Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování - centrální nervová soustava
Advertisements

Mozek - slouží jako řídící centrum
Nervová soustava Strunatců
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Centrální nervová soustava- mozek
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Člověk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Řízení lidského organizmu
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Centrální nervová soustava
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mozkový kmen – truncus encephali
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Centrální nervový systém
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Nervová soustava 1 CNS.
DOMINIKA SVOBODOVÁ 4. UBZ LS 2006 PRAHA
Nervová soustava 2 Mozek.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
MOZEK I VY_32_INOVACE_ března 2014
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Nervová soustava Páteřní mícha.
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba

MOZEK VELKÉ ŘÍDÍCÍ CENTRUM autor: Dominik Šíba, Aleš Jůn

OBSAH Základní funkce Velký mozek Střední mozek Mozeček Prodloužená mícha Varolův most Mozková kůra Neurony Zajímavosti Závěr Zdroje

ZÁKLADNÍ FUNKCE mozek je řídící orgán nervové soustavy u vyšších obratlovců je uložen v dutině lebeční řídí a kontroluje tělesné funkce skládá se z několika částí Řídí a kontroluje tělesné funkce jako je činnost srdce, trávení, schopnost pohybu, řeči, ale i samotného myšlení či vnímání emocí.

VELKÝ MOZEK největší část mozku vývojově je koncový mozek nejmladší částí CNS skládá se ze dvou polokoulí – levá a pravá pravá hemisféra kontroluje levou část našeho těla a levá naopak pravou část našeho těla Skládá se ze dvou polokoulí – hemisfér Pravá hemisféra současně u většiny lidí obsahuje centra zpracovávající informace o prostoru kolem nás, má vliv na umělecké a hudební vnímání a kreativitu

pravá hemisféra současně u většiny lidí obsahuje centra zpracovávající informace o prostoru kolem nás naopak levá hemisfér u většiny lidí obsahuje centra porozumění a tvorby řeči a jazyka

STŘEDNÍ MOZEK je oddílem centrální nervové soustavy umožňuje zprostředkování důležitých reflexů umožňuje zprostředkování důležitých reflexů a procházejí jím dráhy, které vedou signály z páteřní míchy do mozečku a mozkové kůry.

MOZEČEK přiléhá k střednímu mozku, Varolově mostu a prodloužené míše mozeček zajišťuje koordinaci pohybů a udržování rovnováhy hmotnost mozečku odpovídá asi 1/10 hmotnosti velkého mozku není pokládán za nezbytný orgán pro život jeho povrch je velký asi jako 3/4 povrchu velkého mozku Mozeček zajišťuje koordinaci pohybů (jemných, přesných, rychlých) a udržování rovnováhy

PRODLOUŽENÁ MÍCHA je spojovacím článkem mezi některými oddíly mozku a páteřní míchou jsou v ní uložená centra, která regulují krevní oběh a dýchání řídí činnost cév, srdce a ovlivňuje dýchání podílí se i na řízení trávení, žvýkání a polykání po oddělení prodloužené míchy od Varolova mostu je nadále zachováno dýchání i krevní oběh Po oddělení prodloužené míchy od mostu je nadále zachováno dýchání i krevní oběh. Pokud však dojde k jejímu poškození úrazem či jinak, pak se okamžitě srdeční činnost i dýchání zastaví. Podílí se i na řízení trávení, žvýkání a polykání, je centrem řízení některých obranných reflexů, jako je kašel, kýchání,a zvracení.

VAROLŮV MOST je částí zadního mozku navazuje na prodlouženou míchu a na střední mozek → dohromady tvoří tzv. mozkový kmen vystupuje z něj trojklaný nerv - ovládá některé reflexivní činnosti Tyto 3 části dohromady tvoří tzv. mozkový kmen - jím procházejí všechny dráhy nervů z mozku do míchy. Vystupuje z něj trojklaný nerv. To je nerv, který zajišťuje citlivost obličeje a přilehlých částí hlavy. Ovládá některé reflexivní činnosti – u člověka konkrétně slzení, slinění a reflex zužování zornice.

MOZKOVÁ KŮRA je to nejmladší a nejdokonalejší část celého mozku je silná 2 – 5 mm a skládá se ze šesti vrstev nervových buněk

NEURONY Základním prvkem, z něhož se skládá stavba mozku, je nervová buňka, jinak nazývaná neuron centrální buněčné tělo, víceméně kulovité

ZAJÍMAVOSTI mozek máme plný vody je v něm více než jeden bilion neuronů mozek dospělého člověka váží až 1500 g šedá kůra mozková by po rozvinutí pokryla podlahu o ploše 20 m2 mozek průměrného člověka uchovává tolik informací jako 20 000 průměrně velkých slovníků celková délka nervů činí 150 000 km! mozek máme plný vody – 80% Pokud by všechny byly v aktivním stavu, jejich energie by dokázala rozsvítit žárovku. mozek dospělého člověka váží až 1500 g – což je 1/50 hmotnosti celého těla a spotřebuje více než pětinu energie Celková délka nervů činí 150 000 km! (Pro porovnání: Střední vzdálenost ze Země na Měsíc je 385 000 km)

Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/h Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/hod. Z mozku do prstů nohou tak dorazí za méně než padesátinu vteřiny! Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/hod. Z mozku do prstů nohou tak dorazí za méně než padesátinu vteřiny!

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Mozek (3. 10. 2008) http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncov%C3%BD_mozek (3. 10. 2008) http://www.cerebrum2007.cz/poraneni-mozku-fakta-o-mozku.php#velky%20mozek (3. 10. 2008) http://cs.wikipedia.org/wiki/Prodlou%C5%BEen%C3%A1_m%C3%ADcha (4. 10. 2008) http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edn%C3%AD_mozek (4. 10. 2008) http://cs.wikipedia.org/wiki/Varol%C5%AFv_most (8. 10. 2008) http://science.wgz.cz/zdravi/8-veci-ktere-mozna-nevite-o-svem-2.html (16. 10. 2008)