Románský sloh Církevní stavby Rotunda Bazilika Architektura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Románský sloh nebo Gotika ?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
zpracovaný v rámci projektu
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Románská kultura 10. – 12. století
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
III/2 XV A
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Památky Karlovarského kraje - románské
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Románská kultura ve světě
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 1. srpna 2012
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Chráněná území v České republice
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Česká románská kultura
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
Románská architektura na našem území
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Románská kultura kultura století
Románský sloh.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Románská architektura v Čechách
Románské světské stavby
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Románské umění 11. – 13. století.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Transkript prezentace:

Románský sloh Církevní stavby Rotunda Bazilika Architektura

Ročník: 7. Předmět: Výtvarná výchova Učitel: Mgr.Leoš Malena Téma: Románský sloh v Čechách a na Moravě I. Architektura a církevní stavby Ověřeno ve výuce: 30. 1. 2013

Výkladové pasáže DUMu mají text světle hnědé barvy, otázky a zadání úkolů jsou zelené. Řešení a správné odpovědi jsou označeny malířskou paletou, zobrazí se po kliknutí (kliknout lze přímo na paletu, je míněna jako symbolické tlačítko). Pokud paletě nepředchází zelený text, znamená to, že se po kliknutí objeví další informace nebo obraz.

ROMÁNSKÝ SLOH V ČECHÁCH A NA MORAVĚ I. ARCHITEKTURA A CÍRKEVNÍ STAVBY

O románském slohu jste se již učili v dějepise, takže víte, že: Prosadil se ve výtvarném umění (malířství a sochařství) a stavitelství. Jak se stavitelství řekne cizím slovem? Pro správnou odpověď klikněte vždy na paletku. ARCHITEKTURA Vznikl ve… doplňte ve kterých zemích. rozšířil se do západní, střední a jižní Evropy. Ve východní Evropě byl v té době rozšířený jiný sloh. Víte jaký? FRANCII a NĚMECKU, BYZANTSKÝ

Románský sloh se rozvinul ve stoletích : Vyberte odpověď. A) 8. – 11. B) 12. – 15. C) 11. – 13. Románský se nazývá, protože … dokončete vysvětlení. zejména ve stavitelství byl velmi ovlivněn stavebním slohem starověkého Říma (romanus = římský). Jeho nositelem a šiřitelem byla především církev, zvláště kláštery.

ARCHITEKTURA Románské stavby jsou nejstaršími dochovanými stavbami na českém území . V tomto období vznikají u nás první kamenné stavby, a to především kostely a budovy klášterů, později také také první hrady, paláce a městské stavby - obytné domy, špitály, opevnění. Kromě kostelů se z ostatních staveb do současnosti dochovaly pouze některé jejich části nebo stavební prvky (např. okna) či zříceniny (z hradů) nebo zcela zanikly. Co byly špitály? STŘEDOVĚKÉ NEMOCNICE

Typické stavební znaky: Silné (až několik metrů) mohutné zdi stavěné z neopracovaného kamene – LOMOVÉ ZDIVO (obr.1) nebo z pravidelných otesaných kvádrů - KVÁDŘÍKOVÉ ŘÁDKOVÉ ZDIVO (obr.2) 1. 2. Oblouk oken a vchodů – jaký má tvar? PŮLKRUHOVÝ

Jednoduchá úzká malá nebo větší sdružená (dvou- až čtyřdílná) okna, oddělená sloupky LM Románské okno kostela ve Znojmě - Louce, zazděné barokní fasádou Sdružené okno Zdíkova paláce v Olomouci Fotograf: Michal Maňas http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Snek01 Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.5 Generic

Vchody (zvláště kostelů) lemované bohatě zdobeným portálem. Ústupkový portál kostela v Hrusicích

dřevěné trámové stropy, postupně se více objevuje kamenná Stavby měly ploché dřevěné trámové stropy, postupně se více objevuje kamenná klenba valená nebo i křížová. Tíha klenutého stropu spočívala na masivních zdech a pilířích nebo sloupech, které byly zakončeny hlavicemi, často ozdobnými. LM Křížová klenba nesená na sloupech, krypta kostela ve Znojmě - Louce

