Přistání na Měsíci Luboš Balek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Země jako vesmírné těleso
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
aneb S baťohem na oběžnou dráhu a dál
MĚSÍC.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
V E S M Í R.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Historie lidského poznávání
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum kosmu současnost.
Výzkum Marsu v poslední době.
Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133
START Status: Cíl nalezen Mise: připravena Souřadnice cíle :W N ČERPÁNÍ PALIVA USS ENTERPRISE PŘÍCHOZÍ ZPRÁVA PŘÍCHOZÍ ZPRÁVA.
Program Apollo Stanislav Taborovets.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kosmonautika.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
Realizace – leden 2013 ZŠ KUJAVY 4., 5. ročník
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Rakety.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Národní úřad pro letectví a kosmonautiku  Tato vládní agentura vznikla 29. července 1958  Zodpovídá za americký.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Pan učitel v rámci opakování látky ze 6.ročníku zadal žákům tento úkol: Přinesl si do třídy z kabinetu přírodopisu nerosty. Poté navodil atmosféru, že.
John Fitzgerald Kennedy ( )
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
MĚSÍC.
Přistání člověka na Měsíci
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Cesta na Měsíc Pohádka Honza Houska Filip Těšitel.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Neil Armstrong Vytvořila: Andrea Katič. Pilot bývalý americký pilot a astronaut. Je prvním člověkem, který vstoupil na povrch Měsíce. Narodil se 5. 8.
Vesmírné závody.
Umělá kosmická tělesa.
Transkript prezentace:

Přistání na Měsíci Luboš Balek

Závod o přistání na Měsíci se odehrával v šedesátých letech Závod o přistání na Měsíci se odehrával v šedesátých letech. Ačkoliv v roce 1963 Sovětský svaz ještě snahu o přistání popíral, už o rok později se dobytí Měsíce věnoval naplno. Prezident Kennedy nabídl Chruščevovi společnou misi, ten projekt ale odmítl, protože v něm viděl pokus USA o získání vyspělé ruské technologie. Sovětské rakety Soyuz však měly problémy se startem, což způsobilo značné zpoždění a následně úplné zrušení programu.

Soyuz

První se tedy dobyli Měsíc Američané – mise Apollo 11 s trojčlennou posádkou. Velitelem byl Neil Armstrong, pilotem velitelského modulu Michael Collins a pilotem lunárního modulu Buzz Aldrin.

Mise Apolla 11 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska 16 Mise Apolla 11 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska 16. července 1969. Po jednom a půl obletu Země se velitelský a servisní modul oddělený od posledního stupně nosné rakety Saturn V úspěšně spojil s lunárním modulem a spolu se vydali na cestu k Měsíci. 20. července nad odvrácenou stranou Měsíce Michael Collins z velitelského modulu Columbia důkladně zkontroloval lunární modul Eagle a Armstrong s Aldrinem začali svůj sestup na povrch.

Saturn V (nosná raketa)

Eagle (lunární modul)

Brzy však zpozorovali, že Eagle byl o čtyři sekundy před plánovanou trasou a přistával na kilometry daleko od původně plánovaného místa. Navigační a řídící počítač hlásily hned několik poplachů zapříčiněných vychýlením se z plánované trasy a to přinutilo posádku soustředit se na řízení modulu. Hned jak posádka mohla obrátit svou pozornost zpět k výhledu ven, kosmonauti viděli, že počítač je vede přímo na místo plné velkých kamenů v okolí velkého kráteru.

Armstrong převzal ruční řízení nad lunárním modulem a navedl ho na přistání s méně jak 30 sekundovou palivovou rezervou. Za první slova z povrchu Měsíce se všeobecně považují slova Neila Armstronga „Houstone, tady je základna Tranquility. Orel přistál!“, ačkoliv fakticky to byla Aldrinova slova „Hladké přistání“ které vyslovil po té, co se nohy lunárního modulu dotkly povrchu Měsíce.

21. července šest a půl hodiny po přistání, Armstrong uskutečnil svůj sestup na povrch Měsíce a přednesl památnou větu „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“. Aldrin se k němu brzy přidal a oba strávili dvě a půl hodiny navrtáváním měsíčního povrchu, fotografováním všeho, co viděli, a sbíráním kamenů a jiných vzorků (celkem nasbírali 20 kg, na Měsíci byli přes 20 hodin).

Kosmonauti spolu vztyčili vlajku Spojených států – země však byla velmi tvrdá a tak se jim podařilo ji zasunout jen 20 cm hluboko. Potom přijali telefonát od prezidenta Richarda Nixona a nainstalovali pasivní seizmograf a laserový retroreflektor. Zanechali tam také plaketu na které jsou kresby Země, podpisy kosmonautů a prezidenta Nixona a text: Zde se lidé z planety Země poprvé dotkli nohama Měsíce. Červenec L.P. 1969. Přišli jsme v míru jménem celého lidstva.

Po přesunu do lunárního modulu kosmonauti zapnuli návratový stupeň a zbavili se nepotřebných věcí. Potom se v návratovém stupni lunárního modulu dostali na lunární oběžnou dráhu a tam se spojili s velitelským modulem Columbia, na palubě kterého čekal Michael Collins. Lunární modul zanechali na orbitě Měsíce. Kosmonauti přistáli ve velitelském modulu 24. července v Pacifiku 2 660 km východně od Wake Islandu, 380 km jižně do Johnsonova atolu a 24 km od záchranné lodi USS Hornet.

Karanténa (tři týdny) - návštěva prezidenta Nixona