KANADSKÉ HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNÁVÁNÍ – COPM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Hodnocení domácího prostředí DEMO Zkušenosti z praxe
Posouzení nepříznivé sociální situace
Strukturované učení PROJEKT EU
Hodnocení domácího prostředí Kazuistiky
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
M ODELOVÉ A KTIVITY V K ONTEXTU K OGNITIVNÍ R EHABILITACE Bc. Tereza Peštová Mgr. Veronika Slepičková ERGO Aktiv o.s. – Centrum odborné péče pro osoby.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Dobrovolníci na oddělení protetiky
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Reminiscenční terapie
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Ergoterapie u CMT V. Ježková Bc., H. Hlochová Bc. Ergoterapie Klinika rehabilitace FN MOTOL.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
GRANADA – 9.5 ERASMUS + Specifika ošetřovatelské a nutriční péče u seniorů v zahraničí. Alan Hájek a Tereza Havlíková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Ústav vs. Komunitní služba
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Týdenní stacionáře.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Reminiscenční terapie
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Volný čas u lidí v pobytových sociálních službách
Ústav vs. Komunitní služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

KANADSKÉ HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNÁVÁNÍ – COPM Mgr. Veronika Slepičková veronika.slepickova@ergoaktiv.cz

KANADSKÉ HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNÁNÍ Canadian Occupational Performance Measure (COPM) = individualizované subjektivní hodnocení vychází z Kanadského modelu výkonu zaměstnání (CMOP) a Přístupu zaměřeného na klienta (Client-centred practice, CCP)

COPM – Cíle definovat problémové oblasti ve výkonu zaměstnávání/aktivit odhalit priority klienta v oblasti výkonu zaměstnávání/aktivit subjektivně zhodnotit aktuální výkon a spokojenost klienta ve stanovených problémových oblastech  změřit změny ve vnímání vlastního výkonu klientem v průběhu ergoterapeutické intervence (Law at al., 2005)

COPM – Průběh Semi-strukturovaný rozhovor Klient pod vedením terapeuta: definuje aktivity z oblasti soběstačnosti, produktivity a volného času ve kterých se cítí omezen hodnotí důležitost vybraných aktivit (1 – 10)

COPM – Průběh Po čase probíhá kontrolní hodnocení hodnotí svůj aktuální výkon ve zvolených aktivitách (1 – 10) hodnotí osobní spokojenost s aktuálním výkonem (1 – 10) celkové skóre Po čase probíhá kontrolní hodnocení

COPM – PRAKTICKÝ VÝSTUP Výsledky hodnocení se používají ke: stanovení individuálních cílů terapie stanovení terapeutického plánu

Respondent Klient Oprávnění respondent (zástupce) klient sám odpovídá a určuje problémové oblasti Oprávnění respondent (zástupce) např. při narušené komunikační schopnosti klienta Náhradní respondent (zástupce) pokud odpovídá a určuje problémové oblasti jiná osoba, která dále z intervence těží např. rodina klienta s demencí

SPECIFICKÉ POUŽITÍ U NĚKTERÝCH SKUPIN KLIENTŮ Děti od 5 let schopny určit problém klíčová je vhodná metoda získání informací zástupce v podobě rodičů/učitelů Psychiatrie možná neshoda v náhledu na problém respektování pohledu klienta neschopnost identifikovat problémy – nutno k tomu dojít v terapii

SPECIFICKÉ POUŽITÍ U NĚKTERÝCH SKUPIN KLIENTŮ Kognitivní poruchy pochopení abstraktního bodování pozornost/paměť – klidné prostředí, rozfázování Afázie alternativní komunikace poznat klienta – časový odstup oprávněný respondent

Využití COPM v Neurorehabilitaci akutní lůžka lůžková RHB oddělení oddělení následné péče ambulance léčebné lázně rehabilitační kliniky a ústavy

Kazuistika – Paní Karolína nar. 1960 povolání: dělnice stav po resekci meningeomu a cévní mozkové příhodě levostranná hemiparéza, pohyb v interiéru i exteriéru na mechanickém vozíku chůze možná s oporou (vysoké chodítko) – pouze pár kroků LHK plegická kognitivně v pořádku

Ergoterapeutické Vyšetření motorika pohyb v interiéru/exteriéru pomocí mechanického invalidního vozíku LHK plegická snížení celkové výdrže (unavitelnost) a fyzické kondice zhoršená stabilita soběstačnost nutná dopomoc v pADL i iADL (oblékání, hygiena, příprava pokrmů, nakupování apod.) kognitivní funkce BPN - V inteiréru samostatně, v exteiréru s dopomocí

COPM Problémy ve výkonu zaměstnávání Vstupní hodnocení Výstupní hodnocení/reevaluace výkon spokojenost Samostatná mobilita 1 5 9 Procházky 3 10 Návštěva kulturních akcí 2 Péče o domácnost Styk s přáteli 4 6 Celkové skóre 5,2 3,8 5,8 Změna ve výkonu 0,6 Změna ve spokojenosti

Individuální Plán cíle: zvládnout samostatný pohyb v interiéru bez invalidního vozíku zvládnout lépe běžné denní činnosti (oblékání, hygiena, přesuny, vaření, péče o domácnost) naučit se základní práci s počítačem (základní programy a internet) nalézt produktivní činnost (např. dobrovolnictví v místě bydliště)

Shrnutí na počátku terapie na konci terapie subjektivní potřeba asistence při přesunech veškeré domácí práce (vaření, úklid) obstarávala rodina chůze v interiéru možná pouze ve vysokém chodítku na konci terapie přesuny možné bez jakékoliv asistence přípravu pokrmů v domácnosti začala opět obstarávat klientka (s asistencí) chůze v interiéru možná s oporou o 1 FH

Závěrem… Význam COPM: Propojení terapie a reálného života! Přínos nových informací do terapie! Zapojení klienta do terapie! Zjištění míry změny subjektivního vnímání vlastního stavu klientem – podstatné pro začlenění reálného pokroku do běžného života!

Workshop – COPM

Aktivity/Zaměstnávání soběstačnost osobní péče (výběr oblečení, svlékání, otevírání nádob, nalévání tekutin, použití toalety, osobní hygiena, úprava nehtů, holení, nalíčení, , čištění zubů, sexuální život, užívání léků) funkční mobilita (otáčení se na lůžku, přesuny – vozík, vana, chůze po schodech, nastupování a vystupování z auta) samostatnost v komunitě (řízení auta, přeprava MHD, telefonování, domlouvání schůzek, manipulace s penězi, vyplňování formulářů, jednání na úřadech, nakupování) produktivita placená/neplacená práce (hledání a výběr zaměstnání, domlouvání pohovorů, absolvování příjímacího pohovoru, učení se novým věcem, zvládání zodpovědnosti, vztahy se spolupracovníky, dochvilnost, zvládání problémů/konfliktů) organizace domácnosti (nákup potravin, příprava pokrmů, úklid domácnosti, praní, žehlení, drobné opravy v domácnosti, péče o děti) hra/škola (manipulace s předměty, šplhání, házení, běhání, skákání, kreativní vyjádření, psaní, počítání, práce v kolektivu, ústní projev, pamatování úkolů) volný čas pasivní odpočinek (poslouchání hudby, sledování televize, čtení knih, novin, časopisů, pletení, šití, háčkování, zájem o koníčky, kreativní činnosti, stolní a karetní hry) aktivní odpočinek (sportování, péče o domácí zvíře, návštěva kulturních akcí, návštěva restauračních zařízení, společenský život, řízení auta, procházky, cestování) společenský život (hovor s přáteli/rodinou, telefonování, účast na večírcích, psaní dopisů, plánování společenských schůzek apod.)

Děkuji za pozornost!