TYPY ROMÁNSKÝCH KOSTELŮ Přiřaďte typ kostela k obrázku (např. 2C) 1. JEDNOLODNÍ KOSTEL sv. Petra v Poříčí nad Sázavou 2. BAZILIKA Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích B C 3. ROTUNDA sv. Martina v Praze na Vyšehradě

Rotunda Typ malého kostela, stavěný na našem území podle byzantského vzoru už v období Velkomoravské říše (z té doby se dochovaly pouze základy kostelů). Má válcovou loď na kruhovém půdorysu, v níž se shromažďovali věřící. K ní je přistavěn polokruhový výklenek – apsida, sloužící jako kněžiště, v němž stál oltář a kněz. Některé rotundy měly i dvě nebo čtyři apsidy, k některým byla přistavěna věž. Rotunda bývala zaklenuta kopulí a na kuželovité střeše byla malá věžička s okénky – lucerna, zajišťující spolu s okny ve zdi osvětlení. Dnes v ČR stojí 25 těchto staveb, mezi nimi i rotunda ve Znojmě.

Rotunda Připište k šipkám u nákresu rotundy čísla jednotlivých jejích částí: Portál Lucerna Loď Apsida Loď Lucerna Portál P Apsida Rotunda v Budči u Kladna, nejstarší dochovaná stavba v ČR, postavená kolem r. 900 (věž z 12. st.)

Vlevo rotunda ve Starém Plzenci, vpravo sv. Jiří na Řípu Autor snímku vpravo: Blanulak from cs Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported

Rotunda v Plavči u Znojma Rotundu nahoře netřeba představovat. Víte ale, komu byla zasvěcena? sv. Anně sv. Kateřině sv. Ludmile

Jednolodní podélný kostel Malé kostely, stavěné podobně jako řada rotund v prvních zakládaných městech a na šlechtických dvorcích na venkově. Všechny vypadají víceméně stejně – k pravoúhlé obdélné lodi přiléhá na východě půlkruhová apsida a na západě hranolová věž. V západní části lodi je v patře umístěna tribuna, na níž se bohoslužeb účastnila velmožova rodina.

Jednolodní podélný kostel Připište k šipkám u nákresu kostela čísla jednotlivých jejích částí: Loď Portál Apsida Věž Věž Loď Apsida Portál Kostel v Praze - Kyjích Fotograf: Karelj http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Karelj Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported

Kostel v Mohelnici nad Jizerou Kostel v Milevsku Fotograf: Miloslav Rejha http://commons.wikimedia.org/wiki/User:M.Rejha Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported Kostel v Milevsku Fotograf: Ben Skála Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic a 1.0 Generic.

Kostel v Jakubu u Kutné Hory Kostel v Potvorově Fotograf: Standa.e Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.5 Generic Fotograf: Lukáš Jelínek Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic a 1.0 Generic

Bazilika Nejsložitější typ románského kostela. Obdélníková stavba byla uvnitř sloupy podélně rozdělena do tří i více lodí. Prostřední hlavní loď byla vyšší i širší a okna v její horní části osvětlovala vnitřek baziliky. Strop byl plochý trámový, později i klenutý. Na východní straně hlavní loď (nebo i boční) ukončovala apsida. Na západní straně stály dvě věže. Baziliky stavěli především Přemyslovci na svých sídlech (Pražský hrad, Vyšehrad), byly budovány jako součást nově zakládaných klášterů řádů benediktinů, premonstrátů (např. Znojmo-Louka) a cisterciáků a jako biskupské kostely

v Olomouci a Brně. Jen vzácně je stavěla na svých dvorcích šlechta (např. Tismice). Bazilika Připište k šipkám u nákresu baziliky čísla jednotlivých jejích částí: Obloučkový vlys Boční loď Věže Apsidy Hlavní loď Hlavní loď Obloučkový vlys Věže Boční loď Apsidy

Dokonale zachovaná bazilika v Tismicích: průčelí s věžemi - 1, zakončení lodí apsidami - 2, vnitřní prostor - 3 1 2 Fotograf obr. 1 a 2: Prazak Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, Uveďte autora 2.5 Generic 3

