Vytvořila: Bc. Lucie Kokrdová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMUNIKACE U PSOVITÝCH
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př.4.01-domácí zvířata-prezentace
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Hynek Moliš Králík domácí
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Schopnost zvířat léčit
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika II
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Kočka domácí Felis Catus.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
American Staffordshire Terrier
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
SVĚT PSŮ Že pes je nejlepší přítel člověka víme již dlouho, někteří lidé možná ale netuší, že život bez psa by nemohl fungovat.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kočka domácí, pes domácí
Pří_177_Rozmanitost přírody_Pes domácí Autor: Mgr. Eliška Galíková
Prase domácí - Sus scrofa domesticus
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Jagdteriér.
Poznáváme zvířata podle stop
KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
VY_32_INOVACE_PŘ.4.02-domácí zvířata-PREZENTACE
ROTTWEILER.
Pří_177_Rozmanitost přírody_Pes domácí Autor: Mgr. Eliška Galíková
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.

Psí Svět.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Pes domácí je potomkem vlka.
Smysly člověka (všeobecně)
Čeleď: šelmy kočkovité
Zpracovala Julie Bezdíčková
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
CHOVANÍ ŽIVOČICHOVÉ Veronika Straková. PSY:  Pes je savec-původně masožravec, kvůli lidem všežravec  Šelma psovitá  Domestikovaný druh  Říše: živočichové.
PES DOMÁCÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém okolí lidských obydlí Domácí mazlíčci Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice,
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma:
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I) Téma: Domácí zvířata - savci Vzdělávací oblast:
PES DOMÁCÍ 1. Šablona : V/2 Sada: 2/16 Ověření ve výuce: Třída: 4 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Reportáž z akce Smysly živočichů Kateřina Bílková | 5. A 1.
Kočka domácí, pes domácí
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
Stavba těla savců.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Období: září – prosinec 2011
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
RISKUJ ! PES PSI V ČÍSLECH Psi v Praze 2 Pojmy Smysly psů Rozmnožování Riskuj – hrací pole.
Domácí mazlíčci Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_03_Člověk a příroda.
AUTOR: Mgr. Helena Dobešová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_02
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Vytvořila: Bc. Lucie Kokrdová PES DOMÁCÍ Vytvořila: Bc. Lucie Kokrdová

PES DOMÁCÍ Systematická klasifikace psa domácího: říše - živočichové třída - savci řád - šelmy čeleď - psovití Společným předkem všech psů je vlk. Pes byl dříve divokým zvířetem, teprve časem se nechal ochočit a je nejstarším zdomácnělým zvířetem. Naši předkové jej ochočili již v pravěku. S rozvojem trvale umístěných lidských obydlí se psi k těmto sídlům začali stahovat kvůli potravě ve formě odpadků. Lidé to ocenili a později si také uvědomili, že mohou psa využít k hlídání (PROCHÁZKA, 1994).

JAK DLOUHO S NÁMI PSI ŽIJÍ? Záleží na velikosti psa. Většinou platí, že čím menší pes, tím delšího věku se dožije. Malí psi se dožívají zhruba 15 let. Samozřejmě nejsou výjimkou ani 17 letí psí důchodci. Př.: čivava. Střední psi se dožívají něco mezi 10 - 15 lety. Př.: foxteriér. Velcí psi žijí většinou maximálně 9 let. Př.: německá doga (ROČKOVÁ, 2010).   FOTO AUTORKA) (převzato z:ANONYM, www.hafici.cz) (převzato z: VIBORG, www.wikipedia.cz)

JAKÉ JSOU FUNKCE PSA? (převzato z: ANONYM, www.kockapes.cz)      (převzato z: NĚMEČEK, www.mkuh.cz)

JAKÉ JSOU FUNKCE PSA? Hlídací – nejstarší funkce, nyní hlídá domovy, u policie, ve vězení pozemky, na letišti se využívají jejich čichové schopnosti. Záchranářská – vyhledávání lidí zavalených v lavině nebo v sutinách domů po zemětřesení, vyhledávání v nepřístupných terénech, vyhledávání lidských ostatků po haváriích, hledání utonulých. Asistenční – pomáhá nevidomým nebo tělesně postiženým lidem, sbírá věci, upozorňuje na zvuk, u epileptiků dokážou vycítit blížící se záchvat. Lovící – přinášení kořisti, zakusování, stopování, norování. Léčebná – pes má blahodárný vliv na psychiku člověka. Starým lidem dělá věrného společníka, dětem pravého kamaráda. Psi se využívají při různých terapiích a na vyhledávání nemocí, kdy se využívá psího čichu (PROCHÁZKA, 1994).

JEDÍ LIDÉ PSY? Jako pochoutka platí psí maso především v asijských zemích – Thajsko, Japonsko, Čína, Vietnam; někdy se psí maso jí i v severských zemích, kde se využívají k tahání . U nás je jedí zejména Romové, Vietnamci, někteří lidé na venkově. Není zákonem zakázáno jíst psy. Ale nesmí se prodávat v obchodě. Povídačky o přidávání psího masa do jídla zákazníkům je nesmysl (KOČIČKOVÁ, 2004).

