( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Počítačové modelování dynamických soustav
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
(Matrix Laboratory) MATLAB® (Matrix Laboratory)
Pascal - příklady.
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v C++ Cvičení.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Příklady z Matlabu (5) Jednoduché scripty.
MATLAB® ( Funkce v Matlabu ).
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
MATLAB LEKCE 1.
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
MS ACCESS parametrický dotaz
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Vstupy a výstupy znaků a) Terminálový vstup a výstup ( getchar(), putchar() ) Přečtěte znak pomocí systémové funkce getchar() a vypište ho pomocí putchar().
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Databázové systémy 2 Zkouška – 08:00. Příklad I – Funkce – 4 body Vytvořte funkci F_ZK1(p_id_zamestnance NUMBER) RETURN VARCHAR2. Daná funkce.
Datové typy a struktury
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příklady v jazyku C – část 4
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
OPAKOVÁNÍ VYPOČÍTEJTE IMPEDANCI SERIOVÉHO SPOJENÍ REZISTORU O ODPORU R= 10 Ω, INDUKTORU O VLASTNÍ INDUKČNOSTI L= 200 mh A KAPACITORU O KAPACITĚ C=220.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Příklady v jazyku C – část 2
MATLAB® ( část 6).
OSNOVA: a) Úvod a klasifikace b) Funkce main() s argumenty c) Souborový vstup a výstup d) Programování WAV Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT.
MATLAB® ( část 3 – 2D grafy).
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Pole Arrays.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Příkazový řádek v OS Windows
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Příklady v jazyku C – část 2
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
OSNOVA: a)3D grafické výstupy – doplnění b)Práce se soubory Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 2 pro obor EST.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Elementaristika elektronických informací
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Tabulky a prostředí tabular
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows] a do souboru )

Zápis dat do souboru příkazem FPRINTF do Command Windows (std. výstup) % Priklad 1: fprintf('***********************\n'); fprintf('* Toto je vypis na konzolu *\n'); fprintf(' \n'); % Priklad 2: clc; x= 0:.1:1; y = [x; exp(x)]; fprintf('===========================\n'); fprintf('| Tabulka |\n'); fprintf('| %6.2f | %12.8f |\n',y);

KONVERZNÍ PŘEDPISy (… odpovídají jazyku C): Znak % … start konverze { - | + | 0 } zobrazení znaménka a event.vedoucí nuly znak. šířka pole (. z toho počet míst za des.tečkou - volitelný) znak označující druh konverze: c ... znak d / u ... dekadická notace (se znam./bez znam.) e / E (g / G) ... exponencielní notace x / X ... hexadecimální notace o ... oktalová notace s ... řetězec znaků Speciální znaky: \n – New line \f – Form feed \r – CR \b – Backspace \t – TAB dvojice: \\ %% \' '

Ukázky na práci s příkazem fprintf: x = 0: .1 : 1; y = [x; exp(x)]; fprintf('%6.2f %12.8f\n',y); x = 0: .1 : 1; fprintf('%6.2f\n',x); x1 = 45.2 ; fprintf('%6.2f\n', x1); fprintf('%6.2f\n', 45.2); fprintf('%+6.2f\n', 45.2); fprintf('%+6.2f\n', -45.2); fprintf('%+6.2f\n', -45.2 , 30.6); fprintf('%6.2f\n', -45.2 , 30.6); fprintf('%8.2f\n', -45.2 , 30.6); fprintf('%08.2f\n', -45.2 , 30.6);

Zápis dat příkazem FPRINTF do souboru : práce s příkazy FOPEN/FPRINTF/FCLOSE t=0:4*pi/10:4*pi; u=sin(t); Data=[t u]; soubor=fopen('c:\Pokus01.txt', 'w') fprintf(soubor, ' %6.2f %12.8f \n ',Data); fclose(soubor)

Parametry příkazu FOPEN: Význam r soubor jen pro čtení (implicitně) w pro zápis (založí nový,nebo přepíše stávající) a pro zápis (založí nový,nebo přidá za stávající) r+ otevře soubor pro čtení i zápis w+ jako u w , ale pro čtení i zápis a+ jako u a , ale pro čtení i zápis A jednorázové připojení nového obsahu do souboru W jednorázový zápis nového obsahu do souboru

Čtení dat do souboru příkazem FSCANF práce s příkazy FOPEN/FSCANF/FCLOSE fid = fopen('exp.txt'); a = fscanf(fid,'%g %g',[2 inf]) a = a'; fclose(fid) Matice se plní po sloupcích, rozměry jsou definovány m x n, kde n může být INF (čtení do konce souboru) A(1:30)=0; mm=int32(1); h=fopen('Vstup.txt'); A=fscanf(h,'%d',[5 5]); A'

Zápis formátovaných dat do textového řetězce příkaz SPRINTF( ... ) Příkaz může mít několik parametrů, jimiž mohou být texty, formátovací řetězce a proměnné. Příklad: s=sprintf('\n%10.5f',pi) 10 je šířka pole 5 je počet míst za des.tečkou kde % je začátek konverze f je konverze do pevné řádové čárky (viz tabulka u konverze num2str ...)