Elektrické motory a pohony

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

Indukční stroje 5 jednofázový motor.
Tato prezentace byla vytvořena
SLOŽITĚJŠÍ ELEKTRICKÉ SKUTEČNOSTI
36. Střídavý proud v energetice
Elektromotory Definice: Elektromotory jsou stroje, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou práci. ZŠChodov, Komenského 273.
Elektromotor a třífázový proud
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Indukční stroje 3 jednofázový motor.
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Magnetické pole.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Popis a provedení synchronních strojů
MAGNETICKÁ INDUKCE.
Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru
Elektromotor.
Automatizační technika
33. Elektromagnetická indukce
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Automatizační technika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Tato prezentace byla vytvořena
Třífázová soustava střídavého proudu
Elektromotor Smetanová Michaela.
Stejnosměrné stroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U-3-002
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Dynamo, alternátor, elektromotor
Stejnosměrné stroje I. Konstrukce a princip Konstrukce a princip.
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ALTERNÁTOR_E1-3.
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Asynchronní trojfázový motor
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné stroje – dynamo.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Popis a princip generátoru na stejnosměrný proud.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Motor na stejnosměrný proud.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Elektrické stroje a přístroje
Základy elektrotechniky Trojfázová soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Alternátory elektrická kontrola
Stejnosměrné stroje I. Konstrukce a princip Konstrukce a princip.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
TRANSFORMÁTOR.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

Elektrické motory a pohony Automatizační technika

Všeobecně Motory jsou zařízení, měnicí elektrickou energii v mechanickou. Mohou byt připojeny ke střídavému nebo stejnoměrnému zdroji elektrické energie — jedna se o střídavé nebo stejnosměrné motory Motor má pevný stator a pohyblivý rotor mezi nimiž je vzduchová mezera. Statorem bývá obvykle vnější část motoru, rotor, uložený na ložiskách, se v ní otáčí. Ve speciálních případech se vyskytuje i uspořádání opačné, kdy rotuje vnější část motoru. Stator i rotor jsou opatřeny vinutím. Vinutí bývá rozložené, sestávající z cívek založených v drážkách po obvodě vzduchové mezery mezi statorem a rotorem, nebo ve formě cívek, nasunutých na vyniklých pólech, rozmístěných po obvodě vzduchové mezery. Konce vinutí jsou vyvedeny do svorkovnic. Místo pólů s cívkami se v některých případech používají permanentní magnety.

Zapojení Trojfázová vinutí bývají spojena do hvězdy (konce všech fází vinutí tvoří společný uzel, jejich začátky se připojují na jednotlivé fáze U, V a W zdroje napětí) nebo do trojúhelníku (konec předchozí fáze vinutí je vždy spojen se začátkem následující fáze vinutí a uzly se připojí k jednotlivým fázím zdroje)

Zapojení do hvězdy Vinutí, zapojená do hvězdy, mají proud fází roven proudu I v síťových přívodech a napětí U1f fází je menší než síťové napětí U1S.

Zapojení do trojúhelníka U vinutí v trojúhelníku je proud I1f menší než proud I1S v síťových přívodech a napětí fází je rovno síťovému napětí U1S.

Platí Ta část motoru, v níž se při pohybu indukuje napětí, bývá též nazývána kotvou. Motory působí na základě tažné síly od vodiče, umístěného v magnetickém poli a protékaného proudem. V uspořádání, obvyklém v motorech, je tato síla F=BLI kde B je magnetická indukce v místě vodiče, L délka vodiče a I jeho proud. Směr a smysl tažné síly je možno určit např. podle známého pravidla levé ruky (Flemingova)

Pravidlo levé ruky Položí-li se levá ruka na vodič tak, aby prsty směřovaly ve směru proudu I a siločáry magnetického pole (neboli magnetická indukce B) vstupovaly do dlaně (směřují od severního pólu S k jižnímu J), má síla F směr a smysl ukazované palcem.

Důležité vztahy Celková tažná síla F, vznikající mezi statorem a rotorem, působí tangenciálně na efektivním poloměru R rotoru motoru a vyvozuje točivý moment M = RFC přenášený hřídelí rotoru na poháněné zařízeni. Motor odevzdává mechanický výkon P2 = M. ω

Důležité vztahy Nejběžnější vztah pro trojfázové motory Pro stejnosměrné motory