Globální problémy ŽP a udržitelný rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

UDRŽITELNÁ VÝROBA a SPOTŘEBA
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
a víceúrovňové vládnutí
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Trvale udržitelný rozvoj
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Kontaminace (znečištění) vody
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krajina a životní prostředí
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Ekosystémy přírodní a umělé
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Globální problémy.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Právo životního prostředí I.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekologická politika EU
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Globální problémy ŽP a udržitelný rozvoj Cíl kurzu: porozumět konceptu udržitelného rozvoje a historickým souvislostem jeho vzniku porozumět sociálním zdrojům hlavních globálních problémů životního prostředí porozumět základní ekologické terminologii a mechanismům jak příroda funguje seznámit se s hlavními událostmi a mezinárodními milníky udržitelného rozvoje porozumět roli aktérů udržitelného rozvoje seznámit se s nástroji politiky udržitelného rozvoje a s příklady jejich praktické aplikace seznámit se s kritikou udržitelného rozvoje

Historické souvislosti vzniku udržitelného rozvoje Udržitelný rozvoj vychází z obav a poznání, že současná povaha rozvoje vytváří rizika, která mohou lidstvo (a dosaženou kvalitu života) existenčně ohrozit.   Jaká jsou to rizika?

Rizika/limity civilizačního rozvoje Přelidnění a nedostatek potravin Zdravotní rizika ( znečištění vody, ovzduší, půdy) Vyčerpání neobnovitelných zdrojů Přečerpání obnovitelných zdrojů Kolaps globálních ekosystémů v důsledku ztráty biodiverzity a klimatických změn Nedostatečně vyhodnocené dopady nových technologií  

Exponenciální růst lidské populace Rok 1800 1 miliarda Rok 1900 2 miliardy Rok 2000 6 miliard Rok 2011 7 miliard Zdroj Zpráva OSN o stavu světové populace

Chemizace životního prostředí Rachel Carsonová, bioložka a publicistka Mlčící jaro, 1962: popsaná rizika pesticidů a DDT, popisuje vztah mezi užíváním těchto látek a masovými úhyny zvířat Velká společenská odezva V roce 1972 zákaz užívání DDT v USA V roce 2001 podepsána Stockholmská úmluva (zákaz vybraných perzistentních organických látek – pesticidy)

Limity růstu/Limits to Growth Dennis a Donella Medowsovi, Jorgen Randers, 1972 Matematickým modelováním ukázaly na problém exponenciálního růstu –populace, spotřeby neobnovitelných zdrojů energie, znečišťování životního prostředí, průmyslové produkce a produkce potravin Alarmující závěry – např.vyčerpání ropy už v roce 2003 Návrh rychlé akce – přistoupení k nulovému růstu Otevřeli veřejnou diskusi o rizicích růstu: v omezeném světě není možný neomezený růst Aktualizace po 30 letech - 2004

Limity růstu- závěry: Pokud současné trendy růstu světové populace, průmyslu, znečištění, produkce jídla a čerpání zdrojů budou pokračovat, limity růstu na této planetě budou dosaženy během následujících sta let. Nejpravděpodobnějším důsledkem dosažení těchto limitů bude náhlý a nekontrolovatelný pokles velikosti populace a životní úrovně. Tuto tendenci je možné změnit a připravit podmínky ekologické a ekonomické stability, která bude udržitelná do daleké budoucnosti.

Limity růstu - závěry Zátěž = Populace x Úroveň spotřeby x Dopad Z= P x Us x D Celková zátěž na ŽP je dána početností populace, energetickou a materiálovou náročností spotřeby a dopady výroby a spotřeby na žp (znečištění, množství odpadů, zábory půdy …)

Za limity růstu/Překročení mezí „Beyond the Limits“, 1992, zhodnocení závěrů Limitů růstu po 20 letech: Udržování současné politiky vede ke konfliktu s ekologickými mezemi Přechod k udržitelné společnosti vyžaduje pečlivé vážení dlouhodobých a krátkodobých cílů, důraz na přiměřenost, spravedlnost a kvalitu života, místo na velikost produktu. Riziko překročení mezí – poznáme to včas?

Exponenciální růst a jeho rizika Světová spotřeba energie, hnojiv (chemických látek), potravin, růst měst…. ……..vykazuje exponenciální růst

Římský klub Globální think tank založený r. 1968 spojil globální autority - politiky, vědce, významné osobnosti v roce 1972 vydal „Limity růstu“ a dodal tématu vážnosti v 70. letech významně ovlivnil diskuse o budoucnosti rozvoje a přijetí konceptu „udržitelného rozvoje“ Členy také A. Gore, V. Havel…

Další okolnosti vzniku UR ropná krize, 1973: ustavení kartelu OPEC (sdružení států produkujících ropu) a zvýšení cen ropy, důsledek hospodářská recese, inflace a narůstající obavy z vyčerpatelnosti přírodních zdrojů obavy z ekologických a jaderných havárií: např. na smog v Londýně zemřelo v roce 1952 až 4000 lidí vznik environmentálního hnutí (70. léta), vazba na studenstská a protestní hnutí 70. let sílící kritika masové konzumní společnosti (Frankfurtská škola

K. Lorenz: Osm smrtelných hříchů Německý etolog, v roce 1973 označil 8 největších hrozeb: Přelidnění Země Devastace prostředí Závod člověka se sebou samým Vyhasnutí citů Genetický úpadek Rozchod s tradicí Nekritická poddajnost Jaderné zbraně

Odezva Uznaná potřeba změny, rozpracování a přijetí konceptu udržitelného rozvoje světovým společenstvím na půdě OSN Institucionalizace politiky ochrany životního prostředí (Mezinárodní konference o životním prostředí, Stockholm, 1972) Ustavení Světové komise pro ŽP a rozvoj, rozhodnutím VS OSN, 1984 Výsledek práce komise pro ŽP a rozvoj vedené Gro Harlem Brundtlandovou Naše společná budoucnost, 1987 - vymezení politického konceptu udržitelného rozvoje Zátěž = Populace x Úroveň spotřeby x Dopad  

Odezva Summit Země, o životním prostředí a rozvoji, Rio de Janeiro, 1992 Rozpracování konceptu udržitelného rozvoje do akčního plánu - Agenda 21 Rámcová úmluva o klimatu Rámcová úmluva o přírodní rozmanitosti

Literatura Lorenz, K.: Osm smrtelných hříchů, Praha, Pyramida, 1990 Meadows, D. H., Meadows, D. L , Randers, J., Behrens, W.: Překročení mezí, Praha, Argo, 1995 Moldan, B.: Podmaněná planeta, Praha, Nakladatelství Karolinum, 2009 Světová komise pro životní prostředí a rozvoj: Naše společná budoucnost, Praha, Academia, 1991  Agenda 21: http://www.agenda21.cz/