Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Základy regionalistiky
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Místní agenda 21 Rozvoj venkova.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr Regionalistika 2 Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr

Současné přístupy k lokálnímu a regionálnímu rozvoji Koncepce udržitelného rozvoje Takový způsob rozvoje území, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby (definice OSN): Územní plánování, finanční řízení, sociální politika, CR a další Koordinace jednotlivých zájmů v území v dlouhodobém horizontu Rovnováha mezi základními oblastmi našeho života: ekonomika(příjmy, zaměstnanost, inovace), sociální aspekty (demokracie, chudoba, přístup k veřejným službám aj.) a environmentální prostředí (ŽP, urbanita místa aj.). Odpovědnost vůči budoucím generacím! Základem jsou dlouhodobé strategie vytvářené na základě participace nejširší komunity

Principy TUR v evropské a české legislativě Maastrichtská smlouva (1993) Aalborgská charta (1994) Lipská charta o udržitelných evropských městech (2007) Strategie udržitelného rozvoje EU Strategie udržitelného rozvoje České republiky (2004) Rozvojové strategie na úrovni obcí, měst a krajů

TUR komplexní soubor strategií, které umožňují pomocí ekonomických, právních i administrativních nástrojů a technologií uspokojovat sociální a kulturní potřeby lidí, materiální i duchovní, při plném respektování environmentálních limitů. redefinice institucí i procesů v celém procesu rozvoje území – otevření rozhodování max počtu aktérů v území Uplatnění principů TUR – dána správním uspořádáním jednotlivých zemí Přístupy k problematice ŽP (i KD), priority jedn. Zemí Mírou demokratizace řízení věcí veřejných Rolí územních samospráv: Lokální agenda 21

LA 21 Metodický nástroj aplikace principů TUR Důraz kladen na místní společenství, komunity Předpoklad: Velké množství problémů a řešení obsažených v Agendě 21 (dokument OSN) má své kořeny na úrovni místních aktivit; participace a spolupráce místních úřadů bude proto faktorem určujícím úspěšnost realizace jejich cílů Situace: významná decentralizace moci, vysoká míra kompetencí obcí i regionů v oblasti ekonomiky, kultury, sociální politiky, vzdělávání, ŽP apod. U nás aplikován na úrovni obcí, měst, DSO i krajů Dobrovolná aktivita – iniciace odspoda (bottom-up)

LA a její aplikace v praxi Metodický dokument/nástroj pro uplatnění principů TUR v praxi Jednotlivé kroky pro uplatnění LA21 v praxi Pracovní skupiny pro LA 21 – diverzifikovaná struktura aktérů (úřad, školy, NO, občané, firmy apod.): přijetí filozofie úřadem! Veřejné mínění, zjištění hlavních rozvojových problémů v území, potenciál území – definování strategií, opatření a aktivit, včetně finančního rámce a evaluace Budování partnerství v území! Dlouhodobý horizont, který nekončí vypracováním strategie

Uplatňování LA 21 v ČR Individuálně města, mikroregiony Od roku 2003 koncepčnější přístup ze strany MŽP – definování kritérií a indikátorů pro implementaci LA21 – založení databáze LA21 Kategorizace měst a krajů zapojených do LA21 – zájemci, kategorie A, B, C, D Přehled jednotlivých lokalit viz: http://ma21.cenia.cz/DatabázeMA21prohlížení/MA21vČRvmapách/tabid/156/language/cs-CZ/Default.aspx

Indikátory TUR Kvalita místního ovzduší Spokojenost občanů s místním společenstvím Mobilita a místní přeprava cestujících Dostupnost místních veřejných prostranství a služeb Cesty dětí do a ze školy Udržitelné řízení místní samosprávy a místního podnikání Výrobky propagující udržitelnost Nezaměstnanost Udržitelné využívání území A další Měření pomocí kvantitativních i kvalitativních metod: pravidelné evaluace!

Příklady projektů v rámci LA 21 Řešení dopravní obslužnosti, bezpečí ve městě Naučné středisko ekologické výchovy Úklidové akce a regenerace veřejných prostranství Budování naučných stezek Ekologická výchova pedagogů i školáků Setkání s podnikateli, seniory apod. Výstavba a rozšiřování sportovišť, prostor pro trávení VČ Rekonstrukce komunikací Odpadové hospodářství, tříděný odpad A další

Shrnutí : přínos LA 21 Komplexní pohled na problematiku rozvoje území Metoda podporující participaci nejširší občanské společnosti na rozvoji území – proměna charakteru veřejné politiky, metodika zapojení veřejnosti do rozhodování Přenos zkušeností a dobré praxe Rozvoj lokální ekonomiky, využití místních zdrojů Zvyšování kvality veřejné správy, transparentnost řízení , otevírání se řízení nejširší veřejnosti

Aktuální tendence v ČR Udržitelnost růstu - protimluv Důraz na složku ŽP, konflikt mezi ekonomy a ekology, environmentální politika státu, role ŽP Rada vlády pro udržitelný rozvoj (2003) Finanční a institucionální podpora LA21 (2007) Nadstavba k aktuálním problémům a tendencím Přežitý model v některých městech, konzervace stavu (Kladno) Národní síť zdravých měst Rozevírání nůžek mezi jednotlivými lokalitami a regiony (aktivní x pasivní přístupy) Propojení s územním plánováním a dalšími strategickými dokumenty