SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Oběhová soustava Adam Klimeš.
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Oběhová soustava.
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT
Tělní tekutiny KREV.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Oběhová soustava Pětilístek krev
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU U/33
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9 Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

KREV Náhlá ztráta 1,5 l krve může být nebezpečná, lépe člověk snese postupnou ztrátu (až 2,5 l). Složení fyzikální: neprůhledná vazká kapalina, barva červená, chuť mírně nasládlá, mírně těžší než voda. Množství: asi 1/13 hmotnosti těla (5 – 5,5 litrů krve. Složení chemické: voda (90 %), soli, bílkoviny, cukry, tukové látky (cholesterol), hormony, vitaminy, barviva. Složení biologické: plazma a krevní buňky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

ČERVENÉ KRVINKY Červené krvinky (erytrocyty): bezjaderné, obsahují barvivo (hemoglobin). V dospělosti člověka vznikají v kostní dřeni. Počet: u mužů 4,3-5,3 milionu/1 ml, u žen 3,8- 4,8 milionu/1 ml krve. Přenášejí kyslík a oxid uhličitý, žijí nejdéle 120 dní. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

BÍLÉ KRVINKY Bílé krvinky (leukocyty): různé tvary. Pohlcují tělu cizí částice, tvoří protilátky, životnost je krátká. Počet: 4-7 tisíc/1 ml krve červené a bílé krvinky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

KREVNÍ DESTIČKY Krevní destičky (trombocyty) - tvar nepravidelný, jsou to křehké buněčné úlomky. Životnost kolem 4 dnů. Účastní se srážení krve, tvoří krevní zátku (na poškozených cévách). Počet: asi 100-300 tisíc/1 ml krve. Na obrázku: červená krvinka, krevní destička, bílá krvinka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

KREVNÍ PLAZMA Tekutá složka krve, žlutá vazká tekutina. V krevní plazmě jsou různé ochranné látky, keré chrání člověka před mikroorganismy. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

KREVNÍ SKUPINY Krevní skupiny - membrány červených krvinek obsahují látky reagující na látky cizí. Podle jejich přítomnosti v krevních buňkách známe 4 hlavní krevní skupiny: A, B, AB. Nejsou-li přítomny, značí se jako 0. Krevní plasma obsahuje látky shlukující - A nebo B. Proto se při transfuzích krve musí zjistit krevní skupina. Jinak by mohlo dojít i k rozpadu krve. Přenášet je proto možné jen krev stejné krevní skupiny. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Prof. MUDr. Jan Jánský Popsal čtyři základní krevní skupiny (neoznačil tak, jak je tomu dnes, tedy A, B, AB a 0, ale přiřadil jim římské číslice I., II., III. a IV.). Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Imunita Odolnost člověka proti působení choboplodných mikroorganismů. 1) Vrozená – odolnost proti určitým nemocem, která je dědičná. 2) Získaná – aktivní – očkováním, proděláním choroby - pasivní – vpravením hotových protilátek do těla člověka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Očkovací kalendář Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. http://www.ucebnice.com/vysoke-skoly-/anatomicke-modely/obehova-soustava-anatomicke-modely http://www.zeny.cz/magazin/deti-/zmeny-v-ockovani-deti-v-roce-2009-a-2010.aspx http://www.rozhlas.cz/zpravy/clovek/_zprava/751883 http://inovacnipodnikani.cz/aktuality/?id=176 http://www.osel.cz/index.php?clanek=3165 http://www.cervenykriz.zlin.cz/jak-darovat-krev.html http://leny-wood.wp.cz/darovani-krevni-plasmy http://leny-wood.wp.cz/darovani-krevni-plasmy http://www.transplantace.eu/ledviny/darci.php?t=1 http://elko8.blog.cz/0909/patecni-pisemka-z-bi-telni-tekutiny-krev http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Jansk%C3%BD,_1902.jpg http://ona.idnes.cz/zdravi.aspx?c=A091017_112057_zdravi_lpo Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.