VNĚJŠÍ STAVBA TĚLA PSA Pes má na přední končetině 5 prstů, kdy pátý prst je paspárek, zakrnělý prst. Na zadní končetině má 4 prsty a nemá je zatažitelné jako třeba kočka. (FOTO AUTORKA)

PSÍ SMYSLY Čich – nejvyvinutější ze všech smyslů, proto se psi užívají k hledání drog a výbušnin. Sluch – má 2x – 3x lepší než člověk, slyší toho tedy více než my, což je někdy na škodu (ohňostroje). Zrak – opět vidí nesrovnatelně lépe než člověk a má větší zorné pole. Pes vidí pohyb až na 1 kilometr daleko, avšak nepříliš dobře rozlišuje detaily. Chuť – vnímá stejně jako člověk čtyři chutě, ale méně intenzivně, více využívá čich. Hmat – myslí se tím celý povrch těla psa, nejcitlivější je pes tam, kde má málo chlupů a tenkou kůži, hmat jako člověk k poznávání okolí pes nepoužívá (PROCHÁZKA, 1994).

VNITŘNÍ STAVBA TĚLA (VALICA, www.hakkicanecorso.estranky.cz)

JAKOU EMOCI PES VYJADŘUJE JAKOU EMOCI PES VYJADŘUJE? Všechny níže zobrazené obrázky a komentáře ohledně řeči těla psů jsou převzaty z knihy Davis (2008). Agrese – tímto výrazem ukazuje pes svoji výzbroj (zuby). Znepokojený – zívání a olizování tlamy je jedním z prvních příznaků, že situace psa znepokojuje.

JAKOU EMOCI PES VYJADŘUJE? Hravost – pokrčené přední tlapky, vystrčený zadek vzhůru, vrtění ocasem. Bojí se – sklopené uši, stažený ocas mezi nohama, shrbené tělo.

JAKOU EMOCI PES VYJADŘUJE? Agrese ze strachu – Toto je výraz strachu a obranné agrese. Uši vzadu, tlama široce otevřená, aby byly vidět zuby. Oči jsou upřené na protivníka, aby pes mohl v případě potřeby opětovat útok. Podřazenost – pes ležící na zádech, ukazující svoje slabiny jako důkaz toho, že přijímá svoje nižší postavení.

JAKOU EMOCI PES VYJADŘUJE? Žebrání nebo domáhání se pozornosti – velké množství psů se naučí zvedáním tlapy nebo škrabáním prosit člověka, aby se mu věnoval nebo mu dal potravu. Vylekaný – uši a ocas jsou schované, tělo je připraveno k rychlému útěku.

POVAHA PSŮ Každý pes se chová tak, k čemu byl vyšlechtěn a jak byl vychován. Proto je běžné, že špicové jsou uštěkaní psi, labradoři klidní a bulteriéři útoční. Někdy se povaha psů váže i k jejich velikosti, malá plemena se o sebe víc bojí a jsou proto více uštěkaná. Bojová plemena – jsou to psi, kteří byli dříve využíváni k boji, a tudíž mají větší sklony k agresivitě a útoku (PROCHÁZKA, 1994).

BOJOVÁ PLEMENA bulteriér rotvajler dobrman (převzato z: CARONNA,   (převzato z: ANONYM,    (převzato z: STONDA, www.wikipedia.cz)      www.celysvet.cz) www.wikipedia.cz) bulteriér rotvajler dobrman

KTEŘÍ PSI JSOU AGRESIVNÍ? Jakýkoliv pes může být zlý, pokud je špatný chovatel a podněcuje v něm agresi. Z toho vyplývá, že může být zlé každé plemeno! Ve statistikách psů, kteří nejčastěji napadají člověka, to jsou: - kříženci - německý ovčák - jezevčíci - bojoví psi (KALENSKÁ, 2001). Nejčastěji psi napadají děti! Proto nikdy nehladíme na ulici cizího psa

Použitá literatura a obrázky  ANONYM, (2010) Bernardýn. Kočkapes. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-16] Dostupné z: http://kockapes.cz/plemena/pes/bernardyn-svatobernardsky-pes ANONYM, (2009) Bulteriér. Celý svět. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-14].  Dostupné z: http://www.celysvet.cz/fotky-bulterier-foto-obrazky?rr=3 ANONYM, (2011) Foxteriér. Hafici. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-16]. Dostupné z: http://foxterier-hladkosrsty.hafici.cz/ CARONNA, (2005) Rotvajler. Wikipedia. [online] neuvedeno [cit. 2013-02-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rotvajler DAVIS, C. (2008) Můj pes. Vyd. 1. Praha: Václav Svojtka & Co., 128 s. ISBN 9788073528744. KALENSKÁ, R. (2001) Psi na roztrhání. Stafbul. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-18]. Dostupné z: http://www.stafbul.com/psi-na-roztrhani.html KOČIČKOVÁ, S. (2004) Vietnamcům i Čechům: proč nejíst psy? Animalrights [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-17]. Dostupné z: http://www.animalrights.webz.cz/proc_nejist_psy2.htm NĚMEČEK, (2001) Canisterapie v obraze. Městská kina Uherské Hradiště. [online] neuvedeno [cit. 2013-02-15]. Dostupné z: http://www.mkuh.cz/index.php?id=show&fid=1997&pid=15873 PROCHÁZKA Z. (1994) Chov psů. Vyd. 2. Brno: Spektrum, 280 s. ISBN 80-209-0015-2. ROČKOVÁ, V. (2010) Péče o starší psi. Můj pes [online]. 11.1.2010 [cit. 2013-02-12]. Dostupné z: http://www.muj-pes.cz/pece/pece-o-starsi-psy-430.html STONDA, (2007) Dobrman. Wikipedia. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dobrman VALICA, P. (2009) Vnitřní orgány. Hakkicanecorso. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-14]. Dostupné z: http://www.hakkicanecorso.estranky.cz/clanky/telo-psa/kostra-psa.html VIBORG, (2006) Německá doga. Wikipedia. [online]. neuvedeno [cit. 2013-02-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_doga