Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková ČAPV 2013 UJEP Ústí nad Labem 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
Biostatistika 10. přednáška
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
1Psychologický ústav, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY - příklady
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Kateřina Vlčková Centrum pedagogického výzkumu,
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií PSY252 Statistická analýza dat II Seminář 7 - Reliabilita.
Biostatistika 8. přednáška
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Teorie vzdělávání dospělých
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Opakování – přehled metod
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Mixed methods design (MMD)
Psychometrické diagnostické Nástroje pro oblast školství
Principy testování a měření
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Teorie vzdělávání dospělých
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Výsledky žáků v anglickém jazyce na konci základního vzdělávání v JMK
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková ČAPV 2013 UJEP Ústí nad Labem 1

Důležitý koncept v teorii a výzkumu osvojování a učení se cizímu jazyku od 60. let Způsob, jakým si žák vybírá, získává nebo propojuje nové znalosti (Weinstein, Mayer, 1986) Vědomé postupy zvolené žákem k dosažení cíle (Chamot, 2004) Související koncepty Autoregulace Metakognice Styly učení Přístupy k učení Kognitivní styl Výběr a používání strategií ovlivněno mnoha proměnnými Pohlaví Věk Motivace Jazykové nadání Zkušenosti Pokročilost v jazyce Úzkostnost Atd. 2

Podle psychologických funkcí (O‘Malley, Chamot, 1990) Metakognitivní Kognitivní Socio-afektivní Podle čtyř řečových dovedností (Cohen, Weaver, 2002) Čtení Psaní Mluvení Poslech Překlad Slovní zásoba Podle funkce v procesu zpracování informací (Oxford, 1990) Paměťové Kognitivní Kompenzační Metakognitivní Afektivní Sociální 3

 K měření strategií byly vyvinuty různé nástroje.  Nejčastěji používány inventáře. Cílem našeho výzkumu je: porovnat psychometrické vlastnosti a schopnost predikce vzdělávacích výsledků u 3 nejpoužívanějších dotazníků strategií učení se cizímu jazyku v jejich českých adaptacích:  SILL - Strategy Inventory for Language Learning (Oxford, 1990)  LSUS - Language Strategy Use Survey (Cohen, Oxford & Chi, 2002)  LASSI - Learning and Study Strategies Inventory (Weinstein, Schulte & Palmer, 2002) 4

 Jaká je souběžná validita dotazníků SILL, LSUS a LASSI?  Který z nástrojů vykazuje vyšší reliabilitu?  Je reliabilita nástroje ovlivněna pořadím administrace?  Liší se reliabilita v závislosti na pohlaví?  Který inventář vykazuje lepší predikční vlastnosti co se týče vzdělávacích výsledků? 5

Překlad a adaptace dotazníků na české prostředí SILL Vlčková, bodová frekvenční škála LSUS Vlčková, Přikrylová, 2011 částečná standardizace 4-bodová škála LASSI Hudečková, bodová Likertova škála 6 Snažím se zachytit slova, která se opakují. Seskupuji si slovíčka podle slovních druhů. Přeruším čtení a ujasním si, co jsem právě četl. Ukázky položek

 Všechny dotazníky vyplněny stejnými 126 studenty gymnázií  Náhodné pořadí administrace dotazníku  Vyplňování vždy týden po sobě  Dostupný výběr  Studenti uváděli strategie jejich preferovaného cizího jazyka 7

Rok sběru dat2012 N126 Stupeň vzdělávánívyšší sekundární Typ školygymnázium Průměrný věk studentů17 – 18 let Podíl žen69 % Preferovaný cizí jazykv 73 % AJ Počet let učení se preferovanému CJ většinou

PrůměrSDŠkála (v bodech) SILL3,020,415 LSUS2,660,314 LASSI2,770,285 Uváděné používání strategií učení se CJ αα muži α ženy Počet položek Škála (v bodech) SILL0,910,920,89725 LSUS0,910,920,91894 LASSI0,820,870,79805 Koeficient reliability Cronbachovo alfa 9

PrůměrSDŠkála (v bodech) SILL3,020,415 LSUS2,660,314 LASSI2,770,285 Uváděné používání strategií učení se CJ αα muži α ženy Počet položek Škála (v bodech) SILL0,910,920,89725 LSUS0,910,920,91894 LASSI0,820,870,79805 Koeficient reliability Cronbachovo alfa 10

Kombinace pořadí administrace dotazníků Počet studentů ABCSILL-LASSI-LSUS20 ACBSILL-LSUS-LASSI23 BACLASSI-SILL-LSUS15 BCALASSI-LSUS-SILL18 CABLSUS-SILL-LASSI19 CBALSUS-LASSI-SILL25 Vliv pořadí administrace nástroje na reliabilitu  LSUS – nejnižší reliabilita, když byl administrován jako první  LASSI – nejnižší reliabilita při administrování jako poslední  SILL – nejvyšší reliabilita, když byl administrován jako poslední 11

R SILL/LSUS0,66 LASSI/LSUS0,43 LASSI/SILL0,41 Souběžná validita nástrojů Skóre používání strategií u všech tří dotazníků byly korelované na p < 0,05. R známka z CJ R sebehodnocení dovedností v CJ SILL- 0,200,12 LSUS- 0,20- 0,01 LASSI0,22 (negativní)0,34 Korelace skóre používání strategií s indikátory úspěšnosti 12

Používání strategií učení se CJ bylo nejvyšší u LSUS, poté u SILL a nejnižší u LASSI. Souběžná validita: nejvyšší korelace mezi SILL a LSUS. Cronbachovo alfa dosahovalo u všech dotazníků přijatelné hodnoty. U všech dotazníků byla reliabilita vyšší u mužů. Pořadí administrace dotazníků ovlivnilo reliabilitu. Predikční síla u dotazníků zjišťujících vzdělávací výsledky byla velmi nízká, avšak statisticky signifikantní. Sebehodnocení i známka korelovaly s LASSI. 13

Příspěvek vznikl v projektu GAP407/12/0432 Strategie učení se cizímu jazyku a výsledky vzdělávání: Analýza shluků a sekvencí strategií financovaném Grantovou agenturou České republiky. Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková 14