Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Lenka Kraváčková
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_17 Tematická oblast: Biologie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: 14.9.2012 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s funkcí trávicí soustavy Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

TRÁVICÍ SOUSTAVA

Funkce = účast na metabolismu A) trávení – mechanické a chemické zpracování potravy B) vstřebávání – převod látek do vnitřního prostředí C)odstraňování nestrávených zbytků

Trávicí trubice 1. dutina ústní 2. jícen 3. žaludek 4. tenké a tlusté střevo 5. trávicí žlázy 6. konečník

Stavba trávicí trubice Sliznice Podslizniční vazivo Svalové vrstvy Zevní povlak

Dutina ústní Tvrdé a měkké patro Mandle patrové Dásně Zuby Jazyk

Mandle patrová (tonsila palatina) Útvar s rozbrázděným povrchem Jamky vyplněny leukocyty a bakteriemi Ochranný val proti infekci Když zduří, zúží vchod a ztíží polykání

Sliny Navlhčují a rozmělňují potravu 99% voda 0,7 % organické látky 0,3 % anorganické látky Enzymy: ptyalin,mucin, lysozym

Zuby (dentes) Stavba 1. korunka 2. krček 3. kořen A) sklovina B) zubovina C) dřeň

Zuby podle tvaru korunek 1. řezáky I - řežou 2. špičáky C - trhají 3. zuby třenové P - drtí 4. stoličky M - drtí Mléčný chrup: 20 zubů (nejsou třenové a pouze 2 stoličky)

Zubní vzorce Trvalý chrup: M3M2M1P2P1CI2I1 Mléčný chrup: m2m1ci2i1

Jazyk (lingua) Svalnatý orgán Obrací a posouvá potravu Tvoří řeč Zadní část = kořen – připojen k jazylce Chuťové pohárky – rozeznávají chuti (4 základní) – hořko, sladko, slano, kyselo

Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části: 1. nosohltan 2. ústní část 3. hrtanová část

Jícen (oesophagus) Asi 32 cm Prochází bránicí Horní část – příčně pruhované svalstvo Dolní část – hladké svalstvo Peristaltika – stahování svaloviny a posouvání sousta

Žaludek (ventriculus, gaster) Objem 2 – 3 l, může pojmout až 5l V horní části – trocha spolykaného vzduchu česlo vrátník

HCl – vytváří kyselé prostředí (pH = 1), ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje NR minerální soli na R v H2O, mění neúčinný pepsinogen na pepsin Pepsin – enzym, štěpí ve vodě NR bílkoviny na R polypeptidy

Mucin – součást zásaditého hlenu, ochrana žaludeční sliznice před natrávením vlastní šťávou

Vyměšování žal. šťáv: řízeno nervově a chemicky sousta vyvolávají tvorbu gastrinu – do krve, ke žlázám vyvolá sekreci žal. šťávy stahy – rozmělnění potravy, posun tráveniny k vrátníku

Tenké střevo (intestinum tenue) 3 cm široké Sliznice bohatě zřasená klky (300m2) A) dvanáctník – ústí sem žlučový vývod a ze slinivky B) lačník C) kyčelník

Střevní šťáva Peptidázy – štěpí bílkoviny na AK Lipázy – štěpí tuky Amylázy – štěpí cukry Horní část střeva obs. buňky Ty po střetu s potravou produkují hormon sekretin a pankreozymin – do slinivky (ta pak produkuje pankreatickou šťávu)

Slinivka břišní – smíšená žláza (vnější i vnitřní sekrece) 14 – 18 cm v ohbí dvanáctníku Z lalůčků – trubičky do hlavního vývodu Mezi – shluky drobných buněk – Langerhansovy ostrůvky – insulin, glukagon (hormony)

produkuje pankreatickou šťávu, která obsahuje enzymy pro trávení živin Trypsin – bílkoviny Lipázy – tuky Amylázy - cukry

Játra (hepar) Největší žláza (1,5kg) V pravé brániční klenbě Pravý a levý lalok Z lalůčků (1-2mm) z jaterních buněk

Seřazeny v trámečky (2 řady buněk – do štěrbiny mezi vylučují jaterní buňky žluč – žlučovody) Z každého laloku 1 vývod Spojují se ve vývod jaterní – připojen žlučník – do 12níku

Žlučník Žluč = vazká kapalina, žlutohnědá 0,8 – 1 l/den Žlučové barvivo (bilirubin) – vzniká rozkladem krevního barviva Obsahuje Na+ soli žlučových kyselin – hořká chuť Způsobuje jemné rozptýlení (emulgaci) tuků ve střevě

Funkce jater Ukládání nadbytečné glukozy ve formě glykogenu Znovutvoření glukozy z necukerných složek Tvorba tuků ze sacharidů Nadbytečný dusík – močovina Syntéza plazmatických bílkovin Zásobárna vitamínů B12, A, D K, E, F Odbourávání hemoglobinu Syntéza protrombinu Tvorba tělesného tépla

Onemocnění jater Hepatitidy A) virová A B) virová B C) Alkoholická Žlučové kameny

Tlusté střevo (intestinum crassum) Délka 1,5m Šířka 5 – 7cm 1. část – slepé střevo Tvoří kapsu, ze strany vyúsťuje tenké střevo Vespod červovitý přívěsek (appendix)

2. část – tračník Vzestupný Příčný Sestupný + esovitá klička Sliznice bez klků Obsahuje žlázové buňky, tvoří hlen – klouzání houstnoucího obsahu střeva

Plní se 4 – 8 hodin po jídle Hromadění nestrávených zbytků Zpětná absorpce Bakterie (hnilobné, kvasné) 3.část esovitá klička + konečník - hromadění výkalů Vláknina – podněcuje pohyby střev, vyprazdňování tlustého střeva Celuloza, lignin, pektiny Brání rozmnožování hnilobných bakterií Podporuje činnost kvasných bakterií

Metabolismus Přeměna látek a energií Neustále ve všech buňkách 1. Syntéza látek tělu vlastních z látek jednoduchých 2.Reakce katabolické – část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší (energie) 3.Ukládání látek do zásoby – v případě potřeby uvolněny a použity

Zdroje Všechny použité zdroje jsou z archívu autora