Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až 12. 5. 2009 Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroční konference IMPEL TFS
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 7..
Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Zásady správné zemědělské praxe
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Bioplynové Elektrárny Projekt je realizován na základě finanční podpory MŠMT.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Ing. Jaroslav Vašátko Aktivity VUZ v projektu POSTA Přenos znalostí a zkušeností z aktivit projektu POSTA Pardubice,
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
REFERENČNÍ RÁMEC PRO UDRŽITELNÁ EVROPSKÁ MĚSTA Bc. Iveta Baťalová Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 4. srpna.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Zařízení kategorie 6.5. v SR N-ADOVA, spol. s r. o. & VAS s.r.o. SIŽP Žilina a Nitra 9. –
3. Valné shromáždění IMPELu Praha 3.6. –
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Strana 1 DEFINOVÁNÍ HRANICE ZAŘÍZENÍ Gijs van Luyn InfoMil.
Zřizování centra pro výzkum nejlepších dostupných technik BAT v chovech hospodářských zvířat při Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Kompresní stanice Jirkov
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Bioplynová stanice Příloha učebního listu 09
Česká inspekce životního prostředí
Industry and Air Expert Team
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Obhajoba diplomové práce
Zhodnocení služeb vybrané knihovny
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Seminář k problematice IPPC
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Registr spaloven odpadů
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Tisková konference k výsledkům forenzního auditu projektu OPENCARD
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT
Transkript prezentace:

Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT ve velkochovech v IMPEL státech

CÍLE PROJEKTU Výměna informací a zkušeností s procesem povolování IPPC u farem pro prasata ve vybraných členských státech IMPEL. Získání informací o rozdílech v povolovacích a inspekčních praktikách ve státech IMPEL. Presentace z inspekcí realizovaných tzv.,,řídícím“ týmem v rámci tohoto projektu v Itálii, Lotyšsku a Německu (prezentovány rozdíly mezi technologickou úrovní jednotlivých chovů).

Průběh konference: I. část exkurze První den po oficiálním zahájení byly pořádány holandskou stranou tři druhy exkurzí, každý účastník absolvoval pouze jednu exkurzi na vzorové školní farmě Braneveld (užití BAT). Moderní farma pro výkrm prasat - 8 tisíc kusů. Moderní farma pro prasnice – 900 kusů. Nová bioplynová stanice (automaticky řízená), uskladnění a přeprava kejdy, skladování, transport a aplikace digestátu z BPS jako cenného hnojiva na zemědělské pozemky v širokém okolí.

Exkurze na nově vybudované bioplynové stanici BPS vybudována nákladem 1. mil. €. 3 digestery (vyhnívací nádrže) každý o celkové kapacitě m³. Denně je dodáván do BPS toto množství materiálu: 40 m³ kejdy a 10 m³ kukuřice. Instalovány 3 moderní kogenerační jednotky, každá vyrobí 345K Wh/hod. Zbylý digestát je aplikován moderní zemědělskou technikou BAT v širokém okolí na ornou půdu a pastviny, kdy prakticky nedochází k obtěžování bytové zástavby neúnosnou pachovou zátěží.

II. část konference jednání čtvrtek dopoledne Jednaní konference zahájil a řídil zástupce hostitelské holandské inspekce z provincie Utrecht - pan John Visbeen. Podrobně projednávány jednotlivé body dotazníku: počty farem s povolením IPPC, mechanizmy udělování povolení, používané technologie ke snižování emisí, skladování, způsoby ustájení a aplikace kejdy. V Holandsku je kejda ceněná, je zde podrobně propracovaný systém jejího odkupu, transportu, využití (např. BPS), včetně aplikací i na vzdálené pozemky.

odpolední jednání Účastníci byli rozděleni do několika pracovních skupin, které probíraly odlišná témata - udělování integrovaných povolení, způsoby ustájení, užití nových BAT technologií ke snižování emisí, vlastní nakládání s kejdou a provádění inspekcí farem. Jednání skupin byly řízeny pověřeným holandským vedoucím, jež vyhotovil zápis na závěr jednání dotyčné pracovní skupiny.

III. část konference – vyhodnocení pátek Celkové vyhodnocení práce a zápisu z jednotlivých pracovních skupin, kde byla konzultována příslušná témata konference. Zhodnocení povolovacího procesu IPPC ve vybraných státech IMPEL v provozech chovů o různých kapacitách a různého technologického stáří. Užití nejlepších dostupných technik-BAT. Doporučení k dalšímu sledování celého procesu povolování resp. případných změnových řízení.

Děkuji za vaši pozornost Ing. Josef Kališ ČIŽP - ředitelství - odbor integrace