Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dluh a deficit VeřejnÉHO SEKTOTU A VládníCH INSTITUCÍ.
Advertisements

Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Subsektory finančních institucí
Demonetizace zlata (AF.11)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X POSKYTNUTÍ A AKTIVACE ZÁRUK ZA PŮJČKY I/37.
Přehled o uplatnění inovativního marketingu ve firmách působících na území hl. města Prahy Seminář Galerie inovací, FOR INDUSTRY Konferenční.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Téma D8 Klasifikace finančních položek.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
Regionální inovační strategie workshop s podnikateli Ing. Jiří Kučera JVM-RPIC, spol. s r.o. Tel.: Partner.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/4 Téma C27 FISIM mezi rezidenty a nerezidenty.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Víkendový klavírní seminář VIII.
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Soukromý neziskový výzkumný ústav kovových materiálů.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Obor Kuchař - číšník, Kuchařka - servírka
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Přínosy, dopady a aktuální stav implementace ROS k
Hodnota zaměstnanců 50+ a bussines case
Priority volebního programu KSČM pro předčasné volby do PS PČR v roce 2013 Vratimovský odborný seminář Kulturní dům Frýdek, Heydukova 2330, Frýdek-Místek.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Hana Peroutková Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Přínosy, dopady a aktuální stav implementace ROS k
VĚDY, TECHNOLOGIÍ A INOVACÍ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
Využití controllingových nástrojů ve veřejné správě Ing. Michal Polák.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Základní registry – řešení GORDIC
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.
Jan Duben 1 Hradec Králové duben 2008 ODok – elektronické knihovny Úřadu vlády ČR – současnost a praktické využití.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hodnocení inovací, výzkumu, vývoje a inovačního prostředí
Transkript prezentace:

Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010 Václav Sojka Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ Technologické centrum AV ČR, Praha 20. duben 2012

Definice inovace Co je inovace? Inovace představuje zavedení nového nebo podstatně zlepšeného produktu (výrobku nebo služby) nebo procesu nebo nové marketingové metody nebo nové organizační metody do podnikatelských praktik, organizace pracoviště nebo externích vztahů. Minimální požadavky dle metodiky OECD, Eurostatu: Musí být nová (nebo podstatně zlepšená) pro podnik. Musí být úspěšně zavedena v rámci podniku nebo uvedena na trh.

Klasifikace inovací Podniky s inovační aktivitou Podniky s technickými inovacemi Produktová inovace Inovace výrobku Inovace služby Procesní inovace Inovace výroby Inovace logistiky Inovace podpůrných činností Pokračující nebo zastavené technické inovace Podniky s netechnickými inovacemi Marketingová inovace Inovace designu Inovace propagace Inovace umístění výrobku Inovace ocenění produktů Organizační inovace Inovace obchodních praktik Inovace metod organizace práce Inovace metod organizace vnějších vztahů

Metodika statistického šetření Základní zdroj dat: Statistické šetření o inovacích v podnicích Typ šetření: kombinované (výběrové, cenzus) Periodicita: pravidelné každé 2 roky Referenční období: 2008–2010 (rok 2010 pro finanční ukazatele) Základní soubor: podniky 10+ zaměstnanců Výběrový soubor: 6 229 podnikatelských subjektů Sledovaná odvětví: B, C, D, E, G46, H, J58, J61-63, K, M71 Klasifikace: velikostní skupiny, CZ-NACE oddíly, NUTS 2 Metodika: Oslo manuál 2003 Legislativa: Nařízení Komise ES č. 1450/2004

Struktura základního souboru Znepokojují skutečností je výrazně menší důraz kladený při inovacích na kvalitu výrobků nebo služeb. Místo kvality je upřednostňováno zvýšení tržního podílu.

Celkový podíl inovujících podniků podle typu inovace % podíly na celkovém počtu podniků v dané skupině podniků

Podíl technicky inovujících podniků podle typu inovace % podíly na celkovém počtu podniků v dané skupině

Podíl produktově inovujících podniků podle typu inovace % podíly na celkovém počtu podniků v dané skupině

Tržby u produktově inovujících podniků v roce 2010

Náklady na technické inovace v roce 2010

Veřejná podpora technických inovací % podíly na celkovém počtu technicky inovujících podniků v dané skupině

Spolupráce na technických inovacích % podíly na celkovém počtu technicky inovujících podniků v dané skupině

Závěr Nejnovější data o inovačních aktivitách podniků v období 2008–2010 jsou součástí publikace „Inovační aktivity podniků v letech 2008 až 2010“. Zde dále naleznete: Informační zdroje Cíle inovačních aktivit Faktory omezující inovační aktivity Netechnické inovace Pilotní modul „Kreativita a metody její stimulace“ Na webu ČSÚ budou umístěny rozšířené tabulky v členění: Podle vlastnictví podniku Podle krajů (NUTS 3) Zpracovatelský průmysl a služby podle velikostních skupin

Děkuji za pozornost a přeji hezký víkend vaclav.sojka@czso.cz