PTICKÉ KLAMY   Jan Benkovič.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam se točí Tobě ?.
Advertisements

Pojmy vpředu, vzadu, vedle, před, za
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
No, máš chuť trochu potrápit svoje oči???
Klamy a další zajímavosti
Optické klamy a iluze.
Optické klamy profesora Lahvičky.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Optické přístroje Předmět:
Optické klamy.
Digitální učební materiál
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Op art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 17
Zpracování senzorického materiálu a zrakové klamy
Psychické procesy a stavy osobnosti
OPTICKÉ KLAMY.
TĚLESA 3D © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou potřebu jednoho uživatele.
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SVĚTELNÉ VLNY.
Zrakové klamy ŠKEBLOŇ 2009.
Spočítej černé tečky :)
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Š I L H Á N Í (strabismus) zraková vada, při které je porušena vzájemná spolupráce obou očí každé oko míří jiným směrem v naprosté většině případů se jedno.
FY_087_ Světelné jevy_Optický klam Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Jak odhadnout druhé Aktivita č.1:Výchova k aktivnímu občanství
TĚLESA 3D autor: RNDr. Jiří Kocourek Přeskočit úvod a nastavení.
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Optické klamy Vladislava Zubrová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
Galerie optických klamů
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.
Vnímání BEREZNYAKOVA SOFYA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vliv osvětlení a jasu na člověka
Optické klamy a jevy Test Petr Okrajek.
OP – ART Optical art Optické umění
VY_32_INOVACE_PSYPS12160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
je neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna.
Oko.
PERSPEKTIVA.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Co je kognitivní psychologie?
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
PŘESTOŽE JE NAŠE OKO TÉMĚŘ DOKONALÝ APARÁT, EXISTUJÍ OBRÁZKY, KTERÉ NEUMÍME ÚPLNĚ PŘESNĚ ROZLIŠIT. ŘÍKÁME JIM „OPTICKÉ KLAMY“. PROHLÉDNĚME SI NĚKTERÉ Z.
zpracovaný v rámci projektu
aneb Jak oklamat lidský mozek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Neděle na La Grande Jatte
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Digitální učební materiál
Polarizace Proseminář z optiky
Co je kognitivní psychologie?
Kam se točí Tobě ?.
Lidský mozek… … nás klame kdy může!.
Spočítej černé tečky :)
No, máš chuť trochu potrápit svoje oči???
Fyzika 2.D 6. hodina.
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

PTICKÉ KLAMY   Jan Benkovič

Optické klamy 75 – 80% veškerých informací získáváme prostřednictvím našeho zraku I když si to možná plně neuvědomujeme, nejvíce z našich smyslů spoléháme právě na zrak Můžeme se však stoprocentně spolehnout na to, co naše oči vidí? Ukážeme si zde, jakým způsobem nás naše nedokonalé smysly dokážou oklamat.

Co je optický klam ? Optický klam neboli optická iluze je matoucí nebo nesprávné vnímání reality Oko snímá nějaký obraz, ale mozek jej interpretuje jinak, než jak odpovídá realitě Člověk pak vidí něco, co na obrázku není, nebo to vidí odlišně

Je větší prostřední kolečko Klamné velikosti Tyto klamy jsou velmi časté – jedná se o zkreslení velikosti. Pomocí různých „fíglů“ se nám podaří ošálit oko a mozek natolik, že objekty stejné velikosti vidíme jako nestejné. Je větší prostřední kolečko vlevo nebo vpravo?

Klamné velikosti Je obrázek vpravo větší než obrázek vlevo?

Délka U těchto zdánlivých zkreslení délky oko vnímá stejné velikosti jako různé. Je delší pravá část?… …anebo je delší levá?

Která ze dvou zelených linek na obrázku je delší? Délka Která ze dvou zelených linek na obrázku je delší? ab cd ____

Věřili by jste, že pole A a pole B Barvy Existují takové klamy, jejichž hlavní příčinou je změna jasu nebo barvy Může se jednat o obrázek, který budí dojem většího množství barev či odstínů než ve skutečnosti má Věřili by jste, že pole A a pole B mají stejnou barvu?

Má obdélník v obrázku po celé svojí délce stejnou barvu? Barvy Má obdélník v obrázku po celé svojí délce stejnou barvu?

Jsou na spojnicích bílých pruhů šedé tečky? Barvy Jsou na spojnicích bílých pruhů šedé tečky?

Kolik odstínů zelené vidíte na obrázku? Barvy Kolik odstínů zelené vidíte na obrázku?

Jsou všechny čáry rovnoběžné? Zkreslení Zdánlivá zkreslení jsou klamy, u kterých oko vnímá stejné velikosti jako různé Často nás takový obraz nutí vidět perspektivu tam, kde ve skutečnosti není a podvědomá korekce velikosti zvětší „vzdálenější“ části obrázku Jsou všechny čáry rovnoběžné?

Zkreslení Vidíme kruhy? Nebo spirály?

Zkreslení Vidíme na obrázcích opravdu čtverce?

Při pozorném sledování obrázku můžeme mít pocit, že se kolo otáčí Pohyb Pohybové klamy nás matou falešnými pohyby objektů zdáním očekávaného pohybu místo atypického nebo zdánlivými pohyby stojících objektů za určitých okolností. Při pozorném sledování obrázku můžeme mít pocit, že se kolo otáčí

Pohyb Vidíte vlnění na obrázku dole? Otáčejí se objekty na obrázku nahoře?

Pohyb Otáčí se…? bliká…?

Objekty Tyto „kamufláže“ jsou pokusy zabránit v rozpoznání objektu v obrázku proti jeho pozadí, většinou rozbitím jeho obrysu Ukazují, jak silný je vliv toho, co v obrazci vidět chceme – po patřičné nápovědě je vše zcela jasnější 

Vidíme i to, co na obrázku není zcela dané Objekty Vidíme i to, co na obrázku není zcela dané

Prostor „Nereálné objekty“ Vědomým narušením pravidel promítání vznikají obrazy, jejichž zpětná rekonstrukce na prostorový předmět není možná Vznikají objekty z prostorového hlediska paradoxní

Prostor

Prostor …něco pro kutily

Prostor

Prostor

Paobraz Je velmi oblíbenou iluzí Jedná se o stopu zrakového vjemu v negativní podobě a trvá několik vteřin Delší dobu pozorně sledujte obrázek a potom se zadívejte někam na bílou nebo šedivou plochu…

Paobraz Pozorně sledujte nějakou chvíli bod uprostřed prvního obrázku… …a teď se zadívejte na stejný bod druhého obrázku

Dvojsmysl Působivým typem optických klamů jsou klamné obrazy s možností víceznačného výkladu Hezky demonstrují, jak mozek odmítá přijmout takovou víceznačnost a střídavě vidí v obrázku ten nebo onen možný význam Most nebo plachetnice?

Dvojsmysl Hlava za svícnem nebo dvě hlavy naproti sobě? Hlava nebo jezdec na koni bojující s drakem?

Dvojsmysl Na levém obrázku se někdo skrývá… …a na pravém vidíme dívku? … nebo lebku?

Různé optické klamy Ambigram – slovo nebo více slov, které lze číst z více než jedné strany (stačí otočit )

Různé Klamy se stíny Stačí na obrázku změnit postavení stínu a ejhle… …už to vypadá, že kuličky změnili svoji pozici

Různé Oblíbené, a to nejen mezi dětmi jsou pokusy… Dejte k sobě prsty jako na obrázku… …zahleďte se skrze prsty na prostor za nimi… …vidíte tu „klobásu“ vznášející se mezi vašimi prsty?

Nemáte pocit, že vás ty oči sledují, ať se pohnete jakýmkoliv směrem? HRůzné Nemáte pocit, že vás ty oči sledují, ať se pohnete jakýmkoliv směrem?

Různé …a jakpak je tohle možné?… Stejné dílky zpřeházíme jinak … …ale kde se nám tady vzala ta díra?

Různé A na závěr … …vševidoucí drak

Zdroje Pro šikovné ruce: http://www.font.cz/design/opticke-klamy-kouzla-a-cary.html http://www.grand-illusions.com/opticalillusions/dragon_illusion/ http://www.coolopticalillusions.com/ http://www.optillusions.com/dp/1-78.htm http://www.cz-milka.net/opticke-klamy/ http://www.archimedes-lab.org/Gallery/new_optical_illusions.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana Pro šikovné ruce: http://www.grand-illusions.com/images/articles/opticalillusions/three_dragons/green_dragon.pdf