Svatá Ludmila – šipka označuje její náhrobek Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě. Její průčelí (červenobílé) je barokně přestavěné. U baziliky byl r. 973 založen nejstarší klášter u nás (ženský řádu benediktýnů). Víte, která světice je zde pohřbena? Fotograf: I, Krokodyl http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Krokodyl, Attribution 2.5 Generic Fotograf: Jim Milles http://www.flickr.com/photos/29413243@N00 Uveďte autora 2.0 Generic Svatá Ludmila – šipka označuje její náhrobek

Průčelí klášterní baziliky v Milevsku Průčelí klášterní baziliky Fotograf: Manka http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Manka Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic a 1.0 Generic Průčelí klášterní baziliky v Teplé Fotograf: I, Harald Rossa http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Harald_Rossa Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.5 Generic

Původně románská bazilika premonstrátského kláštera ve Znojmě – Louce, postavená po roce 1190, v dnešní podobě po gotické a barokní přestavbě. Na snímku vpravo zachovaná část apsidy. Poznáte tuto stavbu? LM LM

Bazilika sv. Prokopa v Třebíči patří ke klenotům evropského stavitelství. Byla vybudována v polovině 13. stol. v přechodném románsko-gotickém slohu. Je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Fotograf: Nostrifikator http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Nostrifikator Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic a 1.0 Generic Fotograf: David Novák cs:Gothic2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Gothic2 Uveďte autora 3.0 Unported

Bazilika sv. Prokopa LM

Kolektiv autorů: Dějiny českého výtvarného umění Kolektiv autorů: Dějiny českého výtvarného umění. Od počátků do konce středověku I/1. Praha: Academia,1984. Trojan, R.; Mráz, B.: Malý slovník výtvarného umění. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-329-9 Kolektiv autorů: Dějepis 7; Středověk a raný novověk; učebnice pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia. Praha: SPN, 1998. ISBN 80-7235-002-1 Picková, D.; Kubů, N.: Dějiny středověku a raného novověku I. díl; učebnice pro k základní školy. Praha: Práce - SPL, 1998. ISBN 80-208-0334-3

Románská architektura v Česku Románská architektura v Česku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1nsk%C3%A1_architektura_v_%C4%8Cesku Románská architektura. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1nsk%C3%A1_architektura Sochařství a architektura středověku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Socha%C5%99stv%C3%AD_a_architektura_st%C5%99edov%C4%9Bku

Seznam románských rotund v Česku Seznam románských rotund v Česku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_rom%C3%A1nsk%C3%BDch_rotund_v_%C4%8Cesku Microsoft® Office PowerPoint® 2003 (11.8335.8341) SP3 Součást produktu Microsoft Office Profesional Edition 2003 Product ID: 73996-640-0423561-57754

Použité fotografie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Romansky_sloh.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrusice_CZ_St_Wenceslas_church_Romanesque_portal.148.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tismice_CZ_basilica.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_Petr.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vy%C5%A1ehrad-rotunda.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Budec_CZ_St_Peter_church_134.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stary_Plzenec_CZ_Rotunda_of_St_Peter_from_NNE_with_Radyne_Castle_on_horizorn_117.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:RotundaRip.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZnojmoRotundaKateriny.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PlavecRotunda.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Sv_Bartolomej_3.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_Nanebevzet%C3%AD_Panny_Marie,_Mohelnice_nad_Jizerou_%282%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milevsko-kostel-sv.Jilj%C3%AD2009a.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_sv_Jakuba_Cirkvice_Jakub_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mikulas_2_potvorov.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tismice_-_pr%C5%AF%C4%8Del%C3%AD_rom%C3%A1nsk%C3%A9_baziliky.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tismice_bazilika_zezadu.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tismice_CZ_basilica_interior.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hradcany_sv_Jiri_Praha_3888.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad,_Bazilika_sv._Ji%C5%99%C3%AD,_interi%C3%A9r_02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milevsko_chram_Navstiveni_PM.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stift_Tepl_04.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trebic_podklasteri_bazilika_velka_apsida.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marieaprokopbaztrint.JPG Fotografie označené iniciálami LM jsou dílem Mgr. Leoše Maleny.