Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
Advertisements

Testování parametrických hypotéz
Jednovýběrové testy parametrickch hypotéz
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Testování statistických hypotéz
Monte Carlo permutační testy & Postupný výběr
Odhady parametrů základního souboru
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ZÁKLADY EKONOMETRIE 7. cvičení Heteroskedasticita
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
Statistika schématicky Tomáš Mrkvička. Základy znáte Konfidenční intervaly Porovnání 2 či více výběrů Regresní modely Základy časových řad.
Analýza variance (Analysis of variance)
Oto Potluka IREAS a VŠE Praha
Přehled statistických metod pro CIE
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Regresní analýza a korelační analýza
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Lineární regrese.
Obecný lineární model Fitované hodnoty and regresní residuály
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
základní principy a použití
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Biostatistika 6. přednáška
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Biostatistika 7. přednáška
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Základy ekonometrie 4EK211
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Biostatistika 8. přednáška
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
Korelace.
PSY717 – statistická analýza dat
Motivační příklad – 1a Vliv rodičů a prostředí na vývoj mláďat Nejstarší mládě v každém hnízdě měřeno ve věku X dní Vysvětlující údaje: počet mláďat, stáří.
Analýza podobnosti výsledků přijímacího řízení na FIS VŠE
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
IV..
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Aplikovaná statistika 2.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II Seminář 9
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Pokročilé neparametrické metody Validační techniky
Lineární regrese.
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Návrh modelů Jan Brůha IREAS

Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi úspěšnými žadateli a nežadateli., úspěšnými žadateli a neúspěšnými žadateli., dle velikosti, regionu, typu vzdělávání. Agregační otázky – Jak přispěla podpora ESF v OP LZZ 1.1 k zaměstnanosti na úrovni okresů ČR? Jde o srovnání vývoje míry nezaměstnanosti v okresech ČR. – Jak přispěla podpora ESF v OP LZZ 1.1 k zaměstnanosti žen na úrovni okresů ČR? Jde o srovnání vývoje míry nezaměstnanosti žen v okresech ČR. Geografické otázky – V daném regionu (okrese) firmy, které realizují projekt(y) z OP LZZ 1.1 ve srovnání se zbylými firmami v regionu? – Charakterizujte distribuci podpor dle typu, velikosti a regionu firem.

„Geografické“ otázky Žadatelé o podporu, jejich úspěšnost, typ a velikost podpory Začneme geografickými otázkami – Jednak mají svoji zajímavost samy o sobě – Jednak slouží jako „osahání“ dat a budou sloužit dále při řešení projektu Začneme s nejjednodušší metodou, a to parametrickým modelem s dummy proměnnými na region – Obvyklý přístup – Nevýhody: citlivost k proměnným, interakce mezi regionem, sektorem a jinými charakteristikami Jak odlišit vliv regionu a jeho charakteristik?

„Geografické“ otázky - 2 Parametrický model: – Lineární model pro velikost podpor – Model diskrétní volby pro distribuci typu podpor, procento žadatelů a úspěšnost žádostí Datová náročnost: – Pro distribuci podpor potřebujeme náhodný výběr (např. na základě IČO) a znalost počtu firem – Pro úspěšnost, velikost a typ podpory potřebujeme databázi žadatelů s jejich úspěšností a (případnou) podporou – V obou případech potřebujeme další charakteristiky (velikost, OKEČ, lokaci, struktura zaměstnanosti)

„Geografické“ otázky - 3 Abychom udělali analýzu robustní – Budeme aplikovat neparametrický model – Oblíbené v prostorové statistice a ekonometrii Kernel estimator versus radial basis functions Geografická lokace jako spojitý parametr – Budeme se snažit odlišit vliv regionu a jeho charakteristik – Bude třeba opatrně pracovat s mixem diskrétních a spojitých proměnných

Metoda instrumentálních proměnných Budeme zkoumat, zda osoba evaluátora může sloužit jako instrument Jak to ověříme?: – Pokud evaluátoři hodnotí více-méně podobně a projekty jsou jim distribuovány náhodně, pak by neměl být statisticky signifikantní rozdíl mezi počty udělených bodů – Oboje lze podmínit pozorovanými charakteristikami – Lze testovat i v čase (konverguje jejich hodnocení?)

Metoda instrumentálních proměnných - 2 Statistický test bude založen na modelu diskrétní volby – Podmíněno charakteristikami – Potřebujeme vědět kdo a koho hodnotil? – Od roku 2009 by mělo být k disposici Pokud se prokáže, že osoba evaluátora statisticky signifikantně predikuje úspěšnost, pak máme instrument – Nekorelace s výsledkem je předpoklad Nelze testovat

Metoda instrumentálních proměnných - 3 V kladném případě pak lze použít ke srovnání dopadu podpory na úspěšné a neúspěšné žadatele – Možné aplikovat jak parametrický model IV, tak neparametrický (diskrétní instrument) – Výhoda: lze jednoduše pracovat s různou výší a různým typem podpory – Srovnáme se standardními metodami (více- rozměrná regrese, kernelový odhad) Model diskrétní volby na evaluátora – bude zahrnovat dobu hodnocení – Výběr proměnných: SSVS

Regresní diskontinuita Budeme testovat, zda ji lze použít a kterou variantu – Záleží na způsobu udělování podpor – A také na tom, zda je možné rozumným způsobem ošetřit heterogenitu podpor Distrbuce velikosti a typu podpor vzhledem k charakteristikám firem (velikost, OKEČ, region) Pokud ji vůbec lze použít, pak: – Pouze lokální dopad – Pouze na srovnání dopadu na úspěšné a neúspěšné žadatele

Regresní diskontinuita - 2 Pokud RD použijeme, pak: – Začneme s lokálním lineárním modelem – Testování předpokladů dle Imbens, Guido W., Lemieux, Thomas, Regression discontinuity designs: A guide to practice. Journal of Econometrics 142, s – Poté zkusíme sofistikovanější metody (sieve estimator) Náročnost na data: – Charakteristiky firem – Počet bodů v hodnocení