Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Diagnostika SPU.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Charakteristika řízení
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
Technická, taktická a psychologická příprava
Personální management
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Duševní zdraví a psychohygiena
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Teorie vzdělávání dospělých
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Základy sociální psychologie
Obecná a vývojová psychologie
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Úvod do psychologie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Úvod do psychologie
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Metody psychologie.
Teorie vzdělávání dospělých
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Dějiny psychologie současná psychologie.
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace. Vstup do psychologie Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.

Předmět psychologie „Psychologie je věda zabývající se výzkumem chování a duševních procesů (Atkinson 2003). Zaměřuje se na podstatu, vznik, utváření (vývoj), fungování a ovlivňování lidské psychiky.“ (Pauknerová 2006) Historické podmínky pro vznik sociologie: kulturní,sociální a ekonomické.

Významné psychologické směry Gestalt psychologie – celostnost psychických procesů. -Vnímání celků (dobrých tvarů), nikoli spojování prvků. -Sociální pole jako vztah člověka a vnějšího prostředí. -Zaměřenost a řízení myšlení. Proces řešení problému (vhled, otevřená figura) . Psychoanalýza – vývojové a dynamické pojetí psychiky a zdůraznění nevědomí. -Vědomí, předvědomí, nevědomí. Každé ovlivňuje chování. -Vliv biologických faktorů – pudů na chování. -Model rozvrstvení osobnosti: Id (ono) – Ego (já) – Superego (nadjá). -Jung, C. G.: Introvertní a extravertní typ osobnosti. Způsoby vypořádání se člověka s realitou – vnímání x intuice, myšlení x cítění (MBTI dotazník).

Významné psychologické směry Behaviorismus – vnější projevy chování, podmínky utváření osobnosti, experimentální metoda. -Pozitivní metody, pozorování toho co je pozorovatelné. -Stimul → Osoba → Reakce. Význam vnějších vlivů a učení. -Motivace: Odměnami je žádoucího chování posilováno . Tresty vedou k vyhýbání se situacím. Humanistická psychologie – identita jedince a jeho specifičnost, smysl života. -Svoboda rozhodování, možnost volby, vědomí sebe sama. -Význam rozumu a poznání pro jednání.

Soustava psychologických disciplín Úrovně psychologického studia: Obecná psychologie Psychologie osobnosti, psychologie sociální, psychopatologie atd. Psychologie práce, sportu, reklamy, poradenská apod.

Psychologie a praxe Psychologický výzkum Psychologická expertiza Psychologické poradenství Klinická psychologie

Psychologie práce a organizace v historickém nástinu Psychologie práce: Člověk v práci, člověk v kolektivu, člověk a stroj. - Pohybové studie, optimalizace úkonů, normování pracovních činností (Taylor, Gilbreth); - psychotechnika → výběr pracovníků podle schopností, další rozvoj pracovníků, racionalizace práce a analýzy práce (Münsterberg); - human relations → úroveň vztahů na pracovišti ovlivňují pracovní jednání (Mayo); inženýrská psychologie → kapacity člověka, výcvik pro techniku a přizpůsobování techniky člověku. Ergonomie – interdisciplinární řešení vztahu člověk stroj. Psychologie organizace: Pracovník jako člen organizačních systémů a vztahy mezi jednotlivcem a systémem. - zaměření organizace na výkon a maximalizace výkonu vedou dlouhodobě k nižším výkonům než organizace zaměřené na lidi (Schein); - úspěšní vedoucí zaměřeni na lidi a ne na produkci (Likert); - Uvolnění prostoru pracovníkům a benevolentnější přístup ve formách Y proti X (McGregor); - ploché organizační struktury, delegování, opouštění strnulé funkční struktury, posilování neformálních vazeb; - gender studies, diversity management.

Psychologické disciplíny v organizaci Psychotechnika - personální psychologie Poradenská psychologie práce Inženýrská psychologie Psychologie řízení

Metodologie psychologie práce Pozorování – introspekce a extrospekce Experiment – laboratorní a přirozený Dotazování – rozhovor, dotazník Psychologický test Škála Sociometrie Studium objektivních materiálů Studium průběhů a výsledků pracovní činnosti Profesiografie