PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007 Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

PRÁCE S EMOCEMI Mgr. Lucie Turská.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
přednáška 1 úvod do psychologické přípravy, závodní úzkost
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
CÍLE VE SPORTU Mgr. Eva Tomešová, Ph.D
PhDr. Eva Tomešová, Ph.D CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D
„Test“ schopnosti imaginace
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Pozornost, vědomí Škola:
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Pozornost - koncentrace pozornosti
Psychické stavy.
Úvod do psychologické přípravy
Úvod do psychologické přípravy
PSYCHICKÉ JEVY.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Strategické plánování cílem strategického plánování je vytvářet a přetvářet obchody a výrobky firmy, tak aby jejich kombinace zabezpečovala uspokojivé.
Emoce (city).
Psychologie test.
Imaginace.
Specifická příprava na závod Aneb jak porazit stavitele a ne sám sebe.
Možnosti hodnocení ředitelů škol
Technická, taktická a psychologická příprava
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Regulace úzkosti ve sportu
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Regulace úzkosti ve sportu
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Sebeuvědomění a sebekontrola
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Psychologie koučování
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
Seminář Trauma.
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Vyrovnávání se stresem
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Pozornost, diagnostika pozornosti
Temperament, charakter, motivace
Duševní hygiena.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Pozornost a paměť, představivost
Psychologie koučování
Předsudky a stereotypy
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007 Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007

Vnitřní řeč - samomluva utváříme sami sebe utváříme své postoje hodnotíme své schopnosti sebeinstrukce

Sebenaplňující se proroctví vyvolání úzkosti, deprese a sebepodceňování – ztráta koordinace, neefektivní metabolismus ztráta koncentrace (zaměření jinam), přeanalyzování, desautomatizace

Na co myslí „vítěz?“ BĚHEM VÝKONU jednoduché sebeinstrukce absence hodnotících myšlenek OBECNĚ neshazují sami sebe, pokud se jim nedaří

Negativní myšlenky pochází z chybných způsobů myšlení nadměrná generalizace černobílé myšlení zkreslený výběr faktů katastrofické myšlení vztahovačnost argumentace emocemi obviňování čtení myšlenek „bychy a musy“ „víra ve spravedlnost světa“

Sebeinstrukce zvýšení koncentrace, zaměření pozornosti na klíčový moment techniky vymyslet sami „nepřeanalyzovat se“ formulované pozitivně vyzkoušet v tréninku

Techniky uvědomění a změny 1. Když k sobě při tréninku nebo při závodě mluvím, co si obyčejně říkám, když mi to jde dobře a když mi to jde špatně? 2. Jaké myšlenky mi procházejí hlavou, když si čtu obzvlášť těžký trénink, který mě čeká? 3. Co si obyčejně říkám, když se sám sobě při tréninku vymlouvám z dělání něčeho, do čeho se mi nechce?

Techniky uvědomění a změny 4. Když používám vnitřní řeč, cítím, že si pomáhám k úspěchu, nebo k prohře a zklamání? 5. Vím, že to, co říkám sám sobě, ovlivňuje můj výkon, protože...

Techniky uvědomění a změny ZÁVOD: 1. Jaké myšlenky (věty, slova) mě napadly před, během a po závodě (aspoň 3x3)? 2. Co je způsobilo? 3. Jak ovlivnily moje pocity a věci, které jsem udělal?

Rádi zapomínáme! tréninkový deník video + vlastní komentář...

Techniky: STOP technika Přerámování

„Jsem nejlepší“ - prohlášení napsané formulované pozitivně krátké a jasné magnetické a dynamické v přítomném čase osobní zaměřené na změnu sebe sama realizovatelné

Pozornost - koncentrace pozornosti

Druhy pozornosti posturální pozornost (nastražení, pohotovost, spojena s emočním prožíváním) bezděčná pozornost (orientační reflex) záměrná pozornost (koncentrace)

Definice koncentrace zaměření pozornosti na relevantní klíče v okolí udržení tohoto zaměření

Pozornostní stategie Disociativní pozornostní strategie Asociativní pozornostní strategie

Typy zaměření pozornosti: 2 dimenze 1. šířka, rozsah (úzké, široké) 2. směr (vnější, vnitřní) Kombinace 1. široké, vnější (rychlé zhodnocení situace) 2. široké, vnitřní (analýza a plánování) 3. úzké, vnitřní (emoce, představa) 4. úzké, vnější (míček a odpal...)

Principy efektivní koncentrace 1. Koncentrace vyžaduje úsilí a přípravu. 2. Zkušení sportovci dokáží rozdělit pozornost mezi několik činností (obzvlášť pokud jsou některé z nich zautomatizované), vědomě se však lze v jednom okamžiku soustředit pouze na jednu myšlenku.

Principy efektivní koncentrace 3. Sportovec se „soustředí,“ pokud se zaměří na akce, které jsou specifické a relevantní (patří k dané situaci) a jsou pod jeho kontrolou. 4. Sportovec „ztrácí koncentraci“ pokud se zaměří na irelevantní nebo nekontrolovatelné podněty.

Principy efektivní koncentrace 5. Emoce narušují koncentraci, například úzkost zaplňuje kapacitu pracovní paměti negativními myšlenkami a vede sportovce k nadměrnému sledování vlastního výkonu, přeanalyzování techniky, ztrátě tempa a chybě.

Problémy s pozorností pozornost věnovaná minulým událostem pozornost věnovaná budoucím událostem (co když, toulání se v myšlenkách) pozornost věnovaná příliš mnoha klíčům přeanalyzování techniky zmatkování (choking)

Jak „funguje“ zmatkování? důležité závody, kritický okamžik, hodnocení „tréma“ + fyzické změny (zvýšené svalové napětí, DF, TF) úzké vnitřní zaměření pozornosti (na vlastní počitky, obavy...) narušení výkonu (timing a koordinace, ztuhnutí a únava svalů, rozhodování ve spěchu, neschopnost soustředit se na relevantní klíče)

Techniky: rušivé podněty do tréninku klíčová slova nehodnotící myšlení rutinní postupy…

Rutinní postupy NE!!! RITUÁLY připravené, nacvičené – přesný sled činností zaměřují pozornost! účelné občas změnit zařadit zrakovou kontrolu a klíčová slova

Cvičení nácvik přesouvání pozornosti nácvik udržení pozornosti hledání relevantních podnětů imaginace

Reakční čas 3 části (zaznamenat, zpracovat v CNS, svalová akce) nejrychleji reagujeme na dotyk vizuálně na žlutou a červenou barvu doba reakce velkých svalových skupin na akustický signál: 0,13 -1,26 s optimální oddálení předsignálu: 3 s možnost zlepšení: 15% nesouvisí s ostatními druhy rychlosti

Jak rozvíjet rychlost reakce: senzitivní období: 10-14 let nebyl prokázán přenos mezi různými druhy reakcí! metoda opakování analytická metoda senzorická metoda

Děkuji za pozornost! tomesova@ftvs.cuni.cz