora