Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky."— Transkript prezentace:

1 OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky

2 OPTICKÉ KLAMY: co to je? Oko snímá nějaký obrázek, ale mozek ho interpretuje jinak, než jak je opravdu zobrazen. Člověk pak například na obrázku vidí něco, co na něm vůbec není. Většina optických klamů je postavena na matení mozku barvou nebo tvarem. Velkou skupinu klamů tvoří dvousmyslné obrázky, které při zaměření na různé prvky lze vnímat více způsoby. Jiné klamy jsou založeny na špatném zobrazení nebo chybném vnímání perspektivy / chybným vyhodnocením/ pozorované skutečnosti mozkem/ Další skupina je Optické klamy způsobené přezářením oka /únavou/ Je to způsobeno tím, že normální oko se přizpůsobuje různě pozorování vzdálených předmětů kolem nás tím, že oční čočka mění sovu ohniskovou vzdálenost. Když oční čočka pozoruje světlý bod z různé vzdálenosti, soustřeďuje se pouze na něj a ostatní plošky nevnímá tak ostře. Pak se může stát, že se mu zdá, že obraz se pohybuje. ČÍM JSOU ZPŮSOBENY:

3 Na obrázku vidíš čáry, které se zdají na první pohled křivé. Při pozornějším pohledu, případně pomocí pravítka, zjistíš, že jsou naprosto rovné. Horská bystřina skrývá ještě něco jiného. Co to je a v jakém počtu? Obrázek lze vnímat více dvěmi způsoby perspektiva

4 K nejzajímavějším optickým klamům patří úkazy spodního nebo svrchního zrcadlení, které vznikají úplným lomem a úplným odrazem světla nv různých vrstvách atmosféry  tzv. fata morgana (klamné obrazy)

5 OPTICKÉ PŘÍSTROJE Nejednodušším optickým přístrojem je LUPA. Používá se k pozorování drobných předmětů nebo detailů na předmětech, které nemůžeme vidět pouhým okem. Je to jednoduchá spojka o ohniskové vzdálenosti f menší než 25 cm. Sledovaný předmět dáváme přibližně do takové vzdálenosti, která se rovná f. Obraz je neskutečný, vzpřímený a zvětšený. Běžné lupy zvětšují až 10 x. hodinářská S osvětlením

6 MIKROSKOP se skládá ze dvou optických soustav, každá je složena z několika čoček (spojky): -Objektiv (1. soustava) – nachází se blíž pozorovanému předmětu vytváří skutečný zvětšený a převrácený obraz - Okulár (2. soustava) –- nachází se blíž oku, vytváří zvětšený a zdánlivý obraz

7 DALEKOHLED se používá ke sledování vzdálených předmětů jeho základní části jsou okulár a objektiv Využití: sledování přírody, různých sportovních a společenských akcí, astronomických objektů… Běžné dalekohledy mají zvětšení několik desítek, astronomické dalekohledy i několik tisíc. Současný největší dalekohled světa má průměr 10,4 m a najdete jej na Kanárských ostrovech. Ale brzy se to může změnit. Evropské státy se rozhodly vybudovat největší pozemskou observatoř s dalekohledem o průměru 42 m.

8 FOTOAPARÁT také využívá zobrazování spojkou. -světlo odražené od předmětu vstupuje do fotoaparátu kruhovým otvorem. Za šera se otvor zvětšuje a za jasného dne se stahuje, většinou automaticky. -Film je díky slabé vrstvě chemické látky citlivý na světlo. Proto je většinu času chráněn závěrkou. Pouze při stisknutí spouště se závěrka krátce otevře /velikost vstupního otvoru nastavuje clona/ -Při vyvolání filmu vznikne nejprve negativ – v místech, kam dopadlo světlo, je film tmavý. -Po promítnutí na fotografický papír, který opět obsahuje chemickou látku citlivou na světlo, získáme pozitiv. Z tmavých míst negativu se stanou místa světlá a naopak.

9 Čím delší objektiv má fotoaparát (u profesionálních fotoaparátů), tím lépe mohou zobrazit i vzdálené předměty jakoby zblízka. Čím má objektiv větší ohniskovou vzdálenost, tím je také obraz na filmu větší. Objektivy s velkou ohniskovou vzdáleností nazýváme teleobjektivy.

10 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁTY: fotografický film je zde nahrazen čipem, jehož povrch se skládá z pixelů (několik miliónů bodů). Čip převádí světelnou informaci o předmětu na informaci elektronickou. Ta se ukládá do paměti přístroje. Možnosti využití zařízení ZOOM Výhody: elektronická paměť umožňuje uložit několikanásobně větší počet snímků než film Snímky můžeme před vytisknutím na počítači upravovat ZOOM = vlastnost objektivu měnit ohniskovou vzdálenost, to znamená můžeme si přiblížit obličej vzdáleného člověka bez toho, že bychom se pohnuli z místa. Co je to Zoom? Podobně pracuje i digitální videokamera.


Stáhnout ppt "OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky."

Podobné prezentace


Reklamy Google