ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

patří sem především pohony, dále topná tělesa, svítidla, ventily apod.
36. Střídavý proud v energetice
Elektromotory Definice: Elektromotory jsou stroje, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou práci. ZŠChodov, Komenského 273.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Elektromotor a třífázový proud
ELEKTRICKÝ PROUD.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrické motory a pohony
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Elektrické stroje.
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
Elektromotor.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Vestavné mikropočítačové systémy
Elektrické stroje a zařízení
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Třífázová soustava střídavého proudu
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromotor Smetanová Michaela.
Stejnosměrné stroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U-3-002
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Dynamo, alternátor, elektromotor
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
TRANSFORMÁTOR Využívá principu elektromagnetické indukce
Automatizační technika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad použití elektrických zařízení.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné stroje – dynamo.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Popis a princip generátoru na stejnosměrný proud.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Motor na stejnosměrný proud.
Elektrické stroje točivé
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Komutátor.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Elektroakustické měniče
Elektrické točivé stroje
Elektrické točivé stroje
ELEKTROMOTOR Marek Kačmár 2.A.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Elektromagnetické jevy
Výroba elektrické energie
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Transkript prezentace:

ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno

Co to je? Elektromotor je stroj, měnící elektrickou energii na mechanickou práci. Opačnou přeměnu, tedy změnu mechanické práce na elektrickou energii, provádí generátor nebo dynamo. Často jsou tato zařízení identická (až na konstrukční detaily).

Princip elektromotoru - elektromotor pracuje na principu elektromagnetické indukce - je to elektromechanický měnič, který mění elektrickou energii na energii mechanickou.

Na jakém principu pracuje? Většina elektromotorů pracuje na elektromagnetickém principu, ale existují i motory založené na jiných elektromechanických jevech jako elektrostatické síly, piezoelektrický efekt či tepelné účinky proudu. Základním principem, na němž jsou elektromagnetické motory založeny, je vzájemné silové působení vodičů, kterými protéká elektrický proud. Tuto sílu popisuje Lorentzův zákon síly.

Typy elektromotorů Podle průběhu napájecího napětí se dělí na stejnosměrné a střídavé, které jsou buď jednofázové, dvoufázové, nejčastěji trojfázové. Střídavé motory elektrické se podle principu činnosti dělí na asynchronní, synchronní a komutátorové. Podle charakteru pohybu se rozlišují motory elektrické s pohybem točivým (rotačním) a s pohybem přímočarým (lineárním).

Základní části elektromotoru V rotačním motoru se rotující část (obvykle uvnitř) nazývá rotor a statická (pevná) část se nazývá stator. Motor obsahuje pevně spojenou sadu elektromagnetů umístěných obvykle na rotoru. I když se tento rám často nazývá kotva, jde o nesprávné použití termínu. "Kotva" je ta část motoru, na která koná práci, nebo ta část generátoru, přes kterou se generuje výstupní napětí. Podle typu motoru může jako kotva sloužit rotor i stator.

Řez